Trump si Coreea de Nord: cum SUA își pierde din credibilitate

image_pdfimage_print

Unul dintre motivele pentru care îmi place Game of Thrones e că e plin de sfaturi politice foarte bune aruncate aparent neglijent în unele dialoguri ale protagoniștilor săi. Donald Trump, președintele Statelor Unite ar fi putut învăța câteva chestii de la personajele din seria asta care i-ar fi fost utile escalarea crizei din Coreea.

Iată ce spunea Trump în august despre testele Nord-Coreenilor, furios că avertismente anterioare legate de problema asta nu fuseseră luate în considerare de coreeeni:

“They will be met with fire and fury like the world has never seen.”

Următoarea zi a revenit cu o altă amenințare spunând că:

”Military solutions are now fully in place, locked and loaded, should North Korea act unwisely. Hopefully Kim Jong Un will find another path!”

Ce au  făcut coreenii? Și-au văzut de treaba și au mai făcut alte teste, ultimul având loc în weekend când au detonat o bombă cu o putere de 50 kilotone. Ca să vă faceți o idee, prima bombă nucleară detonată deasupra Japoniei (Fat Man) a avut o putere de 15 kilotone, ceea ce face bomba dezvoltată de nord coreeni de mai bine de 3,3 ori mai puternică.

Ce face Trump în condițiile astea? Ce știe mai bine: mai multe amenințări fără acoperire:

”Any countries” de care zice el se referă de fapt la China, cu care Statele Unite au următoarele cifre în materie de comerț:

Importuri din China în 2016: 478.9 miliarde USD

Exporturi către China în 2016: 169.3 miliarde USD

Nimeni nu crede că amenințarea asta poate fi pusă în practică, pentru că ar destabiliza complet economia SUA.
Ceea ce mă duce de fapt la legătura cu Game of Thrones: în timpul asediului castelului Riverrun, Jaime Lannister are un dialog foarte interesant cu unul dintre lorzii casei Frey. Între altele, Jaime Lannister îi spune:

“Only a fool makes threats he’s not prepared to carry out. If I were to threaten to hit you unless you shut your mouth, and you presumed to speak, what do you think I’d do?”
“Ser, you do not unders—
Jaime hit him.”

Asta face un lider, amenință pe cineva doar atunci când știe că poate duce amenințarea la capăt, adică să și facă efectiv ce promite. Dacă nu are mijloacele sau tupeul necesar, atunci mai bine nu aruncă amenințarea respectivă de la bun început pentru că se decredibilizează în fața aliaților și a adversarilor săi.

Fix asta face Trump, a amenințat în repetate rânduri Coreea de Nord cu represalii în cazul în care va face alte teste deși era clar că nu se pune problema unei intervenții militare. Coreea a făcut testele iar Trump nu a făcut nimic altceva decât să arunce și mai multe amenințări pe care iarăși știe că nu le poate duce la bun sfârșit.

Care e efectul acestei politici?

  • Coreea de Nord reușește să câștige credibilitate în ochii adversarilor săi
  • Statele Unite arată ca un actor incapabil să își exercită puterea militară sau diplomatică în confruntarea cu Coreea.

Cele două consecințe de mai sus pot fi dezastruoase pe termen lung având în vedere că SUA încearcă să își crească influența în regiunea asta dominată economic (și mai nou) militar de China.

Cel mai mare pericol pentru SUA nu e așadar Coreea de Nord, o țară care face chestii de genul ăsta de mai bine de 50 de ani ci faptul că pierde din influență fix într-un moment când China încearcă să își impună supremația în zonă.

Singura opțiune pe care o mai are Trump pentru a rămâne relevant în jocul ăsta e cea militară, altfel, îmi e teamă că nimeni (aliat sau inamic) nu îl va mai lua în serios (pe el sau Statele Unite).
 

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *