Ce urmează pentru USR după referendumul intern?

image_pdfimage_print

USR a luat decizia să se poziționeze împotriva referendumului CpF. Decizia e din punctul meu de vedere binevenită, dar va fi începutul unui șir întreg de evenimente în USR ale căror efecte se vor vedea câțiva ani buni de acum înainte:

  • Urmează cea mai grea perioadă din istoria USR – odată cu poziționarea majorității împotriva CpF ar trebui să ne așteptăm ca USR să se confrunte cu dezertări din partid sau trădări ideologice. Chestia asta va crea numeroase tensiuni și va slăbi partidul pe termen scurt.
  • Nicușor Dan va încerca să își omoare singur copilul? – Nu știu ce va  face Nicușor Dan, dar ar putea încerca să închege o nouă mișcare politică. Ar fi cu siguranță destul de mulți oameni care l-ar urma, dar întrebarea e dacă vrea să își omoare singur copilul. În fond a adus partidul pe locul 3 în România. Cealaltă întrebare e cât de relevant mai e Nicușor Dan în politica românească? Mai are capital de imagine suficient încât să pornească o nouă platformă politică? În momentul de față impresia mea e că nu.
  • USR are nevoie de un lider – e fain să spui că democrație și toată lumea are o opinie și facem referendum intern, dar adevărul e că USR are nevoie de un lider. Nu trebuie neapărat ca acea persoană să fie șef în sensul formal, dar o persoană cu viziune, care să vadă direcția în care trebuie să meargă partidul. Poate fi Cristina Ghinea? Ar putea, pare să aibă tupeul necesar. Nu știu cum stă la capitolul carismă.
  • Cioloș? – Oare ieșirea din schemă a lui Nicușor va fi suficient pentru a-l convinge pe Cioloș să se alăture partidului? Impresia mea e că nu, deși dacă Ghinea reușește să se impună drept lider în partid e posibil să vedem o colaborare mult mai strânsă între Cioloș și USR (un fel de pact sau susținere tacită, informală).
  • Poziționarea anti CpF nu e garanția succesului – Poziția anti CpF e cu siguranță un pas mare în direcția construirii unui partid modern care să atragă publicul progresist. Totuși, doar chestia asta nu va fi suficientă pentru a atrage publicul. Va fi nevoie de o schimbare a atitudinii în Parlament și de o opoziție reală la măsurile PSD. Nimeni nu are pretenții de la ei să reușească să răstoarene PSD, dar parlamentarii USR trebuie să se facă remarcați prin interpelări, luări de cuvânt, propuneri de modificare, moțiuni de cenzură și multe alte chestii care, deși se vor dovedi a nu avea succes în Parlament le va aduce capital de imagine.

Dacă până acum aveați impresia că e bâlci în USR, stați să vedeți ce urmează. Sper totuși să avem parte de măcar un partid progresist în Parlament.

 

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *