Programu! Unde e programu’?

image_pdfimage_print

Îmi propusesem anul acesta să compar programele economice ale partidelor politice din România cu șanse la a intra la guvernare sau suficient de mari încât să conteze.
Pentru mine asta înseamnă: PSD, PNL, USR, PMP și ProRomânia.
Astăzi 26 octombrie lucrurile stau în felul următor:

  • PSD – program economic publicat de ceva timp și vizibil marcat pe site-ul partidului.
  • PNL – nu au publicat nimic.
  • USR – nu au publicat nimic. Au o pagină actualizată ultima oară în decembrie 2019 care vorbește de intențiile lor, dar nu e clar ce de acolo e aplicabil în viitor și ce nu.
  • PMP – nu au publicat nimic.

Pe 6 decembrie 2020 ar trebui să aibă loc alegerile. Mai avem mai puțin de o lună și jumătate până atunci, dar singurul partid care și-a publicat platforma pe care vrea să atragă voturi de la oameni e PSD.
Acum nu că vreau să par cârcotaș, dar cum se așteaptă partidele astea să atragă voturi dacă nici măcar nu e clar care le sunt intențiile?
Oare electoratului îi pasă de absența acestor programe? Până acum nu am văzut pe nimeni să se plângă de treaba asta, dar în același timp am învățat că bula de facebook nu e același lucru cu lumea reală.
Știu că poate lumea e preocupată de alte lucruri, dar la urma urmei ce vedem acum fie e o chestie calculată (ie strategii politici cred că economia nu contează pentru alegători) fie o eroare de proporții epice (ie partidele au neglijat partea asta). Sincer nu știu care din cele opțiuni se aplică aici, dar am câteva observații:

  • În 2016 am avut de o campanie politică incredibil de anemică. Asta s-a dovedit a fi o greșeală uriașă pentru PNL și a deschis drumul unui scor istoric pentru PSD la parlamentare. Considerându-se siguri pe victorie PNL e posibil să repete eroarea din 2016 și să creadă că PSD nu va putea recupera capitalul de imagine pierdut.
  • Aș putea crede că PNL și-a învățat lecțiile de data asta și nu va repeta greșelile din 2016. Iar asta se vede în discursul foarte agresiv împotriva PSD.
  • În 2017 – 2019 deși a livrat creștere economică consistentă PSD a reușit cumva să enerveze mase mari de votanți și să își alieneze inclusiv din propria bază electorală. Cumva creșterea economică nu a adus și liniștea politică pentru PSD care s-a văzut atacat din toate părțile (inclusiv din interior) pentru acțiuni care în alți ani ar fi fost trecute cu vederea. E posibil așadar ca părți mari ale electoratului de dreapta să fie indiferent la problemele economice, atenția fiind concentrată pe probleme politice. În plus Tribalizarea discursului politic (dacă nu ești cu noi ești împotriva noastră) s-a accentuat în România în ultimii ani.
  • M-aș aștepta ca într-o pandemie unul din punctele centrale ale oricărui partid va fi să vorbească despre reconstrucția economiei Românești după pandemie. De aceea aveam impresia că vom vedea programe economice mult mult mai rapid.

Dacă tot trebuie să așteptăm, sper să avem parte de niște programe serioase, nu fițuici încropite la repezeală din niște promisiuni mai vechi. Vom vedea…

Spune și altora

7 Comments

  1. Ti-ai dat raspunsul singur mai sus, electoratului nu ii pasa. PNL a adus in spatiul public mirajul asta al banilor europeni „adusi de Iohannis” si practic aia tine de program politic, daca vrei. N-am idee de unde vine optimismul asta cu banii europeni ca nu i-a tinut nimeni pana acum sa se rupa in proiecte si daca nu gresesc pt buna parte din banii aia trebuie sa facem proiectele pana la o anumita data dupa care au zburat si s-au dus si nu pare ca se grabeste nimeni cu planuri. Iar despre votantii USR am o parere care mai bine ramane pt mine ca presupun ca ai urmaritori de genul, acolo se voteaza doar de dragul de a se vota nou desi cred ca s-a vazut in perioada asta ce oameni noi cu metehne vechi sunt pe la USR-Plus. Totusi daca te astepti la ceva gen 2016 cred ca te astepti prost, atunci PSD a jucat foarte bine cartea cu tehnocratii pt a se reaseza la putere, astazi Ciolacu, desi a curatat „intelectualii” din partid ca sa citez un clasic, e perceput ca un lider slab. Desi nu le place sa recunoasca, romanilor le plac liderii mai duri, de aia Basescu a avut succes, de aia in 2016 Dragnea a ajuns la putere si de aia Iohannis e mai apreciat de cand face si desface. Iar Ciolacu a fost perceput ca fiind moale in raport cu opozitia asta desi parerea mea e ca in plan intern a dus partidul in directia corecta.

    1. La o prima vedere intr-adevar pare ca romanilor nu le pasa foarte tare de partea economica. Dar vom vedea la alegeri ce cred votantii despre economie in functie de felul in care voteaza.

    2. Am primit azi notificare pe email ca Alianta USRPLUS va face public programul de guvernare pe Facebook. Asta inseamna ca cel mai probabil va avea acces populatia intre 20-50 de ani care e binainteles interesata de subiect. Nu stiu daca au in target 50+ si daca urmaresc si alta canale media.

      1. Nu cred ca le pasa de targetul 50+. Ceea ce daca privesti cinic, politic, poti sa zici ca nu e neaparat o problema in sine, fiecare partid are un grup-tinta, iar USR de la infiintare a cautat cu disperare electoratul tanar, IT-ist, ba chiar a mers pe alocuri pe infierat batranii. Problema intervine atunci cand ei nu fac niciun efort inspre electoratul ala dar le reproseaza de ce nu voteaza cu ei. Stiu cazuri de tineri care isi imbarliga parintii (altfel votanti ai partidelor clasice) sa voteze USR asta desi in zona respectiva prezenta lor e redusa spre zero. Asta ma sperie un pic la ei, caracterul asta mesianic pe care si l-au arogat si de care daca indraznesti sa te indoiesti nu te mai spala toata apa Dunarii.
        P.S.: Iohannis tocmai s-a laudat azi cu proiectele europene, fix ce ziceam mai sus.

  2. m-am uitat peste cele 4 site-uri
    psd: program de guvernare ce poate fi discutat
    usr: program de guvernare care consta in niste imbuntatiri ale actualului sistem (teoretic se poate ajunge la el si prin negocieri)
    pnl: nu are program de guvernare, site ul nu are certifica ssl ( cred ca pur si simplu nu le pasa)
    pmp: nu are program de guvernare
    nu sunt prea multe de comentat legat de ce o sa se intample

    1. La USR sunt chestii din anii trecuti din ce vad eu. Nu stiu in ce masura reprezinta si ce vor sa faca din 2021 avand in vedere pandemia.
      Daca a aparut ceva nou si mi-a scapat mie da un link te rog.

      1. Revolutia Bunei Guvernari, va fi lansat saptamana aceasta, cum am linkul ti-l dau desi va aparea cel mai probabil pe usrplus.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *