De ce votează românii cu PSD în continuare

image_pdfimage_print

Chriss Dillow, unul dintre economiștii britanici pe care îi urmăresc, scria la un moment dat despre motivul pentru care multă lume e reticentă la ideea de a vota Labour și continuă să voteze cu Conservatorii britanici. Iar asta deși Partidul Conservator britanic a dat Marii Britanii:

  • austeritatea din timpul crizei economice
  • referendumul Brexit și evident
  • Brexitul ca strategie

Cu toate astea Partidul nu a intrat în colaps așa cum ar fi fost normal. De ce? Ei bine el identifică 4 cauze:

One answer, of course, is mot iiivated reasoning: it’s easy to believe what you want to believe.
Another is ambiguity aversion. To people accustomed to 30 years of neoliberalism, Labour looks like an uncertain prospect even if it is offering what is really only mildish social democracy – and people hate uncertainty.
A third answer is that Tory policies favour the 1% whereas Labour’s don’t, and these have massively disproportionate political influence. They also – unlike the poor – have an over-inflated sense of entitlement and take umbrage at Labour’s challenge to those entitlements.
But there’s a fourth thing I’d like to emphasize. It’s adaptation. Many people have adapted to Tory mismanagement but not (arguendo) to Labour mismanagement. And the old adage – and Steps song – is right: better the devil you know.

Mai știți vreun alt partid pe care lumea îl urăște, dar care tot câștigă alegerile? Aham.

De ce continuă să voteze Românii PSD-ul

Concret, ce zice tipul și ne interesează și pe noi sunt motivele 2 și 4 (despre 3 altădată) adică:

Ambiguity aversion

Oamenilor le e teamă de necunoscut! Dar teama asta merge până la punctul la care oamenilor le e mai teamă de un risc necunoscut, decât de un risc cunoscut. Conceptul acesta, deși e folosit des în teoria economică funcționează foarte bine și în politică.
Haideți să o luăm așa:

  • PSD e la putere din 2012 până în ziua de azi, cu o scurtă întrerupere de 1 an în 2016. Nu s-a întâmplat nimic groaznic pentru omul rând în perioada asta.
  • Anterior PSD a fost guvernul Boc. Sub guvernul Boc românul de rând a suferit prin tăieri de salarii și de beneficii, creșteri de taxe și printr-un colaps al serviciilor publice oferite. Înainte de guvernul Boc a mai fost CDR, când economia României a intrat pur și simplu în colaps.

Da, PSD e un partid cu imagine de corupție. Mai nou la imaginea aia se adaugă și impresia de incompetență a unor membri ai guvernului, în funcție cu Dăncilă. Da, în București crapă RADET-ul și lucrurile ar putea fi mult mai bune…DAR, nu s-a petrecut nimic îngrozitor pentru românul de rând!
Pe sistemul american ”if it ain’t broken, don’t fix it”, românul de rând nu vede un motiv pentru care s-ar întoarce la cei care l-au făcut să sufere (PDL e parte din PNL acum) ori ar putea să îl facă să sufere (USR&PLUS).
PSD e problema de lângă el, o problemă pe care o cunoaște. PNL și USR (mai ales USR) e o potențială problemă pe care nu o cunoaște. Nu știu care e treaba cu ei, ce vor și ce au de gând să facă. Românului de rând îi e mai teamă de USR decât de PSD din cauza asta.

Adaptarea la PSD

Românii s-au adaptat la guvernarea PSD! Nu critici partidul pe față și îți vezi de viață. Poți prinde un post bun pe undeva, un contract cu statul sau un job în privat liniștit. De ce să îți pui în cap ”sistemul” când poți să extragi niște beneficii de pe urma lui. Sau dacă vrei să te lase în pace, atunci îi lași pe cei de acum să continue ce fac.
De ce să vrei un partid nou care ar putea să introducă taxe noi. Sau ar putea să desfințeze proprietatea privată ori să aducă musulmani în România sau Dumnezeu mai știe ce li se bagă pe gât la TV și în social media.
Alt partid înseamnă alți oameni pe care să îi cunoști. Înseamnă alte obiceiuri la care trebuie să te adaptezi când deja știi care e treaba cu ăștia de acum.
Iar oamenii au tendința să exagereze impactul unei potențiale probleme. Psihologii numesc asta impact bias. Cu toate astea, oamenii reușesc să se adapteze mai bine decât cred la probleme, chestie demonstrată de Reto Odermatt și Alois Stutzer într-o lucrare care analizează oameni ce au trebuit să se adapteze la evenimente deosebit de dificile precum a rămâne văduvi sau handicap.

Ce ar trebui să facă Opoziția pentru a înfrânge PSD?

”Kill them with kindness” zice un proverb. Cam asta ar trebui să facă și Opoziția, în special USR-ul. Multor români obișnuiți le e teamă de ei. Ar trebui poate să poarte un dialog cu ei pentru a le arăta că nu e nimic de speriat la ei.
USR și PLUS au plecat prin țară în campanie pentru a se întâlni cu oamenii, dar în cea mai mare parte au făcut asta în mediul urban și prea puțin în rural (nu, 3 poze cu bătrâni într-un sat nu se pun).
Dar în afară de vorbe și poze USR și PLUS ar trebui să vină cu niște promisiuni concrete pentru românul obișnuit:

  • ce va face USR și PLUS în privința pensiilor
  • ce va face USR și PLUS în privința salariilor bugetarilor
  • cum va ajuta USR și PLUS pe acei oameni rămași la marginea civilizației, în sate uitate de Dumnezeu?
  • ce va face USR și PLUS pentru bătrâni

Ce mesaj trimite însă Opoziția?

Principalii vectori e imagine ai USR și PLUS marșează pe ideea că PSD e un partid corupt și ei nu. Nu spun clar ce vor să schimbe și cum. Și dacă ar face asta ar fi irelevant pentru majoritatea românilor, cărora nu le pasă de justiție atât timp cât nu au ce pune pe masă.
Vedeți punctele alea de mai sus? USR și PLUS ar câștiga puncte serioase în plus la alegeri dacă ar avea un mesaj prin care ar spune:

  • nu vom tăia pensiile
  • nu vom tăia salariile bugetarilor și nici nu vom da afară bugetari în masă
  • nu vom uita de cei de care PSD a uitat și ne vom preocupa și de ultimul român din cel mai înfundat sat din țara asta.
  • îi vom ajuta pe bătrâni să ducă o viață bună.

Dracu nici nu trebuie să vină cu propuneri concrete, trebuie doar să transmită mesajele alea de mai sus.
În schimb dreapta libertariană din USR (Claudiu Năsui) și PNL (Florin Cîțu) amenință cu datul afară de bugetari și vorbesc despre cum salariile bugetarilor sunt prea mari. Tot ei amenință asistații sociali și au ZERO mesaje sau preocupări pentru cei bătrâni.

Polarizarea României

USR & PLUS, PNL pe de o parte și PSD & ALDE pe de alta au interes în a polariza scena politică: dacă nu ești cu noi, ești cu ceilalți.
Vrei să vină ăia de la USR să vă taie salariile? Votați PSD!
Vrei să dea PSD banii tăi asistaților sociali și pe asistență socială? Votează USR sau PNL.
Pentru PSD și PNL o Românie polarizată e un lucru bun, pentru că au deja o bază solidă de votanți și primari. Pentru USR & PLUS nu e însă, pentru că momentan au scoruri foarte mici. Cu strategia de acum însă nu vor reuși să treacă de 15-20%.
Și apropo de polarizare, iată ce fac oamenii în numele politicii (poze făcute de Tudor Ghioc):
Umilesc bătrânii și oamenii târâți la meetingurile PSD aruncând ironic cu bancnote de 1 leu spre ei și agitând găleți spre ei. Ori asta nu va face altceva decât să accentueze cele 2 probleme de mai sus.







Întreg albumul îl găsiți aici.
Și ca să nu credeți că sunt doar niște oameni aiurea care fac asta, parlamentarul USR Cosette Chichirău susține genul ăsta de mizerii:

Spune și altora

2 Comments

  1. Ei, uite de asta incep sa consider sa votez PSD dupa ce am fost un die-hard USR-ist.
    Prima lovitura a fost tăvălirea pe jos de dragul băncilor și monopolurilor din energie și telecomunicații. Vai, sărmanii cămătari, au ajuns să platească 2% taxă pe cifra de afaceri și 1.5% taxă pe activele bancare, când ei fac evaziune la greu și externalizează profiturile către companiile și băncile mamă.
    A doua a fost faptul că se insistă atât de mult pe punerea în aceeași oală a tuturor bugetarilor. Pur și simplu nu pot accepta că părinții mei, care sunt medici, să fie înjurați non-stop că sunt niște putori neproductive care nu-și merită salariul mărit, că nu au făcut absolut nimic ca să merite salariile acelea mărite (ca să vezi, n-a intrat țara în colaps după acele măriri) și ca ar trebui “ajustate” puțin.
    Ironic e că tot dreapta talibană libertariană spune ca “Stânga și comuniștii în general vor împărțirea mizeriei în mod egal”. Dar cand militează public pentru tăierea salariilor bugetarilor ca să fie la fel cu cele din sectorul privat, aia nu mai e “mizerie in mod egal”.
    In plus, l-am descoperit si pe Cristian Socol, economist keynesian super moderat, pe care as vrea sa-l am oricand in spatele guvernului (fie si de analfabeti) in detrimentul talibanilor ca Năsui, Caramitru (USR) Glăvan și Păun (PNL).

    1. L-am avut profesor si coordonator al lucrarii de licenta si de master pe Cristi Socol. E un tip foarte inteligent, dar trebuie inteles ca si el prezinta lucrurile de multe ori din perspectiva sa, ignorand anumite nuante care nu ar da bine pt argumentatia lui.
      https://economie101.ro/deficitul-bugetar-exercitiu-echilibristica-mentala/
      Dar una peste alta e un tip considerabil mai bine pregatit decat oricine din PLUS, USR sau PNL.
      Legat de bugetari, tot incerc sa explic lumii ca nu poti avea un sistem educational sau medical decent fara salarii mari. Gen aici https://m.facebook.com/groups/340647896691787?view=permalink&id=443176219772287&anchor_composer=false&ref=bookmarks
      Si prin o gramada de postari pe blog. Oamenii vor sange insa, vor sa vada bugetarii suferind ca si cand asta le-ar razbuna propriile esecuri profesionale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: