M-am uitat peste programul economic al USR

image_pdfimage_print

Aș fi vrut să scriu articolul ăsta mai devreme, dar Brexitul m-a ținut ocupat din păcate. Mi-ar fi plăcut să scriu un articol mai detaliat despre programele astea, dar din lipsă de timp va trebui să vă mulțumiți cu ideile principale. Nu trebuie să plângeți însă, mare parte din ideile din aceste programe sunt vechi și au fost deja discutate pe acest blog.

Înainte să pornim la drum cu analiza niște disclaimere pentru publicul care intră pentru prima dată pe blog:

 • Nu sunt afiliat politic cu nici un partid de nicăieri deci nu am nici un interes să laud pe unii sau alții
 • Nu locuiesc în România deci programele astea nu mă afectează direct pe mine, dar îmi afectează familia și prietenii din România.
 • Concluziile mele nu sunt îndemnuri la vot și sunt bazate doar pe programele economice.
 • Nu vă deranjați să comentați chestii de genul: dar au promis spitale, au făcut nasoale cu justiția, au promis nuș ce chestii. Ăsta e un blog unde discutăm economie și politică, nu justiție sau alte chestii.
 • Am terminat ASE-ul, am un master în macroeconomie și de mai bine de 10 ani lucrez în consultanță pe partea de taxe. Cred că știu ce vorbesc așa că nu încercați să mă convingeți sau să vă convingeți că nu știu ce vorbesc, ok?

Bun, acum că am stabilit lucrurile astea să trecem la programe zic. Începem cu programul care dezamăgește cel mai tare:

Programul economic al USR

Începem cu chestiile de formă legată de programe și apoi ne uităm și la substanță:

Chestii de formă

De ce vreau să încep cu programul USR? Pentru că e cel mai simplist și slab program economic din cele trei analizate. Dacă vă uitați pe siteul lor puteți observa că nici nu au secțiune de economie în prezentarea de pe siteul lor. Dacă săpați un pic mai tare pe siteul lor puteți găsi o secțiune de promisiuni (”angajamente” le zic ei) pe partea de economie.

Problema cu angajamentele astea e că sunt lipsite de substanță și le discut mai în jos în mai mult detaliu.

Bun toate chestiile astea provin dintr-un document numit ”Revoluția Bunei Guvernări” care are 451 de pagini. Și nu vă dau link la program de pe site-ul USR pentru că oamenii au fost atât de deștepți încât au pus documentul pe un google drive, nu pe hostingul site-ului de partid. Așa că luați mai bine link de la Hotnews cu programul, că măcar în felul ăsta datele personale vă sunt protejate. Al cui e contul de google drive de pe site-ul USR nu știu, dar vă spun cu siguranță persoana în cauză poate vedea că ați accesat linkul.

Și nu în ultimul rând, asta nu e prima variantă de program electoral a USR. Ce am pus eu ca link mai sus e un document relativ recent din 21 noiembrie 2020 am impresia. Există o versiune mai veche a programului undeva pe site-ul USR, care nu avea deloc curpins deși are vreo 300 de pagini.

Care e diferența între cele două?

Dacă e să mă iau după copertă faptul că varianta mai nouă are angajamente, iar cea veche nu și faptul că în versiunea mai nouă au fost introduse și sursele de finanțare. Da, ați citit bine, prima versiune de program nu menționa surse de finanțare pentru propuneri. Din păcate, așa cum se poate vedea și mai jos nici când au încercat să dea surse nu le-a prea ieșit. S-ar putea să mai fie și alte modificări între variantele de program, dar baftă la a compara două documente cu un total de peste 750 de pagini.

Nu știu ce se întâmplă la USR pe partea asta de program electoral, dar lucrurile par haotice văzute de afară.

Propunerile la care s-a renunțat

În primul rând trebuie remarcat că au renunțat la majoritatea ideilor din ”Policy brief-ul” din 2019. Așa cum am scris într-un articol pe tema asta încă de atunci majoritatea propunerilor din acel document aveau erori de înțelegere a unor concepte de bază de economie și taxe. Și mi-am luat multe înjurături de la fanii USR pentru comentariile mele de atunci. Ei bine, ca să vezi, au fost atât de bune propunerile alea încât au renunțat la ele. Nu că aș avea pretenții de scuze de la oamenii care m-au înjurat (la propriu), dar e bine să mai asculți și de oamenii care lucrează zi de zi cu ideile pe care tu, om politic, le propui.

Chit că nu o va spune nimeni, acel articol al meu a scutit USR de niște momente jenante azi.
Și cei de la PLUS au renunțat la multe dintre chestiile pe care le propuseseră prin 2019 și despre care am scris atunci. Am explicat atunci că multe erau cam lipsite de substanță, unele erau propuse și de alții și anumite chestii nu prea aveau treabă cu situația din teren. Chiar sunt curios ce anume i-a determinat pe cei de la PLUS să renunțe la propunerile astea.

Zero taxe pe salariul minim

Din păcate însă actualul program USR conține ca principală idee pe partea de taxe și economie o chestie numită ”Zero taxe pe salariul minim” (pagina 70 a programului). Zero taxe pe salariul minim e fie o idee proastă fie o idee înșelătoare și nu îmi dau seama cum e mai rău.

De ce vrea USR să introducă propunerea asta? Păi zic ei așa:

Zero taxe pe salariul minim:
• Încurajează activarea în piața muncii, pentru că face munca mai bine plătită
• Reduce lipsa de forță de muncă cu care se confruntă economia României, pentru că încurajează muncă.
• Reduce sărăcia în muncă, pentru că-i lasă fiecărui român mai mulți bani din munca lui.
• Reduce numărul românilor care pleacă să-și caute un loc de muncă peste hotare, pentru că crește salariile nete din România.
• Crește numărul locurilor de muncă bine plătite din România.
• Scade discrepanțele între regiunile României.
• Reduce diferența dintre salariile mari și cele mici.

Am explicat într-un articol din trecut problema cu ideea asta, dar haideți să vă fac un rezumat:
Zero taxe pe salariul minim poate să însemne una din două variante:

 1. Propunerea USR e de a elimina impozitul pe venit pentru persoanele care câștigă minimul pe economie. În cazul ăsta ar trebui să spună foarte clar că se elimină doar acest impozit. PSD are o propunere similară de eliminare a impozitului pe venit pentru anumite categorii, dar la ei în program scrie foarte clar treaba asta. USR în schimb nu spune dacă e vorba doar de impozitul pe venit sau chiar de toate taxele pe salariul minim.
 2. Dacă e să ne luăm după cifrele din programul USR însă e vorba de eliminarea tuturor taxelor pe salarii. Dacă asta vor cu adevărat atunci ar elimina nu doar impozitul pe venit ci și contribuțiile sociale la pensie, șomaj și sănătate pentru jumătate din salariații din România (atât reprezintă salariații cu minimul pe economie). Dar dacă se întâmplă asta înseamnă că jumătate din salariații din România nu vor mai beneficia de pensie, nici privată nici de stat. De ce? Pentru că CAS-ul dispare dacă e să ne luăm după propunerea USR. Cine le plătește oamenilor aceștia pensiile la bătrânețe și din ce? De asemenea salariații cu minimul pe economie nu ar putea beneficia de asigurări de sănătate de stat. Adică te îmbolnăvești, atunci ghinion, nu ești asigurat deci beneficiezi doar de servicii de urgență. Evident că sistemul de pensii și cel medical ar intra în colaps dacă jumătate din salariații din România nu ar mai cotiza. Și nu, nu e o exagerare când spun că ar intra în colaps.

Și chiar sunt curios ce se va întâmpla cu oamenii care nu vor mai cotiza la pensie, pentru că dacă li se va da pensie în continuare atunci ei vor beneficia de pensie specială. Ori pensiile speciale ne zice USR că sunt nasoale. Altă întrebare e ce va spune USR fondurilor de pensii private când va dispărea cotizația lor. Sau va plăti statul cotizația în locul acestor salariați? Ce se întâmplă cu asigurările de sănătate? Chiar și privatul va vrea bani pentru a trata oamenii, nu doar spitalele de stat. Sau e pe sistem fiecare să se descurce?

Și nu înțeleg care va fi rezultatul final al acestei propuneri și ce vrea USR să facă dacă ajunge efectiv să implementeze măsura asta. Dacă va tăia doar impozitul pe venit vor fi acuzați (pe bună dreptate) că au manipulat electoratul. Dacă vor elimina complet taxele de pe salarii atunci vor trebui să crească impozitele în altă și să privatizeze complet sistemul de pensii și cel medical. Dar atunci asigurarea de sănătate și cea de pensie vor fi înlocuite de contribuții private, deci din perspectiva omului de rând tot la bani reținuți din salarii.

Înțelegeți câte probleme sunt cu propunerea asta?

Poate că sunt eu lipsit de imaginație, dar nu văd cum ar putea USR să iasă cu bine dacă vor implementa chestia asta. Ceea ce face insistanța cu care e propusă chestia asta și mai ciudată.
Și ca să nu credeți că vorbesc aiurea-n-tramvai. Iată care e estimarea impactului bugetar făcută de USR:

” între 25 și 30 de miliarde de lei”.

Presupun că pe an. Chiar și așa, sunt cifrele lor, nu ale mele. De unde vor lua banii aceștia? Ei zic așa:

”Oprirea creșterii cheltuielilor Statului, PNDL, iar impactul poate fi etapizat”

Au sens cifrele astea? Nu, nu au sens. PNDL menționat mai sus a avut în 2019 un buget de 910,8 milioane lei (sursă). Știți cât au fost veniturile totale ale bugetului de stat în 2019? Conform execuției bugetare publicate de Ministerul Finanțelor veniturile totale au atins 152,4 miliarde RON, din care 106,2 miliarde au fost venituri din taxe și impozite.

Asta înseamnă că doar măsura asta ar avea un impact care ar reprezenta între 23,5% și 28,3% din veniturile fiscale ale statului român în 2019. Înțelegeți de ce vorbeam de colaps mai sus? Cum ar putea fi susținută o asemenea creștere a cheltuielilor fără a băga țara în faliment? Cum etapizezi 25 – 30 de miliarde de lei? Îi scutești doar pe unii cu salariul minim și nu pe alții? Elimina mai întâi CAS, apoi CASS în anul următor? Chiar și etapizat așa impactul bugetar e uriaș.

Alte propuneri?

Ar mai fi o propunere cu redevențele din Marea Neagră care să meargă la fondul de pensii. Am mai scris prin 2018 de treaba asta și nici atunci, nici acum propunerea asta nu mi se pare că ar avea sens economic.
Tot la capitolul economie mai avem niște chestii despre antreprenoriat și birocrație, dar din păcate nu lucruri concrete ci clasicul ”eliminăm hârtiile”, facem să fie bine ca să nu fie rău. Din păcate nu am văzut nimic aici care să ajute concret IMM-urile din România.

Nu putea lipsi nici eterna promisiune cu fonduri europene care vor finanța industriile viitorului. Sincer, am auzit chestiile astea atât de des din 2007 până în prezent încât nici nu îmi mai bat capul cu ele.

Altfel, tot la secțiunea de economie puteți găsi și propuneri de agricultură, fonduri europene, îngrijirea bătrânilor (da, nici eu nu știu ce caută acolo) și românii din diaspora. Din motive lesne de înțeles nu am să îmi dau cu părerea despre ele.

Diaspora

Știu că sunt ceva oameni din Diaspora care mă citesc așa că m-am uitat și la partea asta pentru ei.

Ce propune USR pentru a atrage românii din diaspora înapoi în România? Asta e chiar faină, fiți atenți:

 • un ”Portal unic pentru Drumul spre Casă, anexă la eConsulat, care să ofere de la A la Z un parcurs de reîntoarcere”. În cât timp credeți că devine inutil portalul ăsta pentru că se schimbă legea și uită să actualizeze siteul?
 • mai mulți funcționari în consulate
 • Campanie de informare și promovare a reîntoarcerii în Diaspora. Serios? De aia nu se întorc românii? Că nu le-a spus o reclamă să se întoarcă?
 • Simplificarea obținerii de acte de stare civilă de la distanță, online. Nu zic, ar fi bună asta.

Deci o să facă un site și vor da reclame pentru români ca să îi convingă să se întoarcă. Frumos.

Dar faza cea mai mișto e următoarea:

O nouă generație de programe Diaspora StartUp/ StartUp Nation, Diaspora se Întoarce, care să ofere cofinanțare prin fonduri europene tuturor celor care se întorc și investesc în România, cu condiții mai avantajoase pentru cei care investesc în domenii cheie (digital, industria de sănătate sau îngrijire etc.), în regiuni defavorizate sau care creează locuri de muncă pentru persoane vulnerabile.

Ahem…Startup Nation era programul PSD, dar să nu le spuneți celor de la USR-PLUS că ei criticau programul. Acum vor să facă unul similar, dar pentru Diasporă. Trecem peste asta.

Dar am impresia că oamenii de la USR nu prea știu cine e la muncă în Diaspora. Le fac eu un favor ca om din Diaspora: majoritatea românilor au plecat din România pentru salarii mai mari. Alții pentru studii, alții pentru oportunități profesionale, alții pentru că le era teamă că ei sau familia lor trebuie să se bazeze pe sistemul medical. Majoritatea nu ar fi plecat dacă ar fi avut parte de condiții mai bune în România.

Așadar cei mai mulți nu vor reveni în România ca să se facă antreprenori. Șoc, nu? Vă vine să credeți că mulți dintre ei vor vrea să își caute un loc de muncă. Cu ei ce facem? Sau din ăia nu vrem că miros a sărăcie?

Iată ce comentarii mai sunt pe tema asta:

La o estimare de minimum 30.000 de români care se întorc anual și investesc fiecare, sub o formă sau alta, începând de la 10.000 euro în economia României pe an (cumpără bunuri, imobile, plătesc taxe etc.), avem în față o sumă de 300.000.000 euro/an. La aceasta se adaugă un puternic impact psiho-social pentru familiile reîntregite, de sănătate mentală, dar și un impact exponențial pentru reîntoarcerea specialiștilor formați sau calificați în afara țării.

De ce 30.000? De ce 10.000 de euro? Nu erau antreprenori, acum cumpără bunuri și imobile? Ce sens are chestia asta? USR PLUS vrear Diaspora înapoi sau vrea banii Diasporei?

Ce lipsește?

De remarcat și că un partid parlamentar cu resurse destul de importante nu reușește să vină cu niște idei noi. Ideile mari din programul lor pe partea economică sunt pre-pandemie și au mai fost prezentate de prin 2018 încoace sub diverse forme.

România are probleme cu șomajul în rândul tinerilor. Cum rezolvă USR problema asta? Nu știm, ei vor să scadă taxele pe salariul minim în schimb.

Multe firme mici românești nu au reușit să se adapteze la a exista și vinde în mediul online și șocul pandemiei le-a lovit din plin. Ceva propuneri în sensul ăsta? Nu prea, doar chestii generale despre antreprenoriat și digitalizare, dar nu și lucruri concrete.

Vor fi sectoare de activitate care nu își vor reveni la nivelul pre-pandemie. Ceva despre cum vor fi ajutate? Nope! Nici măcar clasica promisiune de a sprijini programele de recalificare profesională nu prea apar. Se amintește de ele pe alocuri, dar nimic concret.

Cum va rezolva USR hemoragia de forță de muncă cu calificări ridicate spre Vest? Păi prin eliminarea taxelor pe salariul minim pe economie și prin Startup Nation pentru Diaspora. Cam asta e singura chestie concretă conform programului.

Cum va finanța statul deficitul bugetar creat în pandemie? Nu știm. Cum se va stabiliza datoria țării? Nu știm.

Sunt enorm de multe lucruri care lipsesc din programul acesta, chestie care mă face să mă întreb dacă nu cumva USR a renunțat complet la orice pretenție de a guverna sau a avea oameni pe partea de economie.

Concluzii

Programul economic al USR-PLUS e slab și oricât de tare m-aș strădui nu reușesc să găsesc nimic entuziasmant la el. Mai mult, chestia aia cu zero taxe pe salariul minim riscă să bage în colaps sistemul de sănătate și pe cel de pensii. Și nu, nu e o exagerare ci concluzia logică dacă ne luăm după cifrele prezentate de USR, nu de mine.

Celelalte propuneri concrete sunt cu probleme la rândul lor și arată că oamenii care au lucrat la acest program nu se simt foarte în largul lor pe teme economice. Spun asta pentru că toate au probleme și implementarea lor în forma propusă e dificilă sau nu are sens.

Acolo unde nu sunt probleme sunt ideile reciclate de toate partidele din 2000 încoace: fonduri europene, antreprenoriat etc.

Programul USR e o mare dezamăgire pentru mine pentru că vorbim totuși de un partid parlamentar, finanțat din resurse de la buget și cu acces la oameni calificați (dacă ar vrea).

P.S: O să iau la purecat și programul PNL și, dacă îmi rămâne timp al PSD. Înțeleg că jocurile sunt deja făcute ca USR și PNL să intre la guvernare deci programul PSD are șanse mai mici de a fi implementat.

Spune și altora

9 Comments

 1. Tocmai pentru ca are cele mai mici șanse de a fi implementat programul PSD e cel mai de bun simt.
  Partea proasta cu usr e ca în afara de faptul ca sunt foarte gălăgioși în mediile „educate” (cooporatisti etc) sunt la fel de fripturiști precum aia de rit vechi. Am cativa prieteni „activiști” usr și tot încerc sa le explic ca cei 15000 de specialiști ai cdr din 1996 și contractul de 200 de zile cu România sunt lucruri serioase pe lângă „gargara” debitata de usr plus.
  Ce am remarcat drept trăsătură generala a tuturor programelor economice: nicio incurajare a capitalului autohton sa se extindă în afara granitelor. Nimic despre buget echilibrat (doamne ferește!…) toți se uita cu jind la alea 80 de miliarde (de fapt o mare teapa)

  1. Corect la faza cu programul PSD, probabil e cel mai de bun simt dintre cele 3 fix pt ca nu va conta.
   Capitalul autohton nu se poate extinde peste granite din mai multe motive pe care nu le mai numesc aici. Dar sa spunem ca firmele pe pierdere, dar cu patroni cu vile impresionante si firmele cu patroni cu legaturi stii tu unde nu au cum sa se extinda.

   1. De aia Polonia este unde este.
    De la precedentul post am mai primit un sms spam de la usrplus care îmi amintește sa îmi iau la vot dezinfectantul, masca și buletinul. Probabil ca par oligofren pentru acest partid. În realitate am citit prea multe cărți clasice.

    1. Iar mi-a trimis sms spam usrplus:
     „Ai fost la vot? Multumim! Daca nu ai ajuns inca, sa stii ca sectiile se inchid la 21. Nu uita masca si cartea de identitate. Votul tau conteaza. Spor!” vineri îmi ziceau sa iau și dezinfectant. Acum probabil ca m-am mai „deșteptat”.
     Lui Cioloș i-a luat 5 ani sa scape de cravata „flăcării violete” https://m.facebook.com/FelixRacheBuzau/videos/395192261533786/?refsrc=https%3A%2F%2Fm.facebook.com%2FFelixRacheBuzau%2F&_rdr

 2. Problema reala care exista acum in mai toate programele astea de guvernare cand vorbim de economie este una simpla: Nu poti avea marja foarte mare de manevra cu actualul sistem de impozitare al muncii, raportat la piata muncii din Romania.
  Conform acestui articol: https://www.wall-street.ro/articol/Careers/248017/distributia-salariilor-in-tara-noastra-1-din-4-romani-castiga-salariul-minim-iar-altii-iau-pana-la-120-000-de-lei-pe-luna.html#gref
  ai un sfert de angajati blocati in salariul minim si un pic mai putini blocati pe intervalul 1497-2632 RON.
  Practic grosul populatiei ar castiga in cel mai bun caz undeva in zona 2000 RON nu mai convertesc in euro ca ma enervez. Cam asta e Romania, care produce si care cauta sa miste un pic lucrurile.
  Si de aici incep clasicele probleme, ba colectam cel mai putin raportat la PIB cand vine vorba de venituri, ba cheltuim cel mai putin pe sanatate cand vine vorba de cetatean, ba sistemul actual de pensii nu va mai face fata. Si toate partidele se feresc sa spuna ca fara niste mariri de taxe/impozite nu se va putea schimba ceva, tipic politicianist.
  Acum putem discuta de ce se intampla situatia curenta si cata evaziune alaturi de plata la negru se face. Insa aici este de datoria institutiilor sa controleze fenomenul prin instrumentele avute la dispozitie.Institutii care de asemenea pot veni cu diverse propunere pentru simplificarea lucrurilor din teren, dar are cineva interes asupra chestii asteia?
  A doua chestie, care ma deranjeaza este ca nici un partid nu vrea sa scoata romanul din vechea meteahna a imobiliarelor si nu vine cu diverse solutii pentru a face investitiile mai atractive. Se stie ca orice roman cand are problema schimba 50 de euro nu?!

 3. Disperați rău la 19 30
  Daca ai fost la vot, iti multumim din suflet pentru implicare! Daca nu ai ajuns inca, mai ai timp pana la 21. Urmatoarele alegeri sunt abia peste 4 ani.

  1. Da, sunt obositoare mesajele astea, si nu ma refer la SMS-uri ci si pe social media si in presa. E genul ala de chestie unde se arunca cu rahat in adversar 4 ani si apoi pentru o zi politicienii ar vrea vot pozitiv, sa vina lumea sa le valideze comportamentul.

 4. Update 27ian2021
  Pana și șefa senatului are idei
  https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-24564547-anca-dragu-impozitul-zero-salariul-minim-putea-deveni-realitate-cam-doi-ani.htm
  2 ani! Ma rog, doamna președinte al senatului a strălucit de la început cu idei crete gen desființarea senatului

  1. Doamna in cauza s-a opus acum niste ani (2015) cresterii salariului minim pt ca ar distruge economia si a zis ca oamenii in Brazilia lucreaza si pe 2 lei.
   https://www.google.com/amp/s/m.zf.ro/amp/banci-si-asigurari/ministrul-finantelor-salariul-minim-nu-creste-la-1-200-lei-in-brazilia-sau-india-saracii-lucreaza-si-pe-doi-lei-14911030

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *