Dacă aveți prea mult timp liber și nu știți ce să faceți cu el atunci puteți citi un interviu cu Florina Presadă, parlamentar USR pe dollo.ro.
Sunt câteva chestii interesante pe acolo, dar mă opresc asupra celei la care se face referire încă din titlu:
Pe site-ul Senatului scrie că ai fost printre inițiatorii a 122 de legi. Dar spune-mi ce lege a trecut din cele scrise de tine?
Niciuna.
Și încă o chestie:
Deci teoretic ți-au trecut mai multe legi, dar nu poartă numele tău.
Da. Sau amendamente pe care le-am depus eu, au fost respinse, dar reluate de PSD-iști. Sau copiază legea ta, a lor trece, dar a ta nu.
Apoi asta:
Dar după aia te întreabă alegătorii, la sfârșitul mandatului, tu ce ai făcut?
Așa e. Dar oamenii trebuie să știe că din opoziție nu ai cum să arăți ce ai făcut, mai ales că PSD-iștii fură.
Vă spuneam la un moment dat de disonanță cognitivă și cum funcționează. Ei bine tare îmi e teamă că ăsta e un caz clasic de așa ceva.
A face politică
Haideți să o luăm de la capăt, iată ce zice dexonline despre sintagma ”a face politică”:
A face politică = a lua parte în mod activ la discutarea și rezolvarea treburilor statului.
Citiți cu atenție acea definiție. Cuvintele cheie sunt:
- activ
- discutare
- rezolvare.
A făcut USR politică?
USR și-a construit întreaga retorică politică din 2017 până în prezent pe ideea că PSD fură / sunt hoți / corupți. Cam ăsta a fost mesajul cu care au mers la public în campania electorală din 2016 și cam ăsta a fost mandatul din partea alegătorilor cu care au intrat în Parlament. Așa că USR s-a dus în Parlament și în majoritatea cazurilor a fost anti-PSD pe unde a putut.
Am mai zis chestia asta și o mai zic: nu poți defini ceva ca opusul sau negația unui altceva. Dar, din păcate, USR s-a definit ca opusul PSD și a concentrat resursele sale în a se opune acțiunilor PSD.
Totuși, PSD au fost partidul de la putere din 2017 până în octombrie 2019 și încă au o influență puternică asupra Parlamentului, chiar și după ce guvernarea a fost preluată de PNL.
Acum revenim la definiția de mai sus. A luat parte USR activ la discutarea și rezolvarea treburilor statului? În mare parte nu. Din păcate, USR a luat parte activ în a se opune PSD, nu însă și în a discuta și rezolva problemele statului.
Da, știu, îmi veți spune că USR a fost în opoziție și nu poți schimba lucrurile de acolo. Fals! E normal ca un partid din opoziție să facă…ei bine: opoziție. Dar problema e că USR nu a făcut opoziție la guvernarea PSD ci a făcut opoziție la partidul PSD.
Care e diferența? Ei bine: una e să te opui unor măsuri pe care le consideră greșite pentru guvernarea țării (opoziție la guvernare) și alta e să te opui unor măsuri doar pentru că sunt propuse de PSD și atât. Caz clasic a fost când Claudiu Năsui a încercat să facă filibuster pe legea cu split TVA fără să înțeleagă că de fapt bloca niște măsuri de clarificare ale acesteia, nu legea propriu zisă. Am scris despre chestia asta la momentul respectiv.
Îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar discutarea și rezolvarea treburilor statului nu a fost o prioritate pentru USR în mandatul 2017 – 2020. De ce? Probabil pentru că percepția lor a fost că votanții i-au trimis în Parlament să se opună PSD-ului. Nici când s-a ivit ocazia să intre la guvernare alături de PNL nu au vrut să facă acest pas. Multă lume a spus că a fost o strategie pentru a evita erodarea imaginii înainte de alegeri, dar am o bănuială că nici nu erau pregătiți pentru asta.
Ce treabă are asta cu Florina Presadă?
Dacă partidul tău și tu însuți ai un discurs anti-PSD ca element definitoriu / predominant (poate chiar element unic?) și votanții tăi te-au trimis să faci opoziție la PSD (nu opoziție la guvernare) atunci șansele de a trece vreun proiect de lege tind spre zero. De ce?
Pentru că politica se face prin negocieri și compromis. ”Discutare” și ”rezolvare” din definiția de mai sus sunt esențiale pentru așa ceva.
Un alt partid ar fi discutat cu PSD propunerea de lege X înainte de a fi depusă pentru a obține susținerea acestora. Pentru a susține legea X PSD ar fi cerut ca USR să susțină la rândul lor legea Y probabil sau altă concesie.
Negocierile astea se poartă în toate parlamentele democratice ale lumii, inclusiv în România.
Dar USR nu poate purta astfel de negocieri cu PSD, pentru că USR e anti-PSD. Cei de la PSD au înțeles asta și știu că USR nu va veni la negocieri cu ei. Consecința? Păi e simplu: dacă văd o lege care merge și la ei atunci o iau cu copy și paste de la USR.
Ce riscă să piardă dacă fac asta? Nimic! Nu va mai colabora USR cu ei pe viitor? Oricum nu se întâmplă asta. Pentru PSD costul politic de a lua legi de la USR și a le da copy și paste e așadar foarte scăzut. Și USR a făcut lucrurile de așa natură încât acest cost să foe mic.
Frustrarea Florinei Presadă, deși e probabil justificată, e consecința naturală a acțiunilor ei și ale colegilor din USR.
Am ales răspunsurile de mai sus tocmai ca să vă arăt că a intrat în reflex parlamentarilor USR să spună că PSD fură. Fix așa a justificat inabilitatea ei și a partidului ei de a negocia trecerea acestor legi. Nu e nici cea mai mică urmă de îndoială că nu a trecut nicio lege din alte motive în acel interviu.
Sincer stau și mă întreb dacă inabilitate USR de a trece legi e o chestie asumată la nivel larg în partid.
În fine, mie personal mi se pare aiurea să te bagi în politică și să ai impresia că nu trebuie să negociezi nimic și să faci compromisuri. Aparent pentru USR nu e o problemă. Dar iată că se vede și rezultatul acestei atitudini: unul din cei mai activi parlamentari ai României are ZERO legi trecute în 4 ani de mandat. Dacă doar cu asta se poate lăuda după 4 ani de mandat atunci și-a creat singură vulnerabilități și a dat apă la moară să ajungă pe locul 6 pe lista de alegeri.
Rămâne de văzut ce va crede și electoratul despre cei 4 ani de mandat ai parlamentarilor USR.
Nu s-a ivit ocazia USR sa intre la guvernare, nu a oferit PNL si Biroul National al USR a votat aproape in unanimitate sa nu ceara ceva ce oricum le-ar fi fost refuzat.Nu vreau sa comentez restul desi stiu o parte de informatii din interior, iar Florina si-a facut-o cu mana ei, fara negocieri. Oricum cu multa munca si cu aportul tuturor din organizatia USRPLus Bucuresti si Florina ar avea o sansa la alegeri.
Pai de ce sa ofere PNL cand USR a zis clar si raspicat ca nu intra la guvernare. In plus chiar USR si-a facut viata grea fiind anti PSD. PNL a inteles ca daca USR nu voteaza anti PSD atunci ii poate ataca si toca marunt pt orice vot dat impotriva PNL.
Asta cu neintratul la guvernare a fost facuta pt a nu pierde capital electoral. Care capital electoral s-a pierdut oricum prin luptele interne.
Partial adevarat cu luptele interne, dar ramane de vazut dupa 6 decembrie cat. Eu vad lucrurile altfel din interior, dar nu te contrazic (pot sa-ti confirm insa vazut de mine ca cu PSD de multe ori si sa vrei nu poti negocia ca si USR, dar de acord ca perseverenta nu moare) vedem dupa alegeri ce si cum.
Politica romaneasca cand vine vorba de negocieri e pe sistem: eu l-am facut zdreanta, el m-a facut oligofren, dar nu ne-am injurat.
Nu poti sa te ataci la baioneta cu celalalt 3 ani de zile continuu so apoi sa te astepti la negocieri usoare. Iar atacurile au fost urate si de la PSD si de la USR. Atacurile astea au adus capital de imagine USR, dar a si legat partidul de maini vis a vis de capacitatea de negociere in Parlament.
Vedem ce iese la alegeri.