Trump se face de râs cu acordul comercial cu Asia (TPP)

image_pdfimage_print

Nu știu cât de atent ați urmărit campania electorală de la alegerile din SUA din 2016, dar una dintre promisiunile de bază ale campaniei lui Trump și, spun mulți, unul din motivele pentru care a fost ales se baza pe renunțarea la Parteneriat Trans-Pacific, așa numitul ”Acord TPP”.
TPP e un acord comercial cu mai multe țări din Asia de Sud Est, cea mai dinamică regiune economică din lume în momentul acesta:

Sursă foto: By Antichik [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons
Trump spunea că acordurile comeciale în care e implicată SUA, gen NAFTA, dar și viitorul TPP distrug locurile de muncă ale americanilor de rând și nu ajută economia americană. Așa că Trump a spus foarte clar: imediat ce va fi ales Președinte SUA se va retrage din negocierile TPP.
Trump a ajuns președinte și într-adevăr SUA s-a retras din TPP.
Un om care s-a ținut de cuvânt ar spune mulți. Ei bine, iată că lucrurile nu sunt așa simple pentru că, mai nou, Trump ar vrea ca SUA să fie parte din TPP, dar cu condiții. Chestia asta nu e întâmplătoare ci rezultatul unor presiuni puse de companii din mai multe sectoare de activitate care se plâng că lipsa unui acord comercial cu țările din Asia de Sud Est le face necompetitive.

Trump last week told farm-state lawmakers and governors he had designated Kudlow and U.S. Trade Representative Robert Lighthizer to examine joining TPP, which the Obama administration had negotiated but the U.S. never ratified. Trump withdrew from the pact after he took office.

Dar omul care s-a autointitulat ”a very stable genius” a spus apoi pe twitter:

Și apoi a mai zis că:

“While Japan and South Korea would like us to go back into TPP, I don’t like the deal for the United States,” Trump tweeted Tuesday night. “Too many contingencies and no way to get out if it doesn’t work. Bilateral deals are far more efficient, profitable and better for OUR workers.”

Pare nehotărât, parcă ar vrea înapoi în TPP, dar numai în condițiile lui, chestie cu care probabil ceilalți parteneri nu vor fi de acord decât dacă SUA pune ceva zdravăn pe masă. De ce spun asta? Pentru că, dacă vă uitați pe harta de mai sus puteți vedea că acordul include și Japonia, Coreea de Sud și Australia, țări cu economii puternice. Cu SUA în TPP, acesta ar fi devenit cea mai mare zonă comercială liberă a planetei, dar chiar și fără e suficient de extinsă încât să merite efortul pentru ceilalți parteneri.
Dar mai e o șmecherie aici: China nu e face parte din TPP, iar SUA e într-un conflict comercial deschis cu China deși cele două țări fac afaceri de sute de miliarde de dolari. Dar proaspătul război comercial dintre SUA și China mușcă rău din comerțul american, de aici și presiunile puse de companii pentru ca SUA să reintre în TPP. Când tragi linie, companiilor nu le pasă ce ai promis tu în campanie, ele vor să vândă. Dacă impui restricții în comerțul cu China, trebuie să le oferi posibilitatea de a vinde în altă parte.
Trump a câștigat alegerile cu voturile americanilor care credeau că au pierdut locuri de muncă din cauza comerțului internațional. Ei bine, acum companiile vor comerțul acela internațional înapoi și bat la ușa lui Trump destul de amenințător.
În afara de presiunile financiare SUA mai avea un motiv de a fi în TPP: politica externă în Asia de Sud Est.
SUA se vrea o mare putere mondială, dar pentru a putea spune asta trebuie să se și comporte ca una. În Asia de Sud Est principala putere militară și economică în mod tradițional era SUA. Dar în ultimii 20 de ani China a început să pună presiune din în ce mai multă pe statele din acea regiune atât militar cât și economic. TPP urma să grupeze țările din acea regiune sub un acord comercial care le-ar fi protejat de influența economică a Chinei și le-ar fi așezat sub umbrela comercială (și indirect militară) a SUA. Retragerea subită a SUA din TPP a lăsat un gol de putere din punct de vedere economic care, în prezent e umplut de China.
Lui Trump i s-a spus asta și acum încearcă să dreagă situația, dar multă lume spune că e un pic prea târziu:

A bigger hurdle is the lukewarm reception from other countries. Having been burned by the U.S. once on TPP, they will be reluctant to make the same mistake twice. It was just last month that the remaining 11 countries managed to conclude a new deal without the U.S., and the initial reactions from Japan, Australia and others suggest no great desire to start all over again just because Trump has changed his mind. Like him, their leaders have powerful domestic business lobbies to contend with.

Concluzii

  • Retragerea SUA din TPP a fost o greșeală imensă a administației Trump, care se întoarce acum împotriva sa.
  • Un război comercial cu China și lipsa TPP pune presiune pe firmele americane care la rândul lor pun presiune pe Trump.
  • Țările rămase în TPP nu vor nici ele să o ia de la capăt cu negocierile cu SUA.
  • Principalul câștigător din retragerea SUA din TPP e China care domină regiunea economic.
Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *