Programul IMM Invest e un eșec major al Guvernului

image_pdfimage_print

Programul IMM Invest a fost descris ca un program uriaș pentru IMM-urile din România la momentul la care a fost lansat (sursă):

”De astăzi începem în etapa a doua de repornire a economiei. Se adresează tuturor companiilor din România. Câteva elemente despre program. Programul anti-criză începe de vineri, la ora 10.00.
Plafonul de garantare este de 15 miliarde de lei. Avem un potențial de multiplicare de minim 75 de miliarde în economie. Vor fi susținute minim 600 de mii de locuri de muncă.
Nu există comisioane. Sunt susținute de Guvernul României. Este cel mai important program din ultimii 30 de ani de zile.Suma de până acum era de maxim 200 de mii de euro. Comisia Europeană permite să acordăm 800 de mii de euro pentru fiecare companie.”, a spus Florin Cîțu.

Ca o paranteză, vedeți chestia aia cu ”potențialul de multiplicare”? Ăla e un concept specific școlii keynesiene de economie, aia pe care libertarieni precum Florin Cîțu o iau în derâdere. Ce mișto e când ajungi ministru și uiți de principii.

Site-ul IMM Invest

Revenind la IMM Invest, a fost un program atât de important pentru România încât site-ul pe care trebuiau depuse cererile a fost făcut atât de prost încât a picat imediat ce a fost dat drumul. Și știți cum e cu PNL, orice nu merge e vina PSD, inclusiv cu site-ul picat. Nu știu dacă ați prins declarația asta a lui Florin Cîțu, ministru al finanțelor (sursă):

“Probabil aceleaşi personaje care aruncă cu noroi în tot ceea ce face guvernul au atacat site-ul IMM INVEST. Nici eu şi nici românii oneşti care au acum nevoie de aceste resurse nu ne aşteptam la o asemenea ticăloşie.
Nicio problemă. Continuăm. Mergem înainte. Aflăm cine este în spatele acestui atac şi îi voi prezenta public. De un lucru vă asigur pe toţi. Pe perioada cât site-ul nu funcţionează, nu se înregistreaza nimeni în acest program.
Nu permit nicio şmecherie.”, a scris Florin Cîţu pe Facebook. 

Nu e ca și când statul român e incapabil să construiască site-uri decente. Nu e ca și când ar fi prima oară când asta se întâmplă nu? PSD e de vină, nu băieții ăia care au făcut un site nescalabil.
Mai fac o paranteză aici că situația e de râsu-plânsu. Acum vreo 2 săptămâni a apărut în presă un articol foarte interesant la care chiar dl. Cîțu a dat share (sursă):

Ministerul Finanțelor implementează în prezent proiectul pentru conectarea online la ANAF a caselor de marcat la un cost mult redus față de proiectul inițial, pregătit anul trecut și despre care Profit.ro a scris la momentul respectiv. Dacă proiectul inițial urma să coste 91,5 milioane de lei, acum trei IT-iști voluntari de la Asociația pentru Tehnologii Avansate – ATA, un ONG, au dezvoltat, lucrând două luni în timpul liber, aplicația software pe care ATA a donat-o Finanțelor

Așadar pentru un alt proiect al Ministerului Finanțelor, 3 IT-iști voluntari, în timpul liber, au creat o aplicație software. Acum vă întreb și pe voi, credeți că există vreo legătură între faptul că Ministerul Finanțelor face proiecte IT cu 3 voluntari care lucrează în timpul liber și faptul că un site al Ministerului Finanțelor a picat aproape imediat ce a fost lansat? Sau e mai credibil că PSD are o armată de hackeri care au atacat serverele MF ca să îl facă de râs pe ministrul Cîțu? Am să revin la faza asta cu IT-iștii voluntari într-o postare separată că e mai nasoală decât pare.
Cum s-a rezolvat problema cu site-ul? Simplu: a fost dat celor de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Și ca să vezi minune, acum avem un site care nu pică. Ba chiar cei de la STS au zis într-un comunicat următoarele:

Arhitectura informatică a portalului a fost reproiectată, optimizată, securizată și consolidată astfel încât să permită funcționarea în condiții de accesare simultană a unui număr ridicat de utilizatori.

Deci nu erau hackerii PSD ci doar un site făcut pe genunchi.

S-a rezolvat, nu se poate

În perioada când site-ul nu mergea dl. Cîțu a mai ieșit cu o declarație despre program (sursă):

În această seară am modificat puţin normele, pentru că am mai primit de la Comisia Europeană încă o relaxare: clienţii pot să cumuleze creditul pentru investiţii cu linia de credit pentru capital de lucru şi pot avea acces la mai mulţi bani, să le cumuleze pe cele două. IMM Invest este un program făcut pentru minimum 40.000 de IMM-uri. În România, astăzi, sunt bancabile în jur de 12, 13, maxim 15.000 de IMM-uri. Deci, ne-am luat o marjă faţă de numărul de IMM-uri bancabile mare.

Deci ”cel mai important program din ultimii 30 de ani” se adresează unui număr de maxim 40,000 de firme din care doar vreo 15,000 maxim sunt bancabile (asta apropo de articolul meu anterior despre capitalul negativ al firmelor românești).
Fără mișto, dar imediat ce site-ul a fost relansat ministrul finanțelor a postat următoarea chestie:

Reptilienii, PSD-iștii și așa mai departe!
Dar, odată lansat site-ul ar fi trebuit ca totul să meargă strună, nu? Cel puțin la nivel de declarații așa părea (sursă):

Astăzi, 77.881 de cereri au fost analizate dintr-un total de 86.458 de solicitări. Spuneaţi că nicio companie nu poate să aibă acces la acest site. 86.458 de IMM deja au solicitat şi 77.000 au fost analizate. 41.331 de cereri au fost transmise către bănci deja şi în 7 zile de când a început acest site să funcţioneze deja avem companii care au luat bani. 

Tot în aceași perioadă aflam de la dl. Cîțu că:

La o singura banca erau DEJA 1000 de cereri aprobate! Doar la o banca. TOATE băncile din sistem participa la acest program.
Programul IMM Invest este un succes și funcționează perfect.

Doar că în realitate lucrurile erau diferite. Aproximativ La data la care ministrul finanțelor declara cele de mai sus situația din teren arăta așa (sursă):

Un număr de 12 firme au fost acceptate de bănci la creditare, iar 312 firme solicitante au fost respinse de bănci, în mai bine de două săptămâni de la lansarea programului guvernamental IMM Invest România, a informat, joi, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentruu IMM (FNGCIMM), într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Așadar 12 firme cu credite aprobate. Nu 1,200, nu 120 ci 12. Cea mai recentă actualizare privind numărul de credite aprobate (24 mai) e următoarea (sursă):

La aproximativ două luni de la demararea programului IMM Invest, doar 0,85% din cererile de creditare au fost aprobate de bănci şi transmise către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

0,85% dintre cereri au fost aprobate! Nici măcar 1%!
Programul IMM Invest a funcționat atât de ”perfect” încât Guvernul va da o Ordonanță de Urgență în perioada următoare (sursă):

“Am avut o întâlnire istorică şi în premieră cu cei 22 de CEO ai băncilor din România care lucrează cu IMM Invest. Am avut problemele cu care s-au întâlnit cei care au apelat la IMM Invest pe de o parte, pe de altă parte am avut şi problemele pe care le-a întâmpinat sistemul financiar bancar, de exemplu: cererea pe care sistemul financiar bancar a trebuit să o satisfacă într-o lună de zile era ceva ce aveau de satisfăcut în nouă luni de zile. Deci a fost un volum de muncă foarte mare şi în acea parte. Din acea discuţie au apărut câteva lucruri pe care trebuie să le corectăm pentru ca acest program să funcţioneze şi mai rapid. Le vom corecta mâine, printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică ordonanţa de urgenţă a IMM Invest. Vom face acest lucru mâine în şedinţa de Guvern. Şi lucrurile se vor mişca şi mai rapid”, a declarat Cîţu

Deci definiția unui program perfect e acela ce implică o amânare de 2 săptămâni cauzată de un site picat, o rată de aprobare de 0,85%, un OUG dat rapid să rezolve probleme care nu există oficial.

Concluzii

IMM Invest e un eșec, nu pentru că o zic eu, ci pentru că asta spun cifrele și acțiunile guvernului și a ministrului finanțelor.  Și cu ocazia asta PNL a demonstrat că nu a reușit să învețe nimic din eșecul PSD. În cazul în care nu știți și PSD a avut un program cu un ”succes” similar cu IMM Invest, pe nume Startup Nation. Programul PSD a avut un atât de mare succes încât o parte din IMM-urile care primiseră bani de la guvern se vindeau pe OLX. Nu glumesc, efectiv puteai cumpăra firmă cu credit guvernamental aprobat pe OLX.ro.
Nu știu cum alții sunt, dar eu am început să am alergie la astfel de programe.

Spune și altora

4 Comments

  1. Imm invest si startup nation sunt nesemnificative fata de ce pregateste comisia europeana sub numele pompos”Next Generation EU”. Merita un articol.
    Revenind la „programele” guvernamentale ar mai fi de remarcat un aspect: „digitalizarea” rezolva o birocratie si da nastere alteia. Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma. Cele 3 functionare plictisite de la ghiseu care te trimiteau de 10 sa cumperi dosar cu sina, etc s-au transformat in 3 hipsteri „it”-isti care iti vorbesc in romgleza. Doar ca in IT dosarul care trebuie se baga in fata mai subtil. Tot se baga. Pentru asta exista „consultanti” care incaseaza jumatate din finantarea proiectului, vezi Dan Barna.
    Solutia: stai cat mai departe de „bani ieftini”. Adu bani din surse pe care le poti controla cat de cat: banii tai, imprumut de la sotie, de la parinti. De la stat numai daca ai „sustinerea politica” necesara dar mai eficient e doar sa intermediezi obtinerea acelor bani. De aia e plin de „startup nation” pe olx.

    1. Stiu ce zici, digitalizarea nu va rezolva atat de multe lucruri pe cat se asteapta lumea. Dar sunt niste contracte de dat acolo…
      Legat de UE, subiectul e interesant, dar momentan nu sunt multe de zis pt ca e doar o propunere. Si nu stii daca vine Curtea Constitutionala din Germania sau alta tara sa spuna ca e ilegal sau incep iara austriecii si olandezii sa se dea rotunzi si blocheaza tot. Daca se aproba programul asta si apar ceva mai multe detalii merita un articol.

  2. Soția a luat o finanțare prin Start-up Nation. Și mai știu câțiva care au luat bani din programul ăla pentru chestii serioase. Și doar aia pe care ii știu eu sunt mai mult de 12. Or fi fost și multe porcării făcute, dar, deși evident subiectiv, mie îmi pare că a fost un program bun.

    1. Din pacate cu o floare nu se face primavara. Si cand vine vorba de efectul unui astfel de program trebuie sa ne uitam la cate locuri de munca a generat, cate taxe au fost platite de firmele care au luat bani, cate dintre aceste firme au fost vandute sau inchise imediat dupa perioada minima de a tine firma. Altfel programul asta muta bani de la contribuabili in portofelul unor oameni si atat. Nici pana in ziua de azi nu avem o analiza a rezultatelor Startup Nation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: