image_pdfimage_print
  1. Este PSD în declin?

PSD obține scoruri din ce în ce mai proaste chiar și pe fondul unui absenteism extrem de ridicat. Motivele țin de mai mulți factori, dar cei mai importanți cred eu sunt următorii:

  • Demografia electoratul PSD e vârstnic și pe măsură ce populația în vârstă dispare și intră în masa electorală alegători născuți după 90, scorul PSD scade. Electoratul care intră acum în categoria de vârstă care votează tradițional cu PSD e subțire (mulți români din categoria de vârstă 50+ sunt plecați în afara țării);
  • Geopolitica – suntem membrii UE din 2007 (anul acesta se vor împlini 10 ani). Libertatea de mișcare adusă de aderare, oportunitățile pentru tinerii educați și cultura vestică sunt deja impregnate în ADN-ul tinerei generații. UE, deși un gigant rănit, există în primul rând datorită soft-powerului. Mai e apoi și NATO care are interceptoare de rachete balistice în România și trupe staționate. Cine își imaginează că politica internă a României e liberă să meargă în ce direcție vrea e naiv.
  • Pierderea contactului cu strada – PSD nu știe ce se întâmplă în stradă pentru că nu are lideri relevanți pentru categoria de vârstă sub 50 de ani. Firea pare a fi o excepție, dar și ea se bazează covârșitor pe pensionarii aduși de PSD. A existat o încercare în timpul campaniei de a atrage electoratul tânăr, dar odată cu încetarea campaniei electorale nu s-a mai mișcat nimic în direcția asta (a se citi nu au mai avut bani de consultanți din Israel). Victor Ponta a fost membru TSD (organizația de tineret social – democrată) și a încercat să bage în politică politicieni tineri (gen Șova), dar oamenii au dat chix pentru că aveau aceleași apucături ca și garda veche pe care (teoretic) o înlocuiau.
  • Pierderea contactului cu economiaMăsurile economice luate de PSD sunt orientate preponderent spre categoriile sociale care îi votează majoritar…iar asta e ok. Problema PSD e că nu pare a înțelege cealaltă Românie, cea capitalistă care aduce banii în economie. Măsurile economice luate de ei sunt lipsite de sens din punct de vedere economic și par a fi luate doar pentru a lua ochii. România nu are nevoie de măsuri heirupiste (gen scăderea TVA-ului de la 24% la 19% în 2 ani) ci de predictibilitate. Motivul pentru care ei nu reușesc să nimerească măsurile potrivite e că nu au oameni care să lucreze în economia reală, nu au antreprenori, nu au persoane care să înțeleagă cum funcționează o economie de piață.

Răspuns: Da, PSD este în declin și nu de acum ci de câțiva ani buni de când DNA a mușcat puternic din corupție. Totuși, nu scoateți șampania de la rece, vor fi relevanți în politică mulți ani de acum înainte, dar vor pierde constant din masa votanților.

  1. Există în interiorul PSD și alte curente de opinie în afara celui oficial?

Mă întreb asta pentru că fostul PDL, PNL-ul, chiar și tânărul USR au oameni cu opinii diferite, care ajung să coaguleze mișcări în interiorul partidului. Uneori se lasă cu scindări ale partidelor, alteori cu certuri interne. Din direcția PSD nu pare a veni nici un fel de informație în acest sens însă.

Partidul pare o structură deja epurată de orice atitudini sau opinii diferite de cea a persoanei care conduce partidul. Citisem pe Hotnews niște stenograme cu o discuție între Dan Șova și Victor Hrebenciu din care rezulta că ar fi existat o oarecare opoziție (atunci) la ascensiunea lui Liviu Dragnea. Firea și Ponta par la rândul lor a fi pregătiți să sară la gâtul lui Dragnea dacă va pierde controlul asupra partidului, dar toate sunt în linie cu un sistem ierarhic autoritar nu și cu un conflic de idei sau principii. Firea sau Ponta nu au alte idei decât cele ale lui Dragnea. Gândesc la fel, rezolvă lucrurile la fel, deci nu se poate vorbi de alt curent de opinie.

O un alt amănunt interesant este legat de felul în care Dragnea testează loialitatea oamenilor săi (via Romania Libera): Aparent testul constă în a îi trimite după țigări. Dacă se duce fără comenteze e bun. Dacă se uită ciudat sau refuză va fi dat la o parte și nu va avea nici o șansă să intre în grațiile sale.

Chestia asta arată că Dragnea, liderul de facto al Guvernului și PSD-ului nu este niciodată contrazis și toate ideile sale, fie că sunt bune sau proaste sunt admise și puse în aplicare.

Pentru PSD lucrul acesta se dovedește a fi dezastruos pentru că, la fel ca în era Năstase, atunci când ideile șefului suprem se vor dovedi a da rateuri (și încep), nu va exista un plan B, pentru că nimeni nu a îndrăznit să aducă măcar în discuție posibilitatea de a avea un plan de rezervă.

Răspuns: Nu, nu par a exista alte curente de opinie în PSD.

  1. Care sunt șansele ca PSD să se reformeze?

 Sau altfel spus, pot ei trece de la un partid baronizat în care mulți lideri din București și din teritoriu au probleme cu legea la un partid bazat pe ideologie social-democrată care să renunțe la imaginea de partid cleptocrat pe care o afișează?

Din punctul meu de vedere condiția minimă pentru a începe reformarea partidului ar fi scoaterea din primul eșalon al membrilor cu probleme penale. Nu neapărat excluderea lor din partid ar fi un semn de reformare (se poate merge pe idea că sunt nevinovați până la proba contrară) ci scoaterea lor din sistemul de luare a deciziilor, până la momentul la care justiția se pronunță în privința lor.

Dar pentru ca o astfel de măsură să fie luată ar trebui ca în PSD să existe o masă critică de oameni care să își dorească reforma. Chiar săptămâna trecută citeam cum un membru PSD din Alba care era campion la atragerea fondurilor europene a fost exclus din partid. În orice organizație sănătoasă o astfel de persoană ar fi fost considerată o resursă importantă de know-how în atragerea de bani europeni. În PSD se pare că acest lucru e irelevant. Impresia mea e că orice persoană care nu e în linie cu ordinele de mai sus este automat exclusă.

Răspuns: Șansele ca PSD să se reformeze în următorii 3-4 ani tind spre zero.

  1. Cine va conduce PSD după Dragnea?

Dragnea va trebui să plece de la conducerea PSD. Fie va fi dat jos pentru că nu a reușit să treacă amnistia și modificările la Codul Penal fie va fi condamnat și va trebui să plece singur.

Așa cum spuneam și mai sus, în momentul de față, singura alternativa viabilă la conducerea PSD pare a fi doamna primar Firea. Problema cu ea e că, din ce înțeleg, are aceeași atitudine autoritată și cere supunere oarbă, la fel ca Dragnea. Cel puțin asta pare a fi atitudinea ce rezultă din felul în care se comportă în întâlnirile consiliului local București.

Deosebirea dintre Firea și Dragnea e că prima e mult mai conștientă de puterea străzii și de importanța imaginii sale publice decât Dragnea. Dacă Dragnea pică și Firea preia frâiele vom vedea aceeași atitudine autoritată, dar considerabil mai șlefuită în termen de imagine.

Mă aștept de asemenea să vină cu propria echipă la conducere, ceea ce înseamnă că vom vedea ceva fețe noi, deși, mă aștept să fie la fel de supuși ca și cei de acum.

Răspuns: Eu pariez pe Firea, care deși are același stil autoritar ca și Liviu Dragnea, e mult mai atentă la imaginea sa publică, nutrind, se zvonește, pretenții la președenție.


Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


  1. Există alternativă la PSD?

Motivul pentru care electoratul votează PSD nu ține de afilieri doctrinare. Bătrânii nu votează PSD pentru că știu și înțeleg doctrina social – democrată ci pentru că doar PSD mărește pensiile. Clasele sociale vulnerabile (șomeri, oameni fără venituri stabile etc.) votează PSD pentru că doar ei le-au întins o mână de ajutor prin mărirea ajutoarelor sociale.

Ne place să îi spunem ”pomană electorală„ și să strâmbăm din nas, dar acea pomană înseamnă mult pentru pensionari și săraci. Retorica partidelor de dreapta a fost în permanență aceeași: ”gata cu asistații sociali!”, ”gata cu pomenile electorale”, ”nu vă vindeți votul pe o pungă de orez și o găleată”.

Stau totuși și mă întreb, și-a pus cineva problema cât de săraci sunt acești oameni dacă renunță la vot pentru o pungă de orez?

Adevărul incomod e că există multă sărăcie în România și, la nivel individual, nu e cauzată de lene. Oamenii nu sunt săraci pentru că nu muncesc ci pentru că nu au o educație potrivită pentru secolul în care trăiesc, pentru că nu au abilitățile necesare pentru ce vrea piața muncii, pentru că se nasc departe de centre urbane unde s-ar fi putut alege cu educație bună și venituri stabile.

Atât timp cât clasa de mijloc și dreapta vor ignora aceste categorii sociale de votanți nu va există o alternativă la PSD iar o parte consistentă a electoratului va fi împinsă în brațele acestui partid.

Răspuns: Pentru câteva milioane de votanți nu există alternativă la PSD.

  1. Are PSD are o problemă cu electoratul său?

Electoratul PSD e alcătuit din votanți captivi. Nu sunt oameni care au votat PSD din convingere politică sau pentru că au crezut în programul lor economic ci oameni care vor vota PSD atât timp cât primesc ceva la schimb. Un partid cu electorat care crede în programul său politic ar fi avut parte de mai multă susținere zilele acestea. Un partid care și-a atras votanți prin doctrină le poate cere susținere în stradă. Totuși nu au existat meetinguri spontane pro-PSD, nu au existat acțiuni politice ale populației pentru a susține modificările la Codul Penal sau grațierea.

PSD și-a cultiva un electorat care îl va vota pentru că nu are de ales, dar atât. Nu vor mișca un deget în plus dacă nu primesc ceva la schimb, pentru că asta e înțelegerea dintre cele două părți: eu îți dau votul, tu îmi pui pâine pe masă.

Răspuns: Da, PSD are o mare problemă cu electoratul său și e exclusiv vina sa pentru situația creată.

  1. Mai are PSD bani?

S-a vorbit de meetinguri de susținere a PSD în București sau în țară. Am râs atunci pentru că știam că nu se va întâmpla asta. Nu trebuie să fii un mega-analist politic ca să înțelegi că nu aveau cum să organizeze proteste masive, era suficient să fii atent la cheltuielile lor din ultimii doi-trei ani.

Ca să fac o mică recapitulare:

  • Petrecerea lui Ponta pe Stationul Național;
  • Candidatura lui Ponta la președenție;
  • Campania electorală de la alegerile locale din vară;
  • Campania electorală din toamnă când, pe lângă cheltuielile normale și-au mai tras și consultanți din Israel;
  • Milionul de dolari dat pentru întâlnirea de 5 minute cu Trump.

Cât ar fi costat, din punct de vedere logistic să aduci 100.000 de oameni în București cu autocarele? Avea PSD banii necesari doar pentru a transporta acei oameni? Trebuia sa le mai dea și un ceai cald? Bani de buzunar? Cât ar fi fost nota de plată la final? Aveau bani pentru a plăti atât.

Oricum, un meeting cu 100.000 de oameni ar fi fost prea puțin pe lângă cei 150.000 strânși mai multe nopți la protest.

Răspuns: Impresia mea e că e foamete mare în PSD acum iar oamenii trebuie să facă rapid de bani dacă vor să supraviețuiască.

Spune și altora

2 Comments

  1. @7 – ati uitat de achizitionarea sediului de partid. Dincolo de ast acred ca da mai are pentru ca administratiile locale abia ce s-au mufat corespunzator si au de cotizat drept multumire. Dincolo de asta daca trece bugetul in forma actuala (si va trece) vor avea acces inclusiv la bugete mai mari, centrale de investitii care sa acopere gaurile descrise mai sus.

    1. Da, am uitat de sediu, care a fost evaluat la doar 1 milion de euro, platibili in rate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *