Sumar politic al primelor 3 luni din 2017

image_pdfimage_print

S-a încheiat primul trimestru din 2017, suficient timp pentru a ne putea face o imagine a Parlamentului care ne va conduce până în 2020.
Observațiile următoare se bazează exclusiv pe impresiile lăsate de cele 6 partide în ultimele 3 luni:

PMP – Mișcarea Populară

Se știa de la început că PMP va fi un one man show construit în jurul personalității lui Traian Băsescu. Partidul a oscilat între a face opoziție PSD-ului și a critica DNA-ul.

În același timp însă Traian Băsescu a aflat cum e să conduci un partid mic, lipsit de surse de finanțare generoase. Poate acesta ar fi unul dintre motivele pentru care au apărut zvonurile că s-ar discuta o fuziune între PNL și PMP.

Propuneri legislative? Acordarea de tichete de bicicletă, propunere în Parlamentul European pentru acordarea de tichete de tren de călătorie gratuite pentru a vizita Europa (mi se pare atât de românească propunerea asta). Din cele 324 de amendamente depuse la Legea Bugetului 2017 doar unul a fost aprobat.

Par să aibă însă o orientare puternică spre diasporă și pe relația cu relația cu românii din Republica Moldova. O nișă interesantă și, trebuie să recunosc, e interesant să vezi că un partid mic are totuși ceva know how și încearcă să se poziționeze altfel decât celelalte partide.

UDMR – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România

UDMR a făcut…ce știe UDMR să facă cel mai bine, să se așeze la guvernare cu oricine îi dă ceva la schimb. Cred că e partidul cu cea mai puțină coloană vertebrală din România. Un exemplu:

19 Decembrie 2016, Kelemen Hunor, șef de partid declară: Este exclusă intrarea la guvernare a UDMR

21 Decembrie 2016, UDMR semnează un acord de colaborare cu PSD

S-au remarcat până acum prin faptul că votează cam tot ce le cere PSD inclusiv o lege prin care li se scad zile pușcăriașilor din pedeapsă pentru că sunt scriitori sau mărirea cu 30% a salariilor aleșilor locali.

În rest aceeași poveste cu autonomia maghiarilor pe care o folosesc pentru a primi voturi și muie DNA pentru că și ai lor vor să fure, nu doar românii.

ALDE – Alianța Liberalilor și Democraților 

La fel ca PMP, ALDE e un alt partid construit în jurul unui personaj cu priză la public: Călin Popescu Tăriceanu.

ALDE s-a remarcat până acum prin dragostea nețărmurită pentru PSD, manifestată prin votarea de către parlamentarii lor a oricăror măsuri propuse de PSD și bineînțeles prin susținerea publică acordată Ordonanței de Urgență 13 și orice măsură pentru limitarea puterilor DNA. Și bonus, un membru ALDE s-a gândit că ar fi o idee bună să spună despre protestele din Piața Victoriei că au fost ”prima manifestaţie nazistă din ultimii 70 de ani”.

Dar se pare că nu le merge prea bine în ultima vreme, partidul lui Tăriceanu fiind în centrul unui scandal între numărul 1 și numărul 2 (Daniel Constantin). Cu ocazia asta au fost scoase mai multe mizerii de sub preș, inclusiv acuzații de șantaj. Bonus, un membru ALDE s-a dezbrăcat în fața Parlamentului în semn de susținere pentru Tăriceanu.

Și ca să fie treaba treabă, unul din cei mai influenți oameni politici din România și-a luat o țeapă de la un samsar auto care se putea vedea din avion. Are rost să mai spun că Tăriceanu timp de 20 de  ani a condus un business de import și vânzare de mașini?

USR – Uniunea Salvați România

Partidul în care mulți oameni și-au pus speranțele a reușit până acum performanța de a dezamăgi și enerva pe toată lumea. USR e un partid foarte pestriț, singurul liant al oamenilor de acolo fiind ura față de PSD corupție.

S-au remarcat până acum prin scandaluri sau gesturi dubioase precum:

  • Excluderea din partid a soțului Clotildei Armand;
  • Momentul de 404 al lui Nicușor Dan care a confirmat (deși nu era nevoie) că omul are probleme în a se exprima liber și este lipsit de spontaneitate.
  • Mihai Goțiu, un alt personaj cu experiență în partid doarme la propriu pe el în Parlament.
  • Adrian Dohotaru, parlamentar USR a mâncat din gunoi pentru a atrage atenția asupra sărăciei, sau consumerismului, sau balenelor care mor…ceva de genul ăsta. Personal cred însă că motivul a fost altul.
  • Faptul că Nicușor Dan nu l-a vrut pe Dacian Cioloș în USR, deși ar fi adus multe avantaje partidului.
  • Când au izbucnit discuțiile cu familia tradițională și alte manele similare au spus că ei nu sunt nici pro nici contra, reușind practic să enerveze pe toată lumea.

Ca să fiu sincer am încercat să găsesc niște chestii politice prin care s-au remarcat în perioada asta, dar nu am găsit nimic. Au votat pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu, dar aia a fost inițiată de PNL. Au semnat sesizarea depusă la CCR referitoare la emiterea de ordonanțe de către guvern (legat de faimoasa ordonanță 13), dar și aici inițiativa a venit de la PNL. Poate îmi scapă mie ceva, dar până acum nu par foarte activ în Parlament.

Una peste alta USR, partidul în care mulți și-au pus speranțele ține să se facă remarcat mai mult prin scandaluri decât prin propuneri legislative, interpelări, luări de cuvânt sau alte lucruri utile.

PNL – Partidul Național Liberal

PNL e cel mai mare partid aflat în opoziție și spre deosebire de USR are oameni ceva mai experimentați. Partidul a trecut printr-o fuziune cu defunctul PDL și sincer nu îmi e clar încă dacă ăsta a fost sau nu un lucru bun. Numărul de voturi obținut la ultimele alegeri e dezamăgitor dacă avem în vedere cota celor două partide, dar pe de altă parte au făcut parte din monstruoasa coaliție cunoscută sub numele de USL. Nu știu cât din electoratul lor i-a iertat pentru chestia asta.

În orice caz, cert e că după experiența dureroasă de coabitare cu PSD au luat decizia, criticată de mulți, de a merge la alegerile parlamentare doar cu candidați care nu au probleme cu legea. Chestia asta a provocat ceva nemulțumiri, dar în felul acesta au ajuns în Parlament câteva persoane interesante.

Chestii prin care s-au remarcat până acum:

  • Lupte interne – PNL e câmp de bătălie de când a fuzionat cu PDL. Ba unii ar spune că luptele au început odată cu plecarea lui K. Johannis la Cotroceni. Cert e că în partid sunt acum mai multe tabere rivale. Nu e exclus să vedem ceva decapitări spectaculoase în perioada următoare având în vedere că în iunie va fi congresul în care se va alege conducerea partidului. Deja au început să se anunțe diverși candidați și oamenii au început să se atace: exemplul 1, exemplul 2. Problema PNL-ului e că nu se poate reforma nimic în acest partid dacă grupul de reformatori nu livrează și rezultate palpabile. Până acum însă cei care aduc voturile sunt tot cei din garda veche, cei cu problemele penale, cu ANI și DNA-ul respirându-le în ceafă. Supraviețuirea PNL-ului depinde foarte mult de fracțiunea care își va impune punctul de vedere.
  • Inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva PSD susținută și de USR. Cu toate că era clar că nu va trece au inițiat o moțiune de cenzură împotriva guvernului Grindeanu. Chestia asta a fost mai mult de PR, dar măcar încearcă să facă opoziție.
  • PNL susține dezincriminarea abuzului de serviciu pentru că are mulți primari cercetați de ANI sau DNA pentru că și-au angajat rudele prin primării, companii de stat, regii autonome sau pe unde au mai putut. Acesta e și motivul pentru care legislația prin care se dezincriminează această faptă penală a trecut lejer prin comisiile de specialitate ale Parlamentului.
  • Derapaje dubioase – Partidul e construit cu oameni care au făcut parte din FSN sau PDL sau PSD sau alte partide din astea dubioase ale tranziției românești. Și cum lupul își schimbă părul, dar năravul ba, parlamentarii PNL au considerat de cuvință să anunțe SRI de Balena Albastru pentru că…de ce nu? Are rost să spun mai multe despre cretinitatea unei asemenea decizii? Alți parlamentari ai lor au cerut 15 milioane de lei pentru construirea unui monument. Ce? Vreți spitale, medicamente sau vaccinuri? Ha ha, uită-te cât de mișto e statuia asta și îți trece boala. Și nu în ultimul rând trebuie amintită declarația semi-retardată a parlamentarului considerat eminența cenușie a chirurgie românești, omul care a strâns mii de like-uri pentru că se plimba cu metroul, nimeni altul decât Leon Dănăilă, care a spus: ”Un homosexual poate sa cumpere copii, poate sa-i fure, poate sa-i achizitioneze pe alte cai”. Adică toată lumea știe că homosexualii, după ce își termină programul de 12 ore de muncă la multinaționalele lui Soroș merg și fură copii, dar asta nu înainte de o partidă intensă de sex condimentată cu BDSM și de un protest în Piața Victoriei. Singurul lucru care îi împiedică pe acești oameni să nu transforme România într-o țară decadentă și cu nivel de trai ridicat e căsătoria. Noroc cu Dănăilă …

PNL e un partid în transformare. Așa cum veți vedea într-o postare ulterioară e un partid extrem de activ în Parlament, acolo unde deputații și senatorii săi chiar fac opoziție în anumite situații. La nivelul conducerii însă pare că domină haosul iar gesturile dubioase sunt mai des întâlnite decât ar fi de dorit să aibă un partid modern.

S-a încercat de mai multe ori cooptarea lui Dacian Cioloș sau a USR, dar imaginea de partid corupt încă atârnă greu asupra partidului.

Una peste alta PNL e un partid care încearcă să își găsească o direcție. Poate fi să se întoarcă la statutul de ”alți hoți, dar care nu se numesc PSD” sau să își spele imaginea și să devină o opțiune viabilă la actualul partid aflat la guvernare.


Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


PSD – Partidul Social Democrat
PSD e cel mai puternic partid din România în momentul de față. Cu toate astea e un partid aflat în declin și care, la fel ca un animal încolțit, se zbate din răsputeri să supraviețuiască. Nu are rost să intru în foarte multe detalii pentru că îmi vine greu să cred că existe persoane cu conexiune la internet care să nu știe ce a făcut PSD-ul până acum, dar totuși am să trec în revistă principalele chestii prin care s-au remarcat în primele 3 luni ale anului:

  • Ordonanța 13 – O mizerie care ar fi golit pușcăriile românești de pseudo-intelectualii care au devalizat economia românească în ultmii 20 – 30 de ani. Nimeni în afara de dubiosul ăla de ministru al justiției nu a avut sânge în instalație să își asume ordonanța asta. Au dat-o noaptea, ca hoții, apoi au fugit. Ce a urmat a făcut istorie însă: sute de mii de oameni ieșind la proteste în stradă.
  • Toate tentativele de a intimida justiția și DNA-ul: de la evaluări la mișto, la decizii CCR dubioase sau la atacuri frontale la adresa DNA. Se lucrează la limitarea atribuțiilor DNA de ani de zile și parțial au reușit să facă treaba asta. După ce i s-a interzis SRI-ului să se mai implice în activitatea DNA, inclusiv să mai ofere asistență tehnică DNA-ului în ceea ce privește interceptările s-au împuținat sensibil dosarele noi cu greutate. Momentan DNA-ul trăiește din dosarele vechi
  • Promisiunile de mărire a salariilor – Olguța Vasilescu anunță dublări de salarii, salarii pentru medici de 3.600 euro, până la 100% măriri pentru salarii din cultură. Femeia debitează atâtea aberații încât nu știu dacă o mai ia cineva în serios. Cert e că dacă se vor aplica măcar jumătate dintre măririle anunțate de ea ne paște o criză mai mare decât cea din 2009.
  • Reversarea anumitor măsuri luate de guvernul tehnocrat, între care, cele mai notabile ar fi suspendarea obligației de a trece un examen pentru a fi director și eliminarea prevederii care le interzicea membrilor de partid să ocupe posturi de directori de spitale. De ce? Pentru că fidelitatea față de partid se plătește cu posturi la stat.
  • Problemele cu banii – Între atâtea postări cu balena albastră și alte lucruri care ne deranjează pentru 1 – 2 zile probabil că a scăpat multora faptul că România a încercat în 2017 să se împrumute de pe piețele internaționale și a cam dat chix…de două ori. Din motive care țin atât de factori externi (creșterea ratei dobânzii de politică monetară de către FED, Brexit etc) cât și interni (instabilitatea internă, riscul de a depăși ținta de deficit), România începe să fie percepută ca fiind ceva mai riscantă, iar asta se traduce prin dobânzi mai mari la împrumuturile de stat. Dar guvernul e ok, ba chiar zice că bufferul ăla pe care îl au acum e cam mare și ar vrea să mai taie din el. În timpul ăsta primăriile au epuizat deja plafonul de 1,2 miliarde RON alocat pentru anul 2017 și vor mai mulți bani.
  • Dragnea – Dragnea e un fel de ultim mohican al baronilor locali din România. E omul din spatele ordonanței 13,  s-a dovedit că a făcut afaceri dubioase în Brazilia, că a obținut o fermă de porci dubioasă în Teleorman, că deține păduri întregi în sudul României, că locuiește într-un apartament pentru care nu plătește nimic…și totuși e încă acolo iar televiziunile și presa cu unele excepții ocolesc subiectele legate de el. Cu toate că pare a fi conducătorul de care PSD-ul avea nevoie pentru a acapara din nou România, el poate fi omul care va duce PSD-ul definitiv în groapă. De ce spun asta? Pentru că atunci când elimini competiția din partid elimini și oameni care făceau partidul puternici și îi înlocuiești cu persoane nu la fel de competente, dar fidele ție. Iar impresia mea e că PSD după plecarea lui Dragnea va ieși mai slăbit decât era sub Ponta.

Zilele următoare voi publica un articol cu statistici ale activității din Parlament pentru fiecare dintre aceste partide.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *