De unde vin banii pentru viitorul Fond de Investiții al PSD?

image_pdfimage_print

Au fost date publicității cifrele privind activitatea pe primele 6 luni a Transgaz.

În cazul în care nu știți, Transgaz e compania de stat care se ocupă de administrarea rețelei naționale de transport a gazului. Așa cum vă imaginați, asta e o chestie de importanță strategică pentru securitatea țării noastre pentru că războaiele nu se poartă doar cu rachete și tancuri ci și cu mâna pe robinetul de gaz.

Cât investește Transgaz în mentenanța și îmbunătățirea infrastructurii de gaz? Iată:

Față de valoarea totală a programului de modernizare și dezvoltare investiții de 505.321 mii lei, valoarea totală a realizărilor este de 15.430 mii lei, ceea ce reprezintă un grad de realizare de 3,05%.

Altfel spus, Transgaz a realizat în prima jumătate de an 3,05% din investițiile pe care trebuia să le facă în 2017. Dar cheltuieli mici se traduc prin profituri mai mari pentru Transgaz, care are veniturile pe termen scurt și mediu decuplate de necesarul de investiții. Mai exact, ca urmare a lipsei aproape totale a investițiilor, în semestrul 1 al 2017, profitul brut din exploatare al Transgaz a crescut cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Bun, vă întrebați, ce treabă are chestia asta cu Fondul de Investiții al PSD?

Păi conform declarațiilor de până acum referitoare la viitorul fond de investiții pe care PSD vrea să îl creeze, Transgaz va vira profitul obținut către Fondul Suveran de Investiții. Care e scopul fondului? Să faciliteze…investițiile.

Așadar Transgaz nu vrea sau nu poate să cheltuie banii de investiții pe care îi are, așa că banii nefolosiți vor fi virați către un fond de investiții care are drept unic scop să facă investițiile pe care Transgaz nu a vrut sau nu a putut să le facă de la bun început. Sună ca și când ne-am învârti în jurul cozii? Fix asta e!

Dar știți ce? Profituri mari la Transgaz înseamnă niște bonusuri mari acordate conducerii Transgaz. Apoi acele bonusuri mai pot fi luate odată de cei din conducerea Fondului Suveran de Investiții, pentru că au realizat investițiile pe care ar fi trebuit să le facă Transgaz. 

Îmi e teamă că viitorul Fond de Investiții al PSD va fi alimentat din bani luați de la investițiile pe care companiile de stat trebuiau oricum să le facă. Vom ajunge practic să ne mutăm sărăcia dintr-un buzunar în altul, dar să mai pierdem ceva mărunțiș în timp ce facem asta.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *