The Internet of Things (IOT) e nasol pentru consumatori

image_pdfimage_print

Uneori tehnologia e folosita de dragul tehnologiei și atât, nu aduce neapărat ceva nou sau bun consumatorilor. Un exemplu destul de clar în sensul ăsta e tendința de a face totul ”smart” și apoi a lega chestii la internet deși nu au ce căuta acolo.

Becurile de exemplu au ajuns să fie ”smart” ceea ce nu e un lucru rău, e fain să poți schimba intensitatea luminii, nuanța luminii sau culoarea dintr-o aplicație. E fain să îl poți aprinde remote, să îl poți programa să se aprindă singur la o anumită oră sau când faci anumite chestii, dar e oare nevoie să îl faci să fie ”online”?

Sau o mașină de spălat ori un frigider smart. Poți încorpora anumite chestii în ele care să le facă mai deștepte, dar sunt oare necesare? Cum e o mașină de spălat mai bună dacă se conectează la internet? Sau un frigider? Poate să îți spună când îți expiră mâncarea mi se zice, lol, nu nu poate decât dacă îl umplii de senzori pe interior și chiar și atunci trebuie să stai să scanezi de mână.

La ce ne trebuie mașini de spălat și frigidere care să fie ”online”?

Până și banala periuți de dinți a ajuns să fie smart și ”online”. Nu e suficient să aibă motoraș care să miște peria pe dinți, acum are senzori peste senzori și aplicație care îți dă informații și tips uri și nu mai știu ce chestii. Chiar e nevoie de periuțe smart și online?

IoT e nasol

The Internet of Things e nasol pentru consumatori, dar minunat pentru firme. Orice chestie care e online e un potential pericol pentru consumatori, dar o mină de aur pentru firme.

Toate produsele ”online” adică legate la internet trimit date către vânzători și / sau producători. Datele alea nu sunt folosite pentru a face produse mai bune ci sunt revândute către diverse alte firme. Cine ar cumpăra date despre mașini de spălat, periuțe de dinți și alte chestii smart? Asiguratori, Facebook, firme de publicitate online și mulți alții.

În același timp orice chestie legată la internet e un potențial pericol și o vulnerabilitate pentru consumatori. Luați de exemplu mașinile de spălat deștepte, au fost cazuri în care au fost folosite pentru a mina bitcoin de hackeri. Dap, mașina de spălat mina bitcoin pentru hackeri.

Sau becurile deștepte, care pot fi folosite pentru a obține parole de wi-fi și accesa alte dispozitive de prin casă. Ori periuțe de dinți conectate la internet care pot fi apoi folosite pentru atacuri DDoS.

Efectiv nu există motiv pentru care periuța de dinți, becul sau mașina de spălat trebuie să fie legate la internet.

Ar trebui să fim Amish cu tehnologia

Poate ați auzit de Amish, un grup de oameni din SUA care resping tehnologia și trăiesc ca la 1800. Cel puțin asta crede lumea despre ei și îi consideră înapoiați pentru că resping efectiv orice e nou.

Doar că nu e chiar așa, Amish nu resping toată tehnologia, ci doar tehnologia care ar înlocui sau ar slăbi comunitatea și familia lor. Nu vor să automatizeze munca de câmp de exemplu pentru că asta îi ține ocupați. Nu vor să meargă cu mașina pentru că ar fi prea repede, preferă calul, deșii unii din ei au început să accepte bicicletele electrice. Majoritatea au apă curentă și toalete moderne, majoritatea folosesc mașini de spălat.

Amish nu sunt un singur grup ci mai multe comunitățile și fiecare din ele decide ce tehnologie e ok și care nu.

Evident că nu putem trăi ca ei, dar ar trebui să învățăm de la ei să alegem tehnologia care ne ajută și ne face viața mai bună, nu să ne aruncăm orbește la orice chestie nouă.

Îți face viața mai bună o periuță de dinți cu bluetooth și conectată la wi-fi cu aplicație? Probabil că nu. Dar îți poate compromite securitatea ta.

Și dacă chiar ai nevoie de dispozitive conectate la ceva și tot felul de automatizări există întotdeauna alternativa de a îți face propriul tău server gen Home Assistant și să nu conectezi nimic la internet.

Una peste alta sper că e clară ideea, nimic bun nu va ieși din periuțe de dinți, mașini de spălat și alte obiecte casnice conectate la internet. Alegeți cu grijă ce tehnologie folosiți și nu vă complicați viața inutil.

P.S: Ar fi bine să evităm varianta aia nasoală în care ne omorîm cu roboții aiurea și începem să tragem mirodenii pe nas care provin din fundul unui vierme de pe o planetă îndepărtată. Doar zic…

Spune și altora

4 Comments

 1. Eu cred ca inundarea pietei cu produse “smart” cauta pe undeva si sa tampeasca oamenii. Stiu ca suna nitel conspiratonist, imi asum, dar de cand tot in jurul nostru e smart, oamenii sunt tot mai prosti, dar si mai convinsi ca de fapt sunt inteligenti. Si are sens, ca daca nu iti mai obosesti mintea nici pt cele mai banale activitati, efectiv iti atrofiaza creierul si devii tot mai dependent de orice chichita smart. Oricum Internetul de astazi e o mizerie, e tot mai legiferat, tot mai controlat, Internetul anilor 2000 era libertate pura, azi trebuie sa mergi pe varfuri ca te ia politia Internetului la ochi daca n-ai zis ce trebuie. In unele tari literalmente, noi din fericire am ramas in urma la capitolul asta, sper sa nu ne chinuim sa ii ajungem pe vestici si la asta.

  1. Marile companii de IT au echipe care se ocupa de interfata deci orice click, swipe sau scroll pe telefon calculat si analizat la sange. Toate produsele inteligente strang date care sunt apoi analizate si disecate, impachetate si vandute mai departe. Cam toata lumea optimizeaza lucrurile care aduc bani. Facebook si Netflix optimizeaza totul ca sa tii ochii cat mai mult in aplicatiile lor, Apple optimizeaza sa ai telefonul cat mai mult in mana si sa il folosesti laa cat mai multe lucruri. Interesul lor e sa devii cat mai dependent de produsul lor si sa le oferi bani, atentie si date. Daca faci design de produs cu scopul asta in mana atunci o sa fie bun si la alte lucruri, gen sa distraga atentia prostimii ca e saraca si rupta in cur.
   Nu cred ca designul in sine tampeste, e doar un efect secundar al uitarii ca lumea reala e diferita de aia din reclame.

  2. Controlul internetului e realizat de firme, nu de guvern. In continuare poti spune chestii prin diverse locuri, dar daca o faci pe platformele unde e toata lumea atunci ele iti inchid gura pentru ca nu vor sa piarda business. Alternativa e sa faci ca mine, urlii ca tampitul pe unde nu ajung decat putini, dar macar Zuck nu iti poate da ban.

   1. Iti reamintesc ca au aparut acum cateva luni stenogramele alea cu conversatiile administratiei Biden care ii sugera intr-un mod destul de amenintator lui Zuck ca daca mai lasa pe platforma “dezinformari” legate de vaccin (adica efecte adverse, informatii mai aproape de adevat vizavi de eficacitatea lui etc) s-ar putea sa nu mai fie prieteni. Daca ne-a invatat ceva pandemia e ca poate fi realizat controlul si de guvern, prin intermediul firmelor. La fel a facut si Trudeau cu protestatarii din Canada. Oricum e in interesul ambelor entitati ca individul sa fie cat mai prost si mai controlabil. Vin vremuri urate dar adevarul neplacut e ca le meritam cu prisosinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *