Se întâmplă o chestie interesantă în lume în ultima vreme și încep să o văd și la noi: bursele de capital nu mai par a fi atât de sensibile la fluctuațiile din mediul politic.
Citeam azi un comunicat al al Bursei de Valori București care zice așa:
Toți indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au încheiat primele zece luni cu un plus de două cifre, cel mai semnificativ avans, de aproape 23 de procente, fiind înregistrat de BET-FI, indicele care reflectă evoluția societăților de investiții financiare (SIF-uri) și a Fondului Proprietatea.
BET, indicele principal al pieței, care măsoară evoluția celor mai lichide 13 companii listate la BVB, a reușit să mențină un plus de aproape 10,7% după primele zeci luni, pe fondul unor incertitudini accentuate. Astfel, indicele BET a închis luna trecută la un nivel de 7.843 puncte, după ce începuse anul 2017 cu 7.164 puncte.
E o chestie un pic ciudată având în vedere că bursele sunt de regulă destul de sensibile la evenimentele economice și politice ale unei țări. Iar România în ultima vreme nu a dus lipsă de evenimente generatoare de instabilitate politică.
De ce nu se vede instabilitatea politică în evoluția bursei?
În primul rând trebuie înțeles ce reprezintă acei indici. Indicele BET spre exemplu e o medie a performanței înregistrate de 13 companii având cea mai ridicată lichiditate de pe piață. Asta înseamnă că vorbim de 13 cele mai tranzacționate companii de pe piață. Iată o listă cu acele companii:
De stat vs privat
Companii mari incluse în indice, dar așa cum probabil ați remarcat și singuri, aproape jumătate dintre ele sunt de stat (marcate cu galben). Indicele BET e calculat ca o medie ponderată cu capitalizarea de piață a fiecărei companii. Ori toate acele companii sunt uriașe și atârnă destul de greu în evoluția indicelui.
Contează chestia asta? Da, contează, pentru că toate acele companii sunt monopoluri ale statului:
- NuclearElectrica – Producție energie nucleară – monopol
- Transgaz – Transport gaz natural – monopol
- Romgaz – Producție gaz natural – aici un comentariu, exploatarea de gaz natural nu e monopol, dar ei sunt cel mai mare producător de pe piață moștenind zăcămintele istorice.
- Societatea Energetica Electrica SA – Distribuție energie electrică. Nu (mai) are monopol la nivelul României ci doar la nivelul Transilvaniei. E așadar un monopol regional.
- Transelectrica – monopol pe partea de transport energie electrica
- Conpet – Administrarea sistemului național de transport al produselor petroliere – monopol.
Așadar jumătate din index e constituit din companii de stat care sunt monopoluri naturale sau dețin o cotă de piață covârșitoare.
Ce treaba are asta cu fluctuațiile politice? Păi…nimic! La propriu! Fluctuațiile politice și economice din ultimul an nu afectează cu absolut nimic performanțele monopolurilor de stat!
Nu contează cu cât crește sau scade mâine prețul la carburant din cauza accizei la motorină introduse de guvernul PSD! Nu contează dacă mâine TVA-ul crește la 24%, dacă se introduce taxă de solidaritate sau impozit pe gospodărie ori ce altă minunăție mai visează mai știu eu ce guvern: Companiile astea tot acolo vor fi pentru că sunt MONOPOLURI și nu au concurență pe sectorul lor de activitate. Nu poți să nu folosești Transelectrica pentru a transporta curent electric, doar ei pot face asta în România!
Iar clienții lor nu sunt indivizi ci companii uriașe care nu sunt afectate de impozitul pe gospodărie sau de legea salarizării personalului bugetar.
Tocmai de aceea nu au fost afectate de țopăiala fiscal bugetară, pentru că sunt deconectate de la fluctuațiile pe termen scurt ale economiei de consum! Asta nu înseamnă că nu sunt expuse riscurilor ci doar că riscurile lor sunt total diferite de cele ale companiilor private din aceeași listă.
Prea multe dividende
Și dacă tot vorbeam de riscuri, cei care mă citesc au mai citit ranturile mele despre distribuirea dividendelor de companiile de stat. Pe scurt problema e următoarea: companiile alea de mai sus au distribuit în anul 2017 dividende record. Probabil te gândești: ok, dar asta nu e o chestie bună? Înseamnă că le merge bine, nu? Păi…nu…nu chiar.
Unul dintre motivele pentru care există cerere pentru acțiunile companiilor de stat e acela că distribuie dividende consistente într-o veselie. Ceea ce e foarte bine dacă ești investitor…primește bani și acțiunile cresc în valoare. Iar treaba asta cu distribuitul de dividende nu e de ieri de azi ci de câțiva ani. Practic, acționarul majoritar al acestor companii e statul român. Statul român are nevoie de bani așa că încurajează aceste companii să distribuie dividende care ajung la bugetul de stat. Asta nu ar fi o problemă doar că:
- dividendele provin dintr-un profit generat de investiții extrem de reduse. Repet cazul Transgaz: după primele 6 luni ale anului 2017 reușise să cheltuie 3,05% din bugetul de investiții alocat pentru 2017. La un moment dat lipsa investițiilor se va vedea în performanțe finaniciare scăzute ale acestor companii.
- Are loc o decapitalizare masivă a acestor companii. Anul acesta Transgaz a distribuit dividende de 159 milioane de euro după care s-a dus la Banca Europeană de Investiții pentru a contracta un împrumul de 50 de milioane de euro pentru proiectul BRUA. Sper să mă înșel, dar tare îmi e teamă că în câțiva ani va fi nevoie de o recapitalizare a acestor companii printr-un aport la capital iar asta se traduce de regulă prin diluarea acționarilor minoritari.
Practic, investitorii stau cu ochii mai mult pe bani și mai puțin pe declarații politice: poate zice Dragnea sau Tudose ce-o vrea, dacă acțiunile Transgaz se mișcă bine atunci asta vor cumpăra investitorii, mai ales având în vedere că sunt companii deconectate de economia de consum.
Fapte nu vorbe
Nu știu dacă ați observat, dar spre deosebire de alte guvernări, de data asta am avut parte de multă vorbăraie și mai puțin de fapte! S-a discutat despre introducerea unei taxe de solidaritate, impozit pe gospodărie, despre crearea unui fond de investiții, split TVA, TVA 0% pentru locuințe. Ei bine câte au fost efectiv implementate? Exact!
Cred că lumea s-a cam prins cât de lipsit de consistență și idei e discursul economic al decidenților politici din acest moment. Da, se discută mult și avem scandaluri și proteste, dar când tragem linie vedem că actualul guvern nu are curajul să pună în aplicare ce vorbește. Iar asta, din fericire pentru noi, a însemnat și mișcări temperate pe bursă.
Nu întotdeauna lucrurile sunt ok însă, imediat ce au început discuțiile referitoare la naționalizarea Pilonului II bursa s-a dus în cap. Aici însă trebuie ținut cont de faptul că fondurile de pensii private sunt printre cei mai mari investitori la bursă. Dispariția lor ar însemna o lovitură foarte grea pentru BV.
Celelalte discuții privind partea bugetar fiscală nu au avut un impact atât de mare asupra evoluției bursei.
Final cu suspans
Partea proastă e că se acumulează ceva tensiuni pe partea de finanțe publice acum spre final de an. Nu știu exact cât de rău vor arăta lucrurile, dar dacă Guvernul va simți că riscă să rămână fără bani s-ar putea să vedem ceva măsuri economice care vor afecta mediul de business. Deja s-a anunțat o diminuare a cotei contribuției la Pilonul II și tare îmi e teamă că s-ar putea ca asta să nu se dovedească suficient. Semnalele de la Guvern sunt însă confuze și e greu de înțeles acum ce intenții au.
Să sperăm că și în decembrie BVB va da comunicate la fel de optimiste.
Concluzii
De ce nu e bursa afectată atât de rău de instabilitatea politică? Pentru că:
- Indicele BET e dominat de companii de stat care sunt monopoluri și țopăiala fiscal bugetară nu le afectează pentru că nu au concurență
- Aceleași companii de stat au dat dividende într-o veselie și sunt foarte atractive pentru investitori
- Guvernul vorbește mult și aplică puțin din chestiile cu care ne amenință
- Atenție mare la finalul de an.
P.S: Am pus accent mult pe prezența companiilor de stat pentru că, din punctul meu de vedere, ele reprezintă cheia în a înțelege de ce mișcările acestea nu duc bursa mai mult în jos. Asta nu înseamnă însă că trebuie ignorate celelalte companii care compun indicele BET, doar că evoluția lor la bursă e strâns legată de evoluția economiei iar în momentul de față ne aflăm într-o fază de expansiune economică.
P.P.S: A nu se lua comentariile mele drept indicații de a investii în companii de stat la bursă. Nu sunt trader la bursă, nu am investiții la bursă și nici nu dau sfaturi pe tema asta 🙂
Ținem legătura pe mail?
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să știi când mai postez chestii noi, dar ești o persoană ocupată (știu cum e!), îți pot trimite un newsletter săptămânal, pe mail, cu ce articole am mai scris. Tot ce trebuie să faci e să introduci emailul în căsuța de mai jos. Dacă vrei să îți pot spune ”Bună Mihai/Mihaela” și nu ”Dragă utilizator” adaugă și un nume în căsuță, deși nu e obligatoriu.
Imediat după abonare vrei primi un mail de confirmare (dacă nu apare nimic vezi și în Spam).
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]