Știrea zilei sau a săptămânii e că FMI e la București. Premierul Tudose spune însă că FMI e aici în concediu și nu ar trebui să ne facem griji. Ce ar trebui să înțelegem din chestia asta?
Iată declarația premierului:
”De asemenea am chemat la discuții FMI tot nu pentru a lua bani, cum deja am înțeles că se aude, ci pentru a vorbi cu domniile lor, împreună cu ministrul de Finanțe să facă o vizită la Ministerul Finanțelor să vadă exact cifrele, fiindcă domniile lor în octombrie fac previziunea de sfârșit de an pe partea financiară a României.”
Așadar conform premierului FMI a venit aici pentru premierul să îi tragă un pic de urechi că nu sunt capabili să facă o prognoză ca lumea.
Ca să fie clar pentru toată lumea hai să vă explic un pic cum funcționează treaba cu FMI:
- FMI nu își schimbă metodologia de calcul a prognozelor pentru că României nu îi convine chestia asta. Prognozele lor sunt notorii pentru pesimism, chestia care e știută cam de toată lumea din lumea financiară. Mai mult, ele nu sunt nimic altceva decât prognoze, adică estimări mai mult sau mai puțin bune.
- FMI nu vine niciodată într-o țară pentru a i se flutura hârtii în față, așa cum susține premierul Tudose. FMI vine dacă e chemată pentru discuții referitoare la:
- un împrumut SAU
- asistență tehnică oferită României
Acum, nu vreau să par pesimist, dar care variantă pare mai fezabilă? Aia în care FMI a venit să își ia o urecheală de la premier pentru că nu a nimerit o prognoză de creștere economică sau au venit aici pentru discuții ori asistență tehnică?
Ca să răspundem la întrebarea asta eu zic să ne uităm la execuția bugetară la 7 luni, să vedem cum veniturile sunt în scădere față de anul trecut, dar cheltuielile în creștere. Apoi să ne uităm la graba cu care guvernul încearcă să facă rost de bani aruncând tot felul de variante în media: impozit pe gospodărie, taxa asupra sistemului financiar, plăți defalcate de TVA, taxa de solidaritate, creșterea accizei la carburanți. Așa arată un guvern care nu are probleme cu banii?
Uite un alt detaliu interesant, conform FMI, România e pe locul 4 în clasamentul sumelor accesate prin programele lor:
Since 1991, a total of ten programs have been approved with Romania and, at the time of the 2013 SBA request, Romania was the fourth largest Fund borrower.
Nu locul 4 în UE sau Europa ci în clasamentul lor global! Asta cred că spune destule despre cât de bine își gestionează România finanțele și de ce, eu cel puțin, nu îl pot crede pe premierul Tudose.
Apoi mai e și acel avertisment de deficit primit de la Comisia Europeană care spune că, în baza prognozelor de la acea vreme, România are șanse mari de a sări de limita de 3% cerută de legislația europeană.
Și în cazul în care aveți chef, vă recomand să citiți concluziile vizitei FMI în România din martie 2017 și apoi să vă gândiți ce s-a schimbat în bine și ce s-a schimbat în rău de atunci.
Încep să se adune nori negrii deasupra României…