Va muri cota unică…și nimeni nu va observa

image_pdfimage_print

Se pare că Guvernul va oferi posibilitatea angajatorilor să ofere salariaților 200 lei pe care să nu îi impoziteze deloc:

„Va fi măsură voluntară. Va fi pentru salariile între 3.000 – 5.000 lei. Cine crește cu 450 salariu, va avea 200 lei fără taxe”, au spus sursele.

sursă: Hotnews

Știrea asta a trecut în mare parte necomentată și neobservată deși e foarte importantă. De ce?

Pentru că dacă va fi pusă în aplicare atunci va marca moartea cotei unice de impozitare și introducerea cotei progresive de impozitare. Practic primii 200 de lei vor fi neimpozabili (0%), următorii vor fi impozitați cu 16%. Știu că nu pare mult, dar dacă ne uităm la principii cam aia e: impozitare progresivă.

Și mă așteptam să iasă cu scandal, cu principii și chestii, gen intelectualii pe economie să se dea de fund în sus că uite domne ne strică bunătate de cotă unică. Dar iată că e liniște.

Ideea e că odată introdusă excepția asta va fi greu de eliminat. Și uite așa suma aia se va mări probabil la un moment dat și România se va alege cu o cotă de impozitare progresivă.

Acum dacă ați urmărit blogul acesta de mult timp (sau predecesorul său) știți că eu am cam tot zis că e nevoie de cotă progresivă. Acum haideți să o zic și pe aia nasoală: cei 200 se zice că nu sunt impozitați cu nimic. Ori asta nu e chiar foarte ok, mai ales dacă suma aceea va crește în viitor pentru că:

  1. va văduvi bugetul de stat de niște sume importante
  2. principiul contributivității se duce dracului

Paradoxul aici e că PSD pare că merge în direcția dorită de Năsui de la USR care țipa acum ceva timp că vrea salariul minim neimpozitat.

În fine, vom vedea ce urmează, cert e că urmează vremuri interesante.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *