Unde se vor produce mașini electrice

image_pdfimage_print

Credeți că mașinile electrice ale viitorului se vor produce în fabricile din România, Ungaria, Slovacia sau Polonia?
Iată ce zice o știre de la Reuters:

Volkswagen (VOWG_p.DE) intends to sell electric cars for less than 20,000 euros ($22,836) and protect German jobs by converting three factories to make Tesla (TSLA.O) rivals, a source familiar with the plans said.

Mașinile electrice sunt construite într-o mai mare proporție decât cele clasice de roboți așa că forța de muncă umană necalificată nu e atât de importantă. Inginerii, programatorii și așa mai departe vor fi foarte importanți, dar costul cu forța de muncă nespecializată nu mai e relevant.
Acum întrebare: cum stă Europa de Est (inclusiv România), la capitolul ingineri, programatori și așa mai departe? Nu prea grozav. Asta înseamnă că o mai mare parte din aceste mașini vor fi produse în Germania decât în cazul mașinilor clasice. În fond, dacă ai deja forța de muncă specializată acolo, partea de cercetare-dezvoltare și infrastructura pentru a produce (roboți adică) și livra (drumuri, căi ferate) mașini, de ce să te duci în Est?
Am mai scris despre chestia asta și în trecut, când ziceam că investițiile viitorului vor necesita mai puțini oameni, dar mult mai calificați. Și atunci tot despre Volkswagen era vorba.
De asta Vestul va continua să domine: salariile mari atrag oameni calificați. Oamenii calificați atrag investiții masive. Investițiile masive aduc locuri de muncă și bani, inclusiv salarii mari. Salariile mari atrag și mai mulți oameni calificați.
Lumea se schimbă, e adevărat, dar unele lucruri rămân la fel. Dacă România vrea să devină relevantă în industria auto va trebui să nu își mai gonească forța de muncă calificată din țară.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *