USR nu are un plan pentru a înlocui PSD la putere

image_pdfimage_print
Nu prea vezi des interviuri cu politicienii USR-ului. Pe de o parte presa îi ignoră pentru că nu au suficientă notorietate încât să genereze sentimente cititorilor (simpatie, antipatie etc.). Pe de altă parte însă și când ajung să dea interviuri nu prea par să aibă idei. Am citit de exemplu un interviu dat de Dan Barna pentru News.ro și mă așteptam să citesc niște idei interesante:
  • despre viziunea lui ca lider al USR
  • despre USR ca partid de opoziție
  • despre motivele pentru care lumea ar trebui să iasă la vot pentru USR
Ei bine, am fost dezamăgit de rezultat. Viziunea USR continuă să fie ”noi nu suntem corupți ca PSD, de aia trebuie să ne voteze lumea”. Au trecut 2 ani de la ultimele alegeri, 2 ani în care speram să văd cum USR își dezvoltă o identitate de partid proprie. Nu pare să fie cazul însă.

Interviul

Partea care m-a izbit cel mai tare a fost alta: USR nu are un plan pentru a prelua puterea de la PSD
Rep: Si cum sa plece? DB: Un mecanism va fi motiunea de cenzura pe care probabil o depunem in aceasta sesiune. Vom avea negocieri cu celelalte partide din Opozitie, dar si cu opozitia din PSD. Vom vedea, desigur, daca lupta interna din PSD va schimba ceva. Rep: Si dupa ce pica Guvernul ce punem in loc? DB: Pozitia USR este ca solutia o reprezinta alegerile anticipate. […] Rep: Dvs credeti ca veti obtine vreodata sprijinul opozitiei interne din PSD pentru daramarea Guvernului Dancila, fara ca ei sa fie convinsi ca vor pastra guvernarea? DB: Dilema opozitiei din PSD este cum sa darame Guvernul, dar sa pastreze guvernarea, ca sa nu fie considerati tradatori, cum sa gaseasca un premier care sa fie si sustinut de partid, dar sa fie si numit de presedintele Iohannis. Dar daca va uitati la scrisoarea antiDragnea, acolo nu e o revolutie a unor oameni decenti. Problema lor este ca nu ii pot minti pe romani cu amnistia si gratierea, pentru ca e prea evident ca e vorba de Liviu Dragnea. Este fix acelasi PSD, cu aceleasi persoane corupte, cu acelasi mecanism de furat din bani publici. Asta e toata povestea.
În cazul în care ați sărit peste ce scrie sus rezumatul e cam așa:
Rep: Ce faceți cu PSD?
DB: Negociem cu tabăra anti-Dragnea din PSD dărâmarea Guvernului Dăncilă
Rep: Ok și ce puneți în loc?
DB: Un guvern non-PSD.
Rep: Păi și PSD o să fie de acord să își dea jos guvernul și să cedeze puterea?
DB: În tabăra anti-Dragnea sunt tot hoți în care nu putem avea încredere. Nu îi lăsăm să păstreze puterea așa că vrem anticipate după ce pică Guvernul Dăncilă.
Așa cred strategii USR că pot face politică? Prin negocieri în care nu oferă nimic și au impresia că PSD va ceda puterea pentru a o pune în brațele USR?

USR nu pare să aibă un plan

A face politică nu înseamnă să ai dreptate! Da, PSD e un partid plin de probleme și USR are dreptate în a nu vrea să lucreze cu ei. Dar ce sens are să spui că ai un plan de a prelua puterea, dacă acel plan presupune că PSD va acționa împotriva propriilor interese? Acela nu e un plan, e doar un vis frumos pentru USR.
Nu îmi e clar dacă USR are maturitatea politică necesară pentru a purta negocieri cu PSD. Dacă merg la negocieri cu ei fără să dea ceva la schimb nu vor obține nimic. Ce sens au aceste declarații atunci?

Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii! [email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]
Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *