Zilele astea au fost anunțate rezultatele financiare și economice ale marilor companii listate la bursă prin SUA. Ce s-a întâmplat după aceste anunțuri e un caz de manual despre cum funcționează bursele și de ce logica economică nu e întotdeauna de ajutor în astfel de situații. Două exemple în acest sens
Facebook nu mai e cool
Rezultatul e următorul (via BBC):
Facebook shares fell sharply on Thursday, after the social media network warned investors of slowing revenue gains and increased spending.
The firm’s shares closed nearly 19% lower, wiping more than $120bn (£92bn) off Facebook’s market value.
Dar partea mai interesantă e următoarea (via Marketwatch):
The Menlo Park, Calif.-based company reported $5.12 billion in net income for the quarter, which amounts to $1.74 a share, up from $3.89 billion or $1.32 a share in the year-ago period. The bottom-line beat was above analysts’ average estimates of $1.71 a share.
Profitul companiei a crescut față de anul trecut așadar. De ce scad acțiunile atât de puternic? Pentru că Facebook a anunțat o creștere a cheltuielilor ca urmare a faptului că intenționează să angajeze 10.000 de persoane pentru a se ocupa de eliminarea trollilor, fakenews-ului și altor postări dubioase de pe Facebook.
Alt motiv pentru care a scăzut prețul acțiunilor e legat de numărul de utilizatori noi (via Techcrunch):
Facebook reached 2.23 billion monthly users, up just 1.54 percent, much slower than Q1’s 3.14 percent (where its growth rate has hovered for years). Daily active users hit 1.47 billion, up an especially low 1.44 percent percent compared to Q1’s 3.42 percent. For comparison, before now Facebook’s slowest quarter-over-quarter, daily user growth rate was 2.18 percent in Q4 2017.
Aici problema companiei vine din eliminarea boților și a conturilor false, dar și din faptul că în țările bogate nu prea mai e loc de creștere pentru Facebook.
Problema Intel-ului
Deși se ocupă de chestii total diferite o altă companie din tehnologie are probleme cu prețul acțiunilor în ciuda faptului că veniturile anunțate sunt mai mari decât anul trecut (via The Register):
Despite record-breaking earnings, Intel’s shares took a modest dip on Thursday when the semiconductor behemoth reveal its financial results for the second quarter of this year.
Mai exact:
Revenues: Intel pulled in $17bn in the second quarter, yet another new record for the company. That’s up 15 per cent on this time last year and Swan said the figures would only keep on increasing in the short term.
Net income: Profits for the quarter rose 78 per cent to $5bn, or over $2.3m an hour. Operating income was up 37 per cent at $5.3bn.
Și atunci de ce scade prețul acțiunilor? Pentru că:
Intel has now confirmed that the first 10nm chips for PCs won’t be out in volume until the second half of next year and server products will take even longer. It previously hoped to get the parts out, in volume, sometime within 2019.
Ce ne spun cele două cazuri despre cum funcționează bursele?
Lecția de manual în cazul acesta e că bursele nu urmăresc profitul imediat de pe urma unei companii listate. Cine deține acțiuni la Intel va încasa un divident foarte bun la final de an probabil, dar cu toate astea prețul acțiunilor reflectă mai de grabă atitudinea investitorilor pentru evoluția viitoare a prețului. De ce se întâmplă asta?
Pentru că mulți investitori nu cumpără acțiuni pe bursă pentru a încasa dividende ci pentru a le revinde. Ori pe ei nu îi interesează să țină acțiunile 20 de ani și să obțină un profit ci să vândă acțiunile în câteva luni sau 1 an poate pe un preț mai mare. Majoritatea investitorilor pe bursă caută să facă bani rapid și îi doare fix în pix de cât de profitabilă e compania acum. Acesta e cazul cu Facebook în principal, acolo unde creșterea numărului de utilizatori e mai importantă decât creșterea profitului.
Un alt motiv pentru care investitorii nu sunt mulțumiți e faptul că, în ciuda profitului din prezent, e posibil ca respectiva companie să aibă probleme în viitor, lucru evidențiat foarte bine de cazul Intel. Compania înregistrează acum profituri record pe baza unei tehnologii dezvoltate acum mulți ani. Dar lumea evoluează, iar chipurile Intel de 10nm ar trebui să asigure dominația Intel asupra pieței de microprocesoare în anii viitori. Cum modelul de 10nm nu e încă disponibil compania riscă să rămână în urmă și un alt producător de chipuri să iasă pe piață cu așa ceva înaintea lor. Dacă se va întâmpla asta profitul companiei va scădea simțitor pentru că în domeniul acesta a fi primul pe piață e un avantaj considerabil.
Nu e suficient așadar să ai profituri record în prezent. Atunci când ești listat la bursă e foarte important ca perspectivele de creștere ale companiei să fie bune pentru viitor, altfel, investitorii vor evita compania. Iar perspectivele de creștere sunt de cele mai multe ori o idee subiectivă influențată de multe ori de emoții și preconcepții.
Ținem legătura pe mail?
Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]