Unii oameni au trăit istoria pe propria piele

image_pdfimage_print

Pentru unii rasismul e o chestie ipotetică. Sunt oameni care se gândesc la rasism ca la un moft, când o persoană zice chestii vag rasiste. Alții văd rasismul ca pe o chestie din trecutul îndepărtat, iar oamenii care au suferit abuzuri rasiste au trăit acum mult mult timp.
Ei bine, cel puțin în SUA o parte din oamenii care acuză autoritățile de rasism au trăit și pățit chestiile alea văzute de voi prin filme pe propria piele. De exemplu tipul ăsta (sursă):

Omul s-a dus la WC-ul albilor și pentru asta a fost băgat la pușcărie. Adică știți treaba aia văzută de voi prin filme de genul The Green Book? Ei bine, omul ăsta a pățit asta pe pielea lui. Sunt încă oameni în viață care au trecut prin chestiile astea.
John Lewis din păcate a murit pe 17 iulie 2020, ocazie cu care mi-am adus aminte de el și am găsit tweetul de mai sus (de pe 7 iulie).
În cazul în care nu știți de el, e unul din cei 6 oameni  (the Big Six) care au organizat faimosul ”Marș către Washington” alături de Martin Luther King. Acel marș a culminat cu faimosul discurs ”I have a dream” al lui King. Puteți să vedeți un interviu cu el despre acel moment în Time Magazine. Mai multe despre John Lewis pe pagina lui de Wikipedia.

Spune și altora

5 Comments

 1. Din punct de vedere al romanilor rasismul e ceva destul de indepartat iar lupta pentru drepturile civile e din alt film.
  In romania nu departe de acum 30de ani puteai fi arestat, judecat sau chiar omorat pentru alte delicte: a scrie in jurnalul personal comentarii dusmanoase la adresa conducerii de partid si de stat, a detine valuta, a refuza sa mergi in tabara de munca la canal pe perioada vacantei de vara etc. Spune-i unui american ca in1985 in romania puteai face inchisoare daca erai prins cu cativa dolari in casa (puteau fi si „plantati” acolo de organe…) Greu te va crede
  Lumea uita ca libertatea de care ne bucuram mai mult sau mai putin poate disparea repede, arbitrar.
  Cat despre blm, greu de spus daca e mai mult rasism sau mai mult campanie comerciala. Mie personal imi provoaca atat greata cat si frica.
  Deocamdata apelurile la un fel de „tigan lives matter” in romania au cam esuat. Dar cine stie, poate peste putin timp vom darama statuia lui mihai viteazu de la universitate pe motiv ca avea robi tigani. Nu e timpul pierdut.
  Cu acordul proprietarului blogului voi folosi in continuare denumirea incetatenita de tigan in loc de autoadresarea rom fara a avea intentii peiorative. De altfel ii numim germani, nu doici, elvetieni nu svaiteri, chinezi nu gionguoi, indieni nu bharati sau egipteni si nu msirezi😀

  1. Multa lume se uita la SUA si da copy paste la ce se intampla acolo. E vechea problema a formei fara fond. Protestele americanilor au atat fond cat si forma. Romanii insa vad doar forma pentru ca nu cunosc istoria Statelor Unite altfel decat din filme.
   Daca va iesi ceva bun din BLM nu stiu, au mai fost proteste si in trecut si nu s-a schimbat mare lucru.
   Dar nu ar trebui sa trecem de la o extrema la alta si sa credem ca daca protestele BLM din Romania nu au fond, atunci nici cele americane nu au. Si da, am vazut multa lume mergand pe linia asta. Oamenii aceia din SUA au tot dreptul sa protesteze.

  2. @daniel
   Si spartacus-idolu-femeilor avea tot dreptul sa protesteze

   1. Spre rusinea mea marturisesc ca nu stiu care a fost faza cu Spartacus. Am tot auzit de Spartacus idolu femeilor, dar nu am avut timp sa vad care e faza.

    1. Google it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *