Trump, dușurile aurii și Rusia

image_pdfimage_print

Lucrurile par a deveni din ce în ce mai complicate, pe măsură ce se apropie ziua învestirii noului președinte al Statelor Unite, Donald Trump. A fost mai întâi asta:

Israeli intelligence officials are concerned that the exposure of classified information to their American counterparts under a Trump administration could lead to their being leaked to Russia and onward to Iran, investigative journalist Ronen Bergman reported by Israeli daily Yediot Ahronot on Thursday.

Sursa: Haaretz

Adică Israelul, unul dintre aliații cei mai apropiați ai SUA sunt sfătuiți de serviciile secrete ale SUA să evite divulgarea de informații sensibile pentru că, sub noua administrație, ar putea ajunge pe mâna rușilor, care la rândul lor le-ar da mai departe spre prietenii lor din zona Orientului Mijlociu.

Dar de unde teama asta? Păi, se pare că toate zvonurile acelea cum că Trump ar avea o relație foarte bună cu Putin țarul dictator președintele Rusiei ar fi adevărate, dar cu o ”mică” notă de subsol.

Dușurile aurii ale lui Trump

În engleză sunt numite golden showers. Dacă nu știi ce înseamnă ”golden showers”, un sfat prietenesc, nu căuta termenul dacă ești la muncă, acasă cu nevasta sau copiii ori părinții. Ca să te scutesc de un search dubios în browsing history-ul tău, ”golden showers” sau ”dușurile aurii” e chestia pentru care a devenit celebru Guru Bivolaru (și dacă nici asta nu știi ar fi bine să închizi de tot pagina asta și să te duci să te joci cu ceilalți copii de vârsta ta).

Povestea cu Trump și dușurile aurii provine dintr-un raport apărut prin presă recent care spune că în timpul unor vizite la Moscova, Donald Trump a stat în camera în care au dormit președintele SUA Barack Obama împreună cu soția lui. Trump se pare că și-a făcut de cap cu mai multe prostituate în acea cameră de hotel și, la un moment dat, zice raportul, chestia asta a presupus perversiuni de genul celor de care ziceam mai sus, în patul în care au dormit Barack și Michelle Obama. De ce? Pentru că aparent Trump îl urește foarte mult pe Obama.

Dar nu dușurile lui Trump sunt problema cea mai mare ci faptul că hotelul respectiv era sub supravegherea FSB (fostul KGB) iar prostituatele respective pe nota lor de plată.

Conform autorului / autorilor raportului, Rusia ar avea un dosar destul de mare cu informații compromițătoare la adresa lui Trump, omul care urmează să devină președinte al SUA. Dar chestia asta nu e întâmplătoare, Rusia menținând o relație strânsă cu Trump de ceva timp, printre altele Trump și echipa sa oferind informații despre oligarhii ruși și activitatea lor în State.

Raportul susține de asemenea că Rusia l-a ajutat pe Trump să ajungă președinte spărgând serverele Partidului Democrat și oferindu-i informații prețioase pe care acesta le-a folosit în campania electorală împotriva lui Hillary Clinton. Aparent Rusia a reușit să facă același lucru și cu serverele Partidului Republican, dar a preferat să nu se folosească de aceste informații pentru a nu stânjenii accederea la putere a lui Trump.

Un alt detaliu interesant este că ar fi existat contacte între Trump și ruși pe parcursul întregului an 2016, prin diverși interpuși (spre exemplu avocatul său, Michael Cohen), amănunte dezmințite de toate părțile evident.

Sunt foarte multe detalii interesante, în afara celor cre îl implică direct pe Trump (spre exemplu haosul pe care hackerii ruși îl crează acasă).

Ce zice Trump despre raport

Păi, cam asta:
 

Acum, nu vreau să judec, dar viitorul președinte al SUA a zis, în apărarea sa, că Rusia a spus că raportul acela e fals. Hai sa reformulez: Omul care va deveni cea mai puternică persoană de pe planetă a adus ca argument în apărarea sa faptul că Rusia a zis că raportul e fals. Nu cred că e nevoie de alte comentarii din partea mea.

Cine e autorul raportului?

Dacă e să îl credem pe Trump, ar fi dușmanii lui din Partidul Republican și Partidul Democrat, establishment-ul pe care vrea să îl distrugă (dar de unde își ia toți consilierii) și mulți alții.

Ba apăruse la un moment dat și un dubios care susținea că raportul e făcut de băieții de pe 4chan.

Mai credibilă însă pare știrea că raportul a fost făcut de un fost agent MI6 (serviciile secrete britance) și transmis către FBI și serviciile secrete americane.

Tind să cred că raportul este realizat de profesioniști, indiferent dacă este adevărat sau nu, având în vedere nivelul de detalii și excelenta cunoaștere a situației interne a Rusiei. Mai mult, faptul că raportul a ajuns inclusiv pe masa lui Barack Obama mă face să cred că sunt suficient de multe informații adevărate sau cu șanse mari de a fi adevărate încât să fie luat în serios.

De ce e important raportul ăsta?

Pentru că dacă lucrurile scrise în raport sunt adevărate atunci cel mai puternic om al planetei, aflat în fruntea celei mai puternice armate din istoria omenirii este la mâna unor grupuri de interese. Și dacă Rusia a reușit să facă treaba asta cu alegerile din SUA, e un semnal că o pot face și în alte țări (vin alegerile în Olanda și Franța cât de curând).

De ce ar trebui să îmi pese mie, ca român, de Trump?

Vei spune că pe noi românii nu trebuie să ne intereseze de băieții ăștia, că suntem prea mici, că avem alte treburi mai importante de făcut în țară (Dragnea, spitale, Ghiță, Firea etc.) că mai bine nu ne băgăm în treburile altora.

Eu zic că nu e așa. Avem probleme mari e adevărat, iar Trump e departe, dar să nu uităm că Rusia e aproape.

Ar trebui să ne pese de Trump pentru că prietenia lui (forțată sau nu) cu Putin pune tot estul Europei în pericol. Deja Trump a adus în discuție eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei,  chestie care ar da o gură de oxigen economiei rusești și ar permite lui Putin o victorie de imagine uriașă. Mai mult, există temeri că SUA sub Trump ar putea să își limiteze substanțial prezența în estul Europei, lucru care ne-ar crea și nouă românilor o problemă mare de securitate.

 

Spune și altora

2 Comments

  1. Inca crezi lucrurile pe care le-ai scris mai sus?

    1. S-a schimbat ceva intre timp? Dimpotriva, felul in care s-a comportat vis-a-vis de Rusia pare sa confirme cele de sus, plecand de la opozitia manifestata fata de sanctiunile congresului impotriva Rusiei si pana la a spune ca e ok ca Rusia a expulzat diplomati americani, pentru ca acum nu trebuie sa ii mai plateasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *