Scriam acum ceva vreme că WeWork, un startup din zona de închirieri, nu o duce nemaipomenit. Iar asta devenise evident atunci când tipul care e acționarul principal (și fondator) a scos 700 milioane de euro din companie. Ei bine, acum lucrurile par să se confirme (via Bloomberg):
Just three days after withdrawing its registration for an initial public offering, WeWork informed staff of far-reaching job cuts to come by the end of the month, said people who attended the meeting. Three top executives delivered the news from a room at WeWork’s New York headquarters Thursday afternoon. Although the executives didn’t specify how many jobs were on the line, people familiar with the discussions have pegged the amount at about 2,000, representing some 16% of the global workforce. Deliberations are ongoing, and the number could change.
Pe românește urmează să dea afară 2.000 de oameni, adică 16% din numărul total de angajați. Și dacă am înțeles bine cum funcționează lumea startup-urilor ăsta e doar începutul. Probabil vor mai urma și alte disponibilizări și vânzări de active.
Context
În cazul în care nu știți contextul, WeWork e o companie care închiriază spații de birouri. Mare șmecherie o să spuneți, sunt o grămadă de companii care fac asta. Ce e diferit la WeWork e că oferă aceste spații de birouri majoritar către startupuri, freelanceri și companii mici de regulă. Aceste spații de birouri nu sunt cele tradiționale ci sunt ”shared”.
Altfel spus plătești niște bani ca să primești un birou într-un birou ”shared”. Ai nevoie de o sală de conferințe pentru o întâlnire cu un client, o închiriezi separat. Chestia asta ar trebui să țină prețurile jos (cel puțin teoretic).
Și așa cum scriam în articolul acela, motivul pentru care fondatorul a scos banii din firmă a fost pentru că știa ce urmează.
Care e viitorul pentru WeWork?
Rămâne de văzut dacă WeWork se va mai lista la bursă (probabil că nu). Compania are ceva active, dar așa cum explicam în postarea anterioară, modelul lor de business nu pare să fie unul profitabil.
Viitorul companiei depinde de investitori și ar putea arată așa:
- Compania ar putea fi lichidată, activele vândute și banii transferați acționarilor
- Similar cu punctul 1, e posibil ca întreaga companie să fie cumpărată de un investitor la un preț considerabil mai mic decât valoarea la care a fost evaluată pe baza investițiilor primite
- Compania ar putea să încerce să se orienteze spre un model de business tradițional în care manageriază activele și chiriile ca orice altă firmă din domeniu. Dacă se va întâmpla asta acționarii vor trebui să accepte faptul că vor pierde o parte din banii investiți (asta e deja clar cred). De asemenea odată cu acceptarea realității investitorii vor trebui și să admită faptul că noua companie nu va acapara piața precum Google sau Facebook ori Amazon. Altfel spus va avea competitori și va fi nevoită să lupte cu ei, rezultatul fiind că profitul generat nu va fi unul fabulos.
Nu sunt singurii care trec prin asta și se pare că bula unicornilor începe ușor ușor să se spargă. Nu vă faceți griji însă, o altă bulă va apărea în altă parte cu siguranță!