De ce sunt WC-urile de la școlile din sat scumpe

image_pdfimage_print

De fiecare dată când începe școala apar fix același tip de articole: X% din școlile din România au WC în curte. Existența acestor articole e posibilă din doua motive:

 1. Românilor nu le pasă de educație și școală decât ca loc unde să scape de copii o perioadă de timp.
 2. Presiunea media e orientată spre cost, nu utilitate.

Punctul 1 cred că e destul de clar,e suficient să vă uitați cât preț pune populația pe faptul că Guvernul României subfinanțează permanent educația. Iese cineva în stradă pentru asta? Nu! A fost sancționat vreun guvern (de orice culoare) pentru faptul că a nu s-a ținut de cuvânt pe partea de educație? Nu! S-a ofuscat populația când doamna Andronescu a ajuns iar ministru al educației în 2019? Nu!
Punctul 2 în schimb e mai interesant și ca să le explic vreau să iau o știre ca exemplu (sursă):

Lume, lume! In comuna Tataranu din judetul Vrancea vor fi construite cele mai scumpe WC-uri din tara, care vor costa circa 100.000 de euro. Vrancenii bat astfel recordul detinut de botosanenii din Cotusca, unde edilii locali au investit 50.000 de euro in doar doua grupuri sanitare.

De la primarul comunei aflăm că:

Sunt toalete scolare standard, cu dotarile aferente. Proiectul a fost realizat de o firma specializata, iar eu nu am expertiza in domeniu ca sa contest ceea ce au facut ei. Nu am informatii daca in alte parti s-a construit mai scump sau mai ieftin si cred ca nici n-ar trebui sa ne intereseze asemenea lucruri avand in vedere ca vorbim de confortul copiilor nostri”, a declarat Banel Barbieru.

Apoi vine și persoana care a scris articolul și zice:

Ce expertiza si de cate informatii aveti nevoie, domnule primar? Dati un search pe “goagal” si vedeti imediat ce puteti face cu 100.000 de euro pentru a asigura cu adevarat confortul copiilor: o masa calda, un transport mai bun daca e cazul, sali de clasa dotate cu material didactic, o sala de sport, un teren de fotbal…

De ce sunt grupurile sanitare de la sate scumpe

Atitudinea articolului de mai sus e una de bășcălie și hlizeală deși autorul articolului nu ne spune și cât ar trebui să coste o toaletă. Contează? Da, contează, pentru că sunt două chestii importante pe care oamenii care scriu articole de genul ăsta nu le spun:

 1. O toaletă de școală nu e ca toaleta de acasă – Dacă îți construiești casă și vrei să îți faci toaletă atunci îți trebui o chiuvetă, o cadă sau duș plus un WC. Dar într-o școală nu ai nevoie de 1 WC ci de mai multe. Nu ai nevoie de 1 chiuvetă ci de mai multe. În afară de asta școlile de la sate nu au efectiv spațiul necesar pentru toalete. Adică el pur și simplu nu există și trebuie construit de la zero. Banii ăia mulți de îi vedeți prin articole includ și construcția efectivă a locului unde va fi toaleta, care presupune de multe ori construcția unei camere separate lipite de școală. Ori asta evident că va costa bani mai mulți.
 2. Canalizarea – Oamenii care scriu articolele astea și cei care le citesc sunt în general oameni de la oraș. Așa că nu realizează probabil că la sat nu prea există canalizare. Acel WC care urmează a fi construit e complet inutil dacă nu e conectat și la canalizare. Și aici apare problema: care canalizare? Câte sate din România au canalizare de apă menajeră? Majoritatea nu au așa, nici că școala nici că satul întreg. Și atunci ce faci cu apa menajeră și dejecțiile de la WC? Banii ăia mulți pe care îi vedeți prin presă includ de cele mai multe costul construcției de la zero a unui sistem de canalizare al școlii care să lege WC-ul de canalizarea satului, dacă așa ceva există. Când așa ceva nu există atunci trebuie să presupună construcția unor compartimente pentru fose septice. Credeți că asta se poate face cu câteva mii de lei sau euro? Nu, nu se poate, materialele costă, oamenii costă, proiectul arhitectului costă șamd.

Oamenii care scriu articolele astea nu au nici cea mai vagă idee cum arată o școală de la sat din România pentru că nu au pus vreodată piciorul de acolo. Probabil își imaginează că un WC pentru școală înseamnă doar vasul de toaletă și chiuveta și aia e.
De curiozitate am căutat și grupurile sanitare din comuna Coțușca, la care se face referire în articolul de mai sus. Iată câteva declarații interesante (sursă):

În satul botoşănean Coţuşca se află toalete mai scumpe decât apartamente cu trei camere de la oraş. Este vorba despre două toalete amenajate pentru Liceul Tehnologic din localitate, care au costat aproximativ 50.000 de euro. S-a făcut, însă, „economie“, pentru că, iniţial, WC-urile erau estimate la 90.000 de euro.
„De comun acord cu constructorul, fiind un contract deja semnat, am redus proiectul. În principal era vorba de o canalizare specială care trebuia făcută cu fosă septică pentru acel WC de 90.000 de euro. Am găsit că putem face racord la o reţea deja existentă. Şi aşa am scăpat de construit aceea canalizare specială. Plus alte detalii”, spune edilul din Coţuşca. Investiţiile spectaculoase la Liceul Tehnologic, nu se opresc aici. Primăria a găsit fonduri europene pentru a construi încă un corp de clădire cu şase clase, la care vor mai fi adăugate două toalete şi de această dată cu etaj.

Deci prețul a scăzut de la 90.000 de euro la 50.000 de euro doar pentru că au renunțat la canalizarea specială. Dar spune asta cetățeanului revoltat de pe internet care se revoltă că se construiesc toalete scumpe, dar nu știe cum e să nu ai canalizare la discreție. Și dacă citiți articolul puteți vedea și că fiecare toaletă are 40 de metrii pătrați. Ah da, ca să nu uit: din acei 50.000 de euro, aproximativ 10.000 de euro sunt TVA-ul aferent lucrării, bani care se întorc în buzunarul statului român.

De ce nu se face?

Primarii știu să se ferească de toalete din școli pentru că au ajuns subiect de rușine prin presă. Nu zic că nu se fură și pe acolo, posibil să se fure ca în orice alte contracte publice din România, dar mare parte din acele prețuri sunt justificate iar presa din România aleargă aiurea după subiecte senzaționale.
Așadar sunt șanse mari ca oamenii din administrația locală să evite să își bată capul cu construcția unor astfel de proiecte pentru că nu face altceva decât să le aducă probleme. Iar asta e o chestie și politică: primarii nu vor să își pună în cap electoratul pentru niște copii care oricum nu votează.
Iar școlile de la sate au nevoie disperată de grupuri sanitare. Suntem într-o pandemie acum în care spălatul pe mâini contribuie la limitarea răspândirii virusului. Ar fi bune niște toalete la sate, indiferent de costul lor. Dar ani de zile românii s-au tras de fund hlizindu-se la articole din presa pe care oricum nu le-au înțeles.
Presiunea nu ar trebui să fie orientată în direcția limitării costurilor acestor toalete ci în direcția construirii a cât mai multe grupuri sanitare la sat. Tot ce face însă Ministerul Educației e să se roage de primari să facă toalete. Ce bine ar fi fost dacă măcar o parte din acei primari erau din partidul doamnei ministru. Ah, da…sunt! Și ce bine ar fi fost dacă ar fi avut timp înainte de deschiderea noului an școlar să facă treaba asta. Ah, da…au avut.

Toaletă sau tabletă?

Unul din primele articole de pe blogul acesta e despre o declarație ușor bizară a unui tip de la Samsung România din 2016:

Cristian Cojocaru, Samsung: Zona rurală ne doare pe toţi, la nivel de ţară, şi ca dezvoltare a economiei în ansamblu. Cred că este de preferat să avem tablete în şcoli întâi şi abia apoi să rezolvăm cu toaleta din curte. (…) este alegerea corectă pentru că dacă aducem toaleta din curte înăuntru nu ne facem mai deştepţi. Sursa ZF

Ei bine, care credeți că e prioritatea Guvernului României în pandemie:

 1. Construcție de unități sanitare unde elevii se pot spăla pe mâini dacă merg la școală pentru a opri răspândirea virusului
 2. Achiziția de tablete

Ați ghicit: achiziția de tablete! Era vorba că vor fi cumpărate vreo 250.000 de tablete, dar se pare că e cam greu să facă asta. E ok însă, tot se vor cumpăra vreo 160.000 de bucăți.
Sunt ferm convins că nu există nici un fel de legătură între atitudinea tipului de la Samsung și atitudinea Guvernului Român. Ca orice altceva în România, totul e pură coincidență.

Așa am ajuns aici

În România anului 2020 Guvernul României a prioritizat achiziția de tablete, nu construcția de grupuri sanitare în școli. De ce? Pentru că grupurile sanitare duc la bășcălie și mișto prin media, în schimb tableta e instrumentul care îl va face pe elev de 15 ori mai deștept decât dacă ar învăța de pe hârtie. Iar populația cu drept de vot e cu totul de acord cu chestia asta.

Spune și altora

7 Comments

 1. Toaleta nu te face mai deștept dar te face mai curat și probabil mai sanatos.
  Cât despre tablete/computere achiziția acestora e doar începutul problemelor. Vezi ca și alții și-au pus probleme asemănătoare https://www.theverge.com/2018/4/16/17233946/olpcs-100-laptop-education-where-is-it-now
  Industria IT face lobby mai bine decât industria wc-urilor

  1. Din pacate cam asa e, exista lobby inclusiv pe partea de infrastructura IT in scoli. Prin Vest discutia e mai veche, dar in Romania ajung mai rapid stiri despre Trump decat despre discutii care ar putea sa ne afecteze.
   Cum scriam si in articol: asta vrea sj publicul, tablete pt elevi. Nu conteaza ca par sa nu ajute, votantul vrea tableta pt plod.

 2. Răspuns: pentru că numai zevzecii descreierați își închipuie că poți împleti toată suprafața țării cu utilități.
  Hai, să aduci electrificarea, a fost o chestie care implica (în cel mai rudimentar fel) un stâlp din lemn, fire din oțel care tranversau și erau agățate, respectiv un ‘centru’ care transfera mai departe sau stoca surplusul de electricitate sau producea electricitate.
  Noi, acum, face parte din generația care crede pe serioaselea că fosa septică e „canalizare”.
  Deci nu, nu…
  Offtopic
  https://a16z.com/2020/04/18/its-time-to-build/

  1. Corect, o fosa septica nu e canalizare, dar chiar si instalatul unei fose septice pentru o scoala cu cateva zeci de elevi e treaba care costa. Asta nu pricep ziaristii care scriu despre asta.

   Legat de acel link: neoliberalismul a zis ca e o idee buna sa muti productia in China, India sau mai stiu eu pe unde. Tot neoliberalismul a zoa ca nu e nevoie de un stat cu multe institutii, ca sa nu se bage statul peste tot. Apoi cand a venit criza a zis ca ei au nevoie de bani ca sa pastreze locuri de munca, dar oamenii sa nu primeasca ca se invata lenesi.
   Institutiile care deservesc sistemul financiar s-au miscat exemplar in criza asta cauzata de pandemie. Sistemul medical si cel politic, care deservesc oamenii a fost insa lent in cel mai fericit caz. Coincidenta, era si subfinantat de ani de zile.

   1. Culmea, daca oamenii de la sat ar avea pensii mari nu ar depinde de primar. Cei de la sate au pensii de agricultori, de regula cateva sute de lei. Lipsa asta de bani ii face dependenti de primar si prea saraci sa vrea canalizare sau alte cheltuieli care nu sunt strict necesare.
    Nimanui nu ii place WC in curte, dar daca asta inseamna cheltuieli mici atunci aia e.

 3. In primul si primul rand, niciodata vreun guvern sau parlament nu a a vrut sa rezolve problemele de baza ale satului romanesc. Daca prin 90, intelegeam ca nu erau bani, acum cand ai o gramada de surse de finantare, nu mai pot intelege de ce nu se face. De fapt pot, intelege si singura explicatie logica este ca cei, care au o putere de decizie sunt fie prosti, fie ticalosi.
  A doua problema, sta discutia cu canalizarea, suntem in anul de gratie 2020, ce te-a oprit pe tine primar/mare gospodar de comuna sa tragi canalizare la tine in comuna? Stiu toate cliseele, ca e mai scump, ca ce ne trebuie noua si tot asa. Treaba este foarte simpla, tragi canalizarea si faci dracului ceva….
  Suntem foarte buni, in a ne gasi scuze, mai putin buni in a ne pune pe treaba. Orice guvern serios, din lumea asta, ar rezolva problema aceasta stringenta in maxim un an, fara prea multe batai de cap si taiat un pic in carne vie. Dar noi inca suntem blocati in paradigma de pensii si salari…

 4. Ia un emetiral și urmărește cap-coadă videoclipul lui Bot: https://www.youtube.com/watch?v=4ZTXkT_xsdk
  E printre puținele videoclipuri digerabile pe care le-a făcut (mai sunt câteva dar fără legătură cu subiectul acesta).
  Subiectul e select, recunoscând pe alocuri că sunt niște devieri, dar s-a păstrat pe subiect.
  Ce greșește?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *