La noi nu vine criza 2008 – 2018

image_pdfimage_print

Acest articol este primul dintr-o serie despre crize economice. Articolele nu vor apărea unul după celălalt pentru că sunt destul de lungi și necesită timp și documentare temeinică. 
Azi despre declarații ale decidenților politici și economici și cât de mult preț trebuie să puneți pe ele.
Eugen Teodorovici, ministru al finanțelor publice a fost întrebat despre posibilitatea ca o criză să lovească România:

”Eu în 2009 am spus că acea criză am creat-o noi, ca țară. […] Eu nu cred că România e într-o astfel de situație, nu cred că urmează o astfel de situație. Că, la nivel internațional, pot apărea variații, este inevitabil. Ideea e ca noi, ca economie, să ne consolidăm, să dăm drumul cu adevărat la investiții publice și să atragem investiții private, astfel încât România să nu mai aibă acea dependență de spațiul Uniunii Europene”, a spus ministrul, la Antena 3. 

Deci ministrul finanțelor publice din România crede că în 2009 ne-am creat singuri criza și că în prezent nu există riscul ca o nouă criză să aibă loc. În condițiile în care toată lumea occidentală a intrat în criză, Ministrul de Finanțe al României spune că în 2009 noi ne-am creat singuri criza. Straniu, nu e așa? Știți ce e și mai straniu? Cât de bine se pricep oamenii politici la a spune când urmează sau nu o criză economică.
Google e un motor de căutare minunat și, printre multele sale funcții, există și una care își poate face căutare în funcție de dată.
Dacă dăm timpul înapoi în 2008 și căutăm declarații despre criză de la vremea aceea dăm peste următoarele minuni:
O declarație a lui Călin Popescu Tăriceanu, prim ministru al României în vremea aia, care întrebat dacă România va fi afectată de criza economică ce făcea ravagii prin SUA, dar nu ajunsese la noi încă, zicea așa:

Nu vor fi efecte, eventual, s-ar putea sa aiba efecte po­zi­tive, pentru ca o serie de active imobiliare din SUA se vor ieftini si s-ar putea sa fie români dis­pusi sa cumpere în America diverse active imo­bi­lia­re. S-ar putea ca foarte multe proprietati imobiliare sa aiba preturi scazute si sa devina abordabile, nu în numar foarte mare. Important nu este acest lu­cru, important este daca criza financiara din SUA va avea efecte asupra economiei românesti si asu­pra cetatenilor, iar raspunsul este clar: NU”.

Tăriceanu, în prezent al doilea om în stat și persoana care îi va lua locul lui C3P0 Klaus Johannis, dacă acesta se înneacă, doamne ferește, cu o sarma, credea așadar că nu va avea loc o criză și că toată chestia aia din SUA era de fapt un lucru bun pentru noi. Repet, omul devine președinte al României dacă i se întâmplă ceva lui Iohannis, dar atât a înțeles el din criză.
Traian Băsescu, președinte în 2008, zicea și el:

“Romania are toate conditiile sa nu fie consistent afectata de criza, desi vor exista domenii afectate, cum ar fi industria auto, insa in 2009 politicile fiscale si cele monetare trebuie sa fie “extrem de bine corelate” ca sa contracareze efectele crizei”


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână, cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Omul cu acces la cei mai buni consilieri din România, la informații ale serviciilor secrete și comandant suprem al armatei zicea că poate e ceva acolo, un pui de criză, dar nimic serios.
Valentin Lazea, economist șef la BNR, zicea în februarie 2009:

“Daca o tara va avea crestere economica in Europa, aceea va fi Romania”

Pentru cei care au amnezie și nu își aduc aminte de 2009, iată cât de mare a fost ”creșterea economică” din acel an:
Când economia se duce în jos se numește scădere economică sau creștere economică negativă dacă sunteți genul optimist. În 2009 creșterea economică a fost de – 7,07%.
România s-a băgat singură în rahat în 2009 din cauza măsurilor economice luate de guvernul Călin Popescu Tăriceanu. Criza a fost atât de cruntă pentru că am fost noi nesăbuiți, dar ea ar fi venit oricum, indiferent ce făceam. Dacă am fi avut oameni mai buni la conducerea țării poate nu ar fi fost -7,07% în 2009, sau poate nu ar fi durat atâția an până să ne revenim, dar criza a cam afectat pe toată lumea.

Concluzii

  • Ultimul lucru pe care l-aș face ar fi să ascult de politicienii care își dau cu părerea despre crize economice
  • A arunca vina pe guvernul Boc, cum face Teodorovici e semn fie de amnezie, fie o necunoaștere a unor chestii elementare de economie.

Să sperăm că nu voi ajunge să vă aduc aminte de declarația asta în viitorul apropiat.
Sursa pozei din cover: By Ministerul Fondurilor Europene [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *