Despre conservatori și copii

image_pdfimage_print

Probabil că ați auzit cât de nasol e în Polonia, unde femeilor li s-a interzis complet avortul. Evident că măsură e luată pentru a proteja viețile copiilor nenăscuți, chiar și cu prețul vieții mamei.
În România am avut mizeria aia de referendum cu definirea familiei tradiționale unde s-a pus foarte mult accent pe ideea că totul se face pentru protejarea copiilor. Ba mai mult, ce se făceau acei copii dacă vedeau doi bărbați homosexuali pe stradă. Șoc și groază!
Ei bine, vreau doar să vă reamintesc (dacă ați avut vreodată îndoieli) că toată treaba asta cu ”ne gândim la copii” e apă de ploaie și nimic mai mult. Cum? Cu cifre, ca întotdeauna, de data asta de la Eurostat:

Cine conduce în clasamentul țărilor cu cei mai mulți copii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială? Exact, România, cu 35,8%.
În traducere, în 2018, 1 copil din 3 în România trăiește în sărăcie ori sub risc de excluziune socială.
De asta îmi e greu să simpatizez cu cei care tot aruncă argumentul ăsta cu copiii când vine vorba de măsuri conservatoare. În engleză există chiar un termen pentru a descrie atitudinea asta, numit ”think of the children”.
Până acum niciunul din proponenții ”familiei tradiționale” nu s-a agitat când guvernul PNL s-a opus creșterii alocațiilor copiilor. Nimeni nu pare deranjat de faptul că 1 din 3 copii trăiește în sărăcie. Niciun conservator nu se agită că sunt zeci, poate sute de mii de copii pentru care întreruperea școlii în timpul pandemiei ar putea să fie catastrofală. Sau că guvernul dă chix sistematic în materie de politică educațională indiferent de culoarea politică.
Conservatorii sunt pro-viață până acea viață apare pe pământ. Apoi se transformă brusc în libertarieni și zic ”tu l-ai făcut, tu să îl crești!”.

Spune și altora

8 Comments

 1. Mic addendum: nu li s-a interzis complet avortul, chiar in linkul respectiv e explicata situatia. In caz de incest, viol sau sanatatea mamei pusa in pericol e voie in continuare, au eliminat situatia in cazul copiilor cu malformatii. Nu sunt de acord cu asta, nu ma intelege gresit, doar ca daca esti putoare ca mine si nu dai click pe link(stiam dinainte de situatie), doar citesti textul, intelegi ca e interzis de tot si pare cam fake news.
  Altfel nu e chiar cum zici tu legat de conservatori. Ai dreptate la faza ca cei de dreapta nu sunt mari avocati ai cresterilor alocatiilor, ei au sustinut acum ca din cauza crizei dar cred ca am fi avut discutii similare si in vremuri de liniste. Si eu sunt pentru alocatii mai mari si tot ce spui tu acolo in penultimul paragraf, pe vremea mea alocatia pe care o primeam nu acoperea nici manualele si materialele pe care trebuia sa le cumpar pentru invatamantul “gratuit” din Romania, abia cand am crescut s-au mai marit nitel cat sa ramana ca niste banuti de buzunar. Dar pe de alta parte trebuie sa o vezi si din cealalta perspectiva: unii joaca sistemul pe partea asta si alocatiile marite ii ajuta in sensul asta. Stiu ce urmeaza sa zici, daca ai 5 copii, ai de hranit 5 guri, 5 copii de imbracat, incaltat etc. Nu e chiar asa. Exceptand mancarea, n-ai nevoie de 5 seturi de haine, n-ai nevoie de 5 seturi de manuale, 5 computere ca odata ce a crescut unul dintre ei le preia ala mai mic, mai schimba haine intre ei si tot asa. Tu ai stilul asta de a porni mereu de la ideea ca oamenii sunt victime inocente cu cele mai bune intentii, dar nu e chiar asa. In concluzie, n-am raspunsurile la problema asta, in principiu sunt pentru maritul alocatiilor, asa cum sunt si pt maritul salariilor pana la un nivel european daca tot ne dam mari europeni dar cred ca trebuie impuse niste conditii pt a nu ajunge la aberanta situatie in care parintii stau in carca (alocatiilor) copiilor.

  1. Stiu de la niste cunostiinte poloneze (femei) ca in Polonia nu poti sa faci avort aproape in nicio circumstanta in practica. E similar cu Moldova noastra unde in afara de Iasi si inca o localitate nimeni din spitale nu vrea sa faca avorturi.
   Dar da, ai dreptate, oficial inca se poate face in circumstante extraordinare.
   Legat de alocatii, nu cred ca va ajunge alocatia atat de mare incat sa faca cineva copii doar pt bani.
   De cele mai multe ori e vorba de lipsa de acces la contraceptive sau motive religioase. E o discutie dificila, dar mi-ar placea sa se mute discutia de la “parintii beau alocatia copiilor” la “cum sa facem sa ajutam copiii astia sa aiba o copilarie linistita si o viata de adult productiva pt societate”.

   1. Poate ca doctorii aia din Moldova refuza ca nu vor sange pe maini si ca nu e o interventie asa usoara cum cred unii. Alte motive nu prea vad ca in general doctorii nu au alergie la bani. Problema mea cu avortul e ca a fost foarte fetisizat in ultimii 10-15 ani. De la un subiect tabu despre care se vorbea mai pe la colturi si in soapta ca era rusine sa ajungi in situatia asta, azi a devenit un motiv de mandrie, un fel de coming out al femeilor, ceea ce mi se pare din toate punctele de vedere complet gresit. Iar avortul nu e chiar o interventie asa usoara ca o extractie de masea cum au foarte multi impresia, mai ales daca te duci mai tarziu.
    Suntem in 2020, sunt numeroase metode de a evita sarcina, scuza asta nu tine, fara suparare. Daca ai acces la internet nu prea ai cum sa ajungi in situatia asta decat dintr-un ghinion teribil. In cazurile de avort de care stiu personal pot sa iti spun ca nu a fost vorba de lipsa de acces, lipsa de bani sau motive religioase, a fost vorba de simpla alegere iresponsabila, de risc de dragul placerii. Ajungem din nou la ce ziceam mai sus, cu gandirea ta ca oamenii sunt victime si au mereu cele mai bune intentii. Aia de la tara pot invoca scuza lipsei de educatie da’ daca traiesti la oras in 2020 nu prea poti sa vii cu asta, afli de pe internet si din toate campaniile tot ce vrei si ce nu vrei pe subiect.
    In timpul scolii am avut vreo doi ani clasa intr-un laborator de biologie care era plin de toate grozaviile posibile, animale impaiate, organe, viermi de toate felurile. Dar de departe cel mai tare m-a marcat, pot sa spun, un fat avortat. Nu stiu sa iti zic exact in ce luna era ca nu scria, as zice ca pe la vreo doua luni asa. As duce fiecare om care e pro-choice acolo si daca poate sa imi spuna cu mana pe inima ca ala nu era fiinta umana ca mine si ca el, n-am nimic de zis si ii respect credinta. Dar ma indoiesc ca multi ar avea sangele asta rece. E usor sa vorbesti de avort de la distanta, ma gandesc ca poate de aia si unii doctori refuza sa faca asa ceva, cred ca daca esti fiinta umana cu un dram de empatie n-are cum sa nu te afecteze.

    1. Sunt numerosi oameni care nu isi permit contraceptive. Sunt multe familii care nu isi permit absorbante pentru fete. Romania e o tara saraca in continuare si accesul la mijloace de contraceptie e problematic, mai ales in mediul rural (incearca sa gasesti prezervative la un magazin satesc).
     In alte tari e aplicabil ce zici tu pe partea de criterii materiale, dar nu in Romania pt parti inca mari din populatie.
     Nu incurajeaza nimeni avortul, dar lipsa serviciului asta poate fi catastrofal pt femei.
     Si apropo de asta, mortalitatea in randul femeilor a scazut dupa 1990 odata cu legalizarea avortului ca urmare a scaderii nr de femei care au murit la nastere din cauza complicatiilor. Unele nasteri pot sa omoare. De aia e normal ca femeia sa poata decide daca vrea sa pastreze acel copil sau nu.

 2. “Libertarian” vorbind, ce-i aia “alocație pentru copii”? Ce, statul te-a pus sa îl faci? Chiar serios vorbind e de discutat cât ajuta copii sau economia și societatea alocațiile și subvențiile.
  Și câteva păreri ale unui medic (ginecolog) :
  “viata e o boala cu transmitere sexuala cu mortalitate de 100%”
  Si
  “fiecare dintre voi reprezinta de fapt un avort eșuat” – depinde din ce punct de vedere privești.
  Pana la urma alocația aia în loc sa ajungă la copii o beau părinții needucati

  1. Anonim, tu nu îl contrazici pe Daniel, chiar ilustrezi exact ce zice – trecerea de la poziția conservatoare până la nașterea copilului (valoarea vieții, moralitatea alegerii, compasiunea pentru cel slab – pruncul neajutorat) la cea libertariana după ce s-a născut (fiecare pentru el, „mergi sau crăpi”, treaba ta cum te descurci). Sunt de acord că cele două sunt contradictorii – conservatorii consecvenți ar trebui sa fie preocupați și de sprijinirea familiilor (in Polonia partidul la putere a luat astfel de măsuri), libertarienii consecvenți ar trebui sa nu se preocupe de ce fac oamenii în niciun moment. Eu înțeleg că poziția lui Daniel era mai degrabă critica fata de strutocamila românească când sărim de la conservatorism la libertarianism după cum ne apucă.

  2. Intr-o tara in care avortul e interzis da, statul te-a cam obligat sa faci asta. Sau poate erai sarcastic, caz in care ar trebui sa folosesti fontul sarcastic (cE sTaTuL tE-a pUs sA-l fAcI?)

   1. Nu te-a obligat statul sa faci copii.
    Ai dat exemplul cu colegele poloneze care se plâng ca e greu sa faci o întrerupere de sarcina în Polonia ; eu am văzut în România și reversul: cât de ușor se poate fece un avort. Ma rog erau anii 1990 dar nu mi se pare normal sa faci al 2lea sau al 3lea chiuretaj la nici 16 ani.
    E de fapt vorba despre asumarea consecințelor faptelor fiecăruia.
    Nu sunt sarcastic dar în România statul se poartă la mișto cu tine și când face referendum și când taie alocațiile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *