De ce a votat Iohannis la Referendum

image_pdfimage_print
Decizia lui Iohannis de a vota la Referendum are logică politică. Cu toate astea am văzut ceva lume din tabăra anti-Referendum dezamăgită de gestul Președintelui de a ieși la vot. Am văzut de asemenea oameni din tabăra pro-Referendum dezamăgiți că Iohannis a ieșit la vot prea târziu. Aparent Iohannis a reușit să dezamăgească ambele tabere și a ieșit un pic ciufulit din povestea asta. Ca multe alte lucruri în politică ceea ce vedeți la suprafață nu e chiar întreaga poveste. Așa că haideți să explorăm un pic votul lui Iohannis pentru că e tipic pentru strategia întregului său mandat.

Cine e Iohannis

Iohannis e un român de origine sasă (germană) din Sibiu. A fost membru PNL, devenind primar al Sibiului și ulterior Președinte al României. Știați și voi asta, sunt sigur, dar de cele mai multe ori lucrurile evidente ne scapă. Haideți să extragem informațiile esențiale:
  1. Român de origine sasă / germană
  2. Fost membru PNL
  3. Fost primar al Sibiului
  4. Actual Președinte al României
Fiind de origine sasă / germană, Iohannis are alte puncte de referință sociale și culturale față de restul populației. Poate de aici ruptura dintre așteptările publicului român și acțiunile sale. Pe românește, Iohannis ”e neamț”, adică scump la vorbă, nu dă din casă când vine vorba de acțiunile sale și are o predispoziție spre mișcări calculate. Chestia asta aduce avantaje pe termen lung, dar pe termen scurt îl face să pară lipsit de carismă, lipsit de spontaneitate și defazat față de restul populației. Iohannis e și fost membru PNL și fost Primar al Sibiului. Prin urmare nu putea să se îndepărteze foarte mult de ce înseamnă Partidul Liberal în Transilvania, adică având o puternică afiliere conservatoare și religioasă. Și nu vorbesc doar de cultul protestant căruia Iohannis îi aparține ci și de cel ortodox. Nu în ultimul rând Iohannis e Președintele României și probabil că vrea un al doilea mandat. Din punctul acesta de vedere trebuie înțeles că Președintele României are nevoie de voturi pentru a fi ales. Acum că am înțeles cine e Iohannis, haideți să vedem de ce a ieșit să voteze la Referendum:

Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii! [email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

De ce a decis Iohannis să voteze la Referendum

Pentru că Iohannis și-a calculat deja cu atenție următorii pași pentru a fi ales Președinte. Are nevoie în primul rând de voturi așa că nu poate să își alieneze electoratul. Iohannis se bazează în primul rând pe Transilvania pentru voturi acolo unde protestanții și ortodocșii au mâini puternice de jucat. Dacă ortodocșii aduc voturi, protestanții aduc bani, voturi (mai puține, e adevărat) și logistică mult mai bună. Pentru acest electorat temele religioase și conservatoare sunt importante iar Iohannis nu își permite să îl piardă. Tocmai de aceea Iohannis trebuia să iasă la vot. Pe de altă parte Iohannis înțelege că există un public progresist, care nu ar fi vrut ca acest Referendum să treacă. Și acel public e important pentru Iohannis, deși e mai volatil și mai puțin loial decât cel conservator din Transilvania. Iohannis are nevoie și de acest public așa că a trebuit să fie reținut și să nu dea semnalul că susține Referendumul. Cei care sunt deranjați că Iohannis a votat la Referendum ar trebui să înțeleagă o chestie: dacă Președintele ar fi ieșit la vot sâmbătă prezența la vot ar fi fost mult mai mare! Probabil nu cât să treacă Referendumul, dar cu siguranță mai mare. Ziceam mai sus că Iohannis e fost membru PNL și va avea nevoie de susținerea PNL în alegeri. Iohannis probabil înțelege foarte bine că CpF poate deveni un jucător politic care să rupă din voturile PNL (și ale PSD). Așa că a susține acest Referendum ar fi însemnat ca Iohannis să își taie singur creanga de sub picioare. Și nu în ultimul rând trebuie înțeles și ce ar fi însemnat acest Referendum pentru Iohannis în UE: Dezastru! Și mă gândesc la interpelarea Vioricăi Dăncilă din Parlamentul European: i s-a spus foarte clar că drepturile homosexualilor trebuie protejate, dar a fost amintit doar în treacăt că își bate proprii cetățeni în Piața Victoriei! Iohannis ar fi ieșit extrem de șifonat din povestea cu Referendumul dacă își declara susținerea pe față a acestuia.

Ce a ieșit din confluența acestor constrângeri?

A ieșit decizia de a vota la Referendum:
  • pentru a nu aliena propriul său electorat conservator și a nu i se reproșa că nu ține la valorile familiei tradiționale,
  • dar fără a da un semnal de mobilizare sau de susținere a Referendumului.
Una peste alta decizia lui Iohannis are logică politică având în vedere constrângerile date.
Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *