Nu am multe de adăugat la ce scrie în acea postare în afară poate de faptul că e zbatere în direcția interzicerii păcănelelor și mai nimic pentru motivele care duc la adicția asta.
Marijuana vândută în Statele Unite a ajuns să fie un drog mai tare decât crede lumea
Capitalismul face ce știe mai bine: vinde chestii care produc dependență. Așa a ajuns marijuana să aibă concentrație de THC din ce în ce mai mare. Dacă hipioții fumau iarbă cu 2% THC, azi ce se fumează are 20% de regulă, dar există și variante cu 60%-70%. Rezultatul e că psihologii se plâng de creșterea numărului de fumători de iarbă cu psihoză.
Hipioții anti-capitaliști din anii 60 fumau iarbă și erau anti-sistem, anti-capitaliști și anti-consumerism. Iată că nepoții lor fumează iarbă vândută de sistem într-un sistem capitalist care a transformat un simbol al rebeliunii într-un produs de larg consum.
Pastile de obezitate pentru copii
Îmi e greu să înțeleg cum americanii acceptă chestiile astea: alimentația și medicamentația excesivă îi face pe copii obezi. Soluția? Medicamente anti-obezitate pentru copii.
Dacă îi dai copilului mâncare sănătoasă și nu îl pastilezi ai PIB 100. Dacă îi dai zahar și pastile ai PIB 105, dar și obezitate. Ca să nu afectezi PIB-ul cu un stil de viață sănătos mai bagi niște pastile ca să ajungi la 110 cu PIB-ul și o stare poate aproape de aia dacă dădeai copilului mâncare sănătoasă.
Tot comunismul e de vină pentru invazia Ucrainei
Putin a zis cu subiect și predicat că URSS-ul a fost nașpa, că Lenin e de vină pentru independența Ucrainei și că trebuie să se revină la politica imperialistă a Rusiei țariste, trecând peste politica dezastruoasă a URSS-ului (a se vedea aici o analiză excelentă).
Dar cu toate astea ”specialiștii români” de la MAE consideră că tot comunismul e de vină pentru agresiunea Ucrainei. E un pic trist să vezi astfel de articole care nu fac altceva decât să repete aceleași teme obosite din ultimii 30 de ani vis-a-vis de Rusia, URSS și Estul Europei. E vorba de aceleași teme și aceiași oameni care vedeau în Putin o lumină călăuzitoare și un tip chiar OK când a preluat puterea acum mulți ani. Și sunt aceleași doctrine și aceiași oameni care văd în Navalnâi un alt far călăuzitor deși omul are niște păreri nu foarte diferite de ale lui Putin.
Și e păcat că o țară ca România, aflată în Europa de Est, își ia părerile din Vest în loc să se uite bine de tot cu proprii ochi la ce se întâmplă în jurul ei și la trecutul și experiențele sale.
Ca o ultimă remarcă, persoana care a scris articolul nu pare să aibă experiență pe Rusia sau Europa de Est conform propriei biografii, dar asta nu îl oprește să scrie articole pe subiect.
Germania își închide ultimele centrale nucleare
E halucinantă lipsa de pragmatism și orbirea cauzată de ideologie în această țară. Despre politica de energie a Germaniei am mai scris, dar problema aici e că din cauza lor crește prețul energiei pentru toată lumea. Iar oamenilor pur și simplu nu pare să le pese de consecințe, nici pentru ei, nici pentru ceilalți europeni.
Și apropo de asta, nemții se bazează pe Statele Unite pentru apărare și se vor baza pe restul Europei pentru energie. Nu știu exact care va fi consecința acestor acțiuni, dar îmi imaginez că la un moment dat realitatea îi va prinde din urmă și pe ei.
Am trăit să o văd și pe asta: după ce economiștii lu pește au tot sărit de fund în sus că va crește inflația dacă cer oamenii salarii mai mari și de aia trebuie crescută rata dobânzii, acum aflăm că de fapt trebuie crescută rata dobânzii pentru că oamenii nu cer salarii mai mari.
Sună stupid? Da, pentru că e stupid. Literalmente cei de la FMI, FED și alte bănci centrale caută orice motiv posibil pentru a crește rata dobânzii chiar dacă nu prea are sens în actuala situație.
Vestul se va trezi că repetă greșelile crizei din 2009, doar că de data asta cu alți oameni și altă motivație.
Treaba asta chiar mă face să mă întreb dacă e vorba de rea voință și se urmărește intenționat distrugerea oricărei capacități de negociere a clasei de mijloc, altfel nu înțeleg logica acestor oameni.
14 Decembrie 22
Fascinația Occidentului față de automobil
E o lectură interesantă, mai ales pentru noi est-europenii care nu am prins acele vremuri. Ca și termen de comparație puteți citi și o postare a lui Vasile Ernu pe tema fascinației pentru mașini și meseria de șofer.
Monedele cu Sponsianus sunt un fals zice Șefu la numismații din România
Doar că acum câteva săptămâni a apărut o știre care zice că cercetări recente arată că monedele respective ar cam fi reale pentru că par să fi fost folosite (se văd urme de zgârieturi similare cu cele ale monedelor folosite în comerț) iar analiza chimică a resturilor de pe ele arată că au stat îngropate sute de ani în pământ.
Ce mi se pare impresionant e cât de siguri sunt românii din mediul universitar pe ei. Nu știu dacă e o chestie a universitarilor în general sau a românilor din mediul academic, dar e bizar.
Recomand să citiți și povestea lui Sponsianus, un guvernator roman din Dacia romană care a rămas izolat de restul imperiului din cauza invaziilor migratorilor și a retragerii armatei romane.
Primăria București dă senzori de măsurare a calității aerului pe post de premiu elevilor
Nu prea îmi dau seama care e logica aia și ce anume ar putea elevii să facă cu acei senzori. Nu mai bine lua PMB senzorii și încerca să facă ceva în privința calității aerului? Vara îți crănțăne dinții de la praful din aer prin unele zone ale Bucureștiului.
13 Decembrie
Multe dintre meme-urile de pe pagina asta sunt amuzante, dar asta e dureros de bine făcut:
Și să nu uit, dacă vreți să înțelegeți mai bine Revoluția din 89 citiți cartea lui Edward Luttwak, Lovitură de stat – Ghid Practic
Când Germania nu a vrut să primească Austria în Schengen
E interesant episodul acesta povestit de un jurnalist austriac. Asta arată că atunci când vine vorba de politică onoarea, simpatia pentru o cauză sau amintirile propriilor probleme cu alții nu prea există. Dacă Austria a pățit cu Germania ce am pățit noi cu ei te-ai fi așteptat la altceva. Și totuși iată.
Și apropo de asta, unul din politicienii de rang înalt al UE ba zice că e nasol ce face Austria, ba zice că trebuie să îi înțelegem săracii de ei. Nasoală politica asta de ajungi să faci șpagate între opinii de la o zi la alta mai ceva ca Van Damme.
Premiul Nobel pentru economie (decernat acum câteva luni) a fost acordat unui fost guvernator al FED (Ben Bernake). Ce e interesant e că munca pentru care el a primit acel premiu s-a dovedit a nu se prea potrivi cu realitatea în ultimii 3-4 ani.
Asta arată încă odată (dacă mai era nevoie) că premiile astea sunt o mare apă de ploaie. E surprinzător însă de data asta cât de gravă e greșeală.
Am râs la asta: Vestul le spune chinezilor să respecte protestele anti-restricții Covid. E amuzant pentru că protestele anti-carantină au fost reprimate destul de nedemocratic prin multe locuri. În Canada și SUA unde au camionagiii au protestat măsurile au fost foarte urâte și nu foarte diferite de cele ale chinezilor.
Băncile au raportat iarăși profituri record
De fiecare dată când se întâmplă treaba asta cei care susțin cota unică de impozitare tac mâlc. Niciun sunet, nici măcar pâs. Când vine vorba de a impozita băncile mai mult sau în general de un impozit progresiv pe profitul companiilor aceiași oameni ne amenință că vor pleca companiile din România dacă se întâmplă asta. De ani buni de zile băncile raportează profituri record, dar na, ar fi mare păcat să le impozită,
Branko Milanovici zice că Putin e fix genul de om pe care ziarele occidentale gen The Economist îl vreau ca șef al URSS-ului. Citiți tot threadul:
Cumva nu mă miră, Putin a fost lăudat de Vest ani buni la rând și susținut cam de toată lumea bună. Est-europenii au rămas mereu circumspecți, noi am trăit lângă ruși, știm ce le poate pielea.
Calcule complicate pentru alegerile de la Primăria București din 2024
E uimitor cum oferta politică pentru Primăria București e atât de slabă. Spre deosebire de un prim-ministru sau un Președinte la PMB dacă o lălăi (a se vedea Firea în trecut și Nicușor acum) scapă lumea de tine. După mine asta arată că primul eșalon politic nu are efectiv oameni care să care pianul, adică să demonstreze că au și alte abilități, nu doar politice, care să le justifice existența în politica mare.
Grivița – București – cartierul muncitoresc căutat de hipsteri
Cartierele muncitorești sunt mai căutate decât cartierele noi. Oamenii care se mută în cartierele muncitorești urăsc comunismul și iubesc capitalismul, dar fug ca dracul de tămâie de ce se contruiește în capitalism și plătesc bani mulți pentru ce s-a construit în comunism.
Concurs de măsurat pen…târguri de Crăciun
Ce nasol era când PSD făcea târguri de Crăciun pentru că spărgeau bani aiurea. Bani care evident puteau fi folosiți pentru dezvoltarea urbei. Acum că face târg de Crăciun Ciucu în Sectorul 6 cu ăia de la Untold sau Nicușor la PMB e bine că de fapt e parteneriat public privat și de fapt e o oportunitate de dezvoltare și aduc turiști și merităm și noi ce dracu! Nu e ca la Olguța la Craiova, hă hă, acolo e nasol că e PSD și cheltuie bani publici aiurea și ceva de genul.
Americanii nu își permit să trăiască precum Homer din The Simpsons
The American Dream is long dead.
Ne-am întors în timp, problema nr. 1 din Noiembrie 1983 e problema nr. din noiembrie 2022
Iar asta nu mă miră neapărat, sunt factori externi care duc la astfel de probleme. Pe vremea lui Ceaușescu au fost șocurile petroliere cauzate de țările arabe ca răspuns la problema cu Israelul. Azi sunt șocuri cauzate de războiul din Ucraina. Dar cu ocazia asta poate o lăsăm mai moale cu comunismul nu ar fi mers niciodată că e un sistem prost. Uite că de fapt și capitalismul are aceleași probleme.