La Factual se doarme în post?

image_pdfimage_print

Probabil știți de Factual, site-ul de factchecking al bulei de facebook care vrea să salveze România de PSD. Cei de la Factual fac factchecking doar când vor, doar cum vor și câteodată dau niște rezultate strâmbe rău.
Am mai scris în trecut când au bușit factchecking-ul la niște achiziții făcute de ANAF. Am crezut atunci că e întâmplare (cu toții greșim). Apoi au urmat o serie întreagă de factchecking-uri făcute cu dedicație și cu bătaie într-o singură direcție.
Și treaba asta continuă de ceva timp și uneori cu niște ”factcheck-uri” de îți stă mintea-n loc.

Orice venit care de fapt e unul singur

Un exemplu de analiză părtinitoare (sursă):

Persoana care a făcut verificarea în cazul ăsta nu avea cum să treacă examenul de capacitate sau BAC-ul în condiții normale. De ce zic asta?
Ați văzut afirmația de mai sus, da? Doamna Prună zice clar ”10% din orice ban câștigăm se duce la stat pentru sistemul de sănătate”. Chestia aia cu ”din orice ban” ce înseamnă pentru voi? Pentru mine înseamnă că dacă fac bani în România, indiferent de sursă dau 10% la stat pentru sănătate. Că de aia e ”orice ban” ăla acolo, nu?
Ce verifică Factual?

Care este contribuția unui angajat la sistemul de sănătate și care este contribuția unui angajat pe salariu minim pe economie.

Brusc ”orice ban” câștigat în România s-a transformat în salariu și atât. Pentru că în România toată lumea câștigă bani din salarii! Nu există oameni pe PFA, oameni pe micro, oameni care câștigă bani din drepturi de autor, pensii și multe altele. Dacă ar fi după cei de la Factual Codul Fiscal ar fi probabil la un sfert din dimensiune.
Așa că să îi sune cineva pe ăia de la Academia Română și să le spună că ”orice” mai nou înseamnă de fapt o singură chestie, nu mai multe.
”Pot să mănânc orice” înseamnă ”pot să mănânc doar salată”?
”Pot să bat orice persoană șah” înseamnă ”pot să îl bat pe Gigel la șah”?
”Pot să repar orice mașină” înseamnă ”pot să repar doar Renault Clio”?
Și nu, nu e o scăpare. În România nu toate veniturile sunt impozitate cu contribuția de asigurări de sănătate la care se referă doamna Prună. Și e foarte simplu de aflat care sunt veniturile care sunt scutite. Uite, vă arăt și vouă și celor de la Factual cât de ușor e cu un simplu click aici. Serios, e o listă lungă de situații în care contribuția asta nu se plătește, listă pe care o găsiți la art. 154 din Codul Fiscal. Ca fapt divers știți cum se numește acel articol? Ei bine fix așa:

ART. 154 – Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate

E suficient să dai un google search si te trimite google acolo, nu trebuie să ai cunoștințe avansate de fiscalitate.
O altă problemă, care pare fizică cuantică pe lângă căutatul pe google, e că nu întotdeauna se duc la stat 10% din venituri pentru sănătate. Unele venituri sunt scutite, așa cum scriam mai sus. Altele în schimb au parte de tot felul de deduceri sau modalități mai complicate de impozitare astfel încât atunci când tragi linie nu dai 10% din venit statului. Un exemplu foarte des întâlnit e în cazul veniturilor obținute din chirii unde e o poveste întreagă cu ce se impozitează și ce nu.
Pot să înțeleg că nu știu de faza cu impozitarea chiriilor, că e destul de specifică, dar aia cu ”orice venit” care e de fapt venitul din salariu e complet ridicolă.
Nu știu cui îi pasă de chestiile astea, dar nu luați pe nemestecate astfel de chestii. Faceți și voi un minim de google search pe subiect pentru că în România factchecking-ul e o artă, nu o știință, la cât de subiective sunt lucrurile.

Spune și altora

5 Comments

 1. Am vrut sa ma abtin, da’ nu imi iese. Observ tot felul de incurajari la rioting acolo la „alte articole citite”. Sa inteleg ca ti se pare perfect in regula anarhia de genul asta?

  1. eu doar ma bucur ca mi-a iesit prognoza, desi cineva spunea ca ma dau cu rusii – omul de rand din Amurica o duce rau iar visul american este valabil doar daca ai mostenit milionul de dolari

  2. Citesc si chestii cu care sunt de acord si chestii cu care nu sunt de acord. Ce vezi acolo nu e o indicatie a opiniilor mele ci doar chestii care imi trec pe sub ochi.
   Ceea ce se intampla acum in SUA nu e anarhie ci revolta. Nu e prima astfel de revolta, au fost unele chiar mai violente decat cea de zilele astea. Nu va fi nici ultima revolta de genul asta din pacate.
   Din pacate multe dintre lucrurile pe care azi le consideram civilizate au fost obtinute prin revolte. Inclusiv programul de munca de 8 ore e tot rezultatul unor revolte violente https://en.wikipedia.org/wiki/Haymarket_affair Asa ca ii inteleg pe cei care protesteaza / se revolta in prezent in SUA.

   1. Da, intuiam ca aia e pozitia ta. Mie mi se pare foarte pueril si imatur argumentul ca “multe dintre lucrurile pe care azi le consideram civilizate au fost obtinute prin revolte“. Pai multe lucruri s-au reglat si prin omoruri reciproce, zic sa ne reapucam si de barbarisme pe acelasi fir logic, ce mai asteptam? Ce se petrece acum nu mai are nicio legatura cu moartea lui Floyd, jafurile, devastarile si violenta generala de acolo are 0 legatura cu evenimentul respectiv. Protestatarii pasnici sunt de inteles, cei care vandalizeaza absolut deloc.

    1. Ok, daca asta e opinia ta atunci nu am de gand sa ti-o schimb eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *