Ar trebui să primească ProTV ajutor de stat pentru ”Las Fierbinți”?

image_pdfimage_print

Știrea e veche de câteva săptămâni și nu am apucat să vorbesc despre ea când era caldă. Dar subiectul mi se pare prea interesant ca să nu zic nimic (via Profit.ro):

Pro TV solicită Guvernului ajutor de stat pentru serialul Las Fierbinți, respectiv pentru ediția de Crăciun și sezonul de toamnă al anului viitor, în cuantum total echivalent de peste 1 milion de euro. 

Nu știu în bula voastră cum e, dar am văzut destul de multe discuții pe tema asta. Mulți spunea, din păcate, că ”Las Fierbinți” nu ar fi un serial suficient de ”intelectual” pentru a merita bani de la buget.
Fac o paranteză aici: prea mulți oameni în România au impresia că un film trebuie să fie plictisitor și să aibă cadre dramatice pentru a fi bun. Sunt profan când vine vorba de filme, dar e un motiv foarte bun pentru care filmele noastre câștigă premii la Cannes, dar nu aduc mai mult de 1.000 de oameni în cinematografice.
Știți care e acel motiv? Vă zic eu: sunt îngrozitor de plictisitoare! Poate că sunt foarte bune din punct de vedere cinematografic, dar pentru omul obișnuit (și mă număr printre ei) sunt groaznic de plictisitoare.
A spune că Las Fierbinți nu merită bani de la stat, dar alte filme care vor strânge 1.000 de oameni într-un an merită e lipsit de sens. Dar nu despre asta vream să vorbesc.

Problema cu ajutoarele de stat

Am scris recent despre subvenția acordată de guvern pentru căldură și, între altele, explicam acolo de ce subvențiile sunt o idee proastă. Azi am să vă explic (pe scurt evident) ce probleme sunt cu ajutoarele de stat.
Mai întâi trebuie menționat că subvențiile sunt considerate ajutoare de stat. Ajutoarele de stat sunt așadar o categorie mai largă de situații în care Statul ajută companii din mediul privat.
Subvențiile sunt ajutoare acordate mediului privat pentru a acoperi o parte din costurile de producție ale producătorilor. Ajutoarele de stat precum cel din cazul ProTV e similar din punctul acesta de vedere.
Practic, ProTV ar vrea să primească bani pentru a putea acoperi o parte din costurile de producție ale serialului. Problemele cu ajutorul acesta de stat ar fi așadar:

  • dacă o gigacalorie se poate măsura, în schimb rezultatul obținut prin finanțarea ”Las Fierbinți” nu prea.
  • Ar trebui finanțat un proiect e viabil fără bani publici?
  • dacă ProTV își face emisiunile din bani publici, ce efect va avea asupra celorlalte televizuni? Nu va avantaja nemeritat ProTV în detrimentul celorlalte televiuni?

De ce se dă ajutor de stat în industria cinematografică

Există un raționament în spatele ajutorului de stat dat pentru a crea filme. În România acest raționament e că publicul e incult și / sau sărac așa că filmele de calitate nu se pot finanța doar din biletele vândute la cinema. Și se dau exemple filme care câștigă premii internaționale, dar nu au priză la publicul larg.
Cu toatea astea mie mi se pare că multe dintre filmele finanțate cu bani de la buget sunt jenant de proaste.
De exemplu unul din cele mai proaste filme românești ale ultimilor 20 de ani a fost finanțat de stat. Dacă sunteți curioși care e acel film, ei bine el se numește ”Păcală se întoarce” și conform Wikipedia a luat bani de la stat. Cinemagia ne spune că un număr extraordinar de 8.092 de oameni l-au văzut. Un youtuber de 13 ani care linge cactuși are mai mulți oameni care se uită la decât 100 de filme din astea.
Pe de altă parte ”Două lozuri”, unul din filmele cu cea mai mare priză la public din ultimii ani (134.421 spectatori conform Cinemagia) a fost refuzat de CNC pentru finanțare.
Dar locurile de muncă pentru anumiți actori și regizori sunt bune așa că statul aruncă cu bani în filme cu succes foarte foarte scăzut. Dacă mai prinde câte unul vreun urs de argint de picior, cu atât mai bine.
Un alt argument e că în lipsa subvențiilor industria românească de film ar da faliment. În cazul de față ,conform Guvernului, ajutorul acesta de stat se acordă pentru că (via Adevărul):

”Preocuparea statului în acest domeniu urmăreşte stimularea şi susţinerea producţiei de filme, prin încurajarea iniţiativei private în domeniile creaţiei, finanţării, producţiei, distribuirii şi exploatării filmelor româneşti sau realizate cu participare românească

Ar trebui să primească Las Fierbinți bani?

A se observa că ajutorul de stat seamănă foarte mult cu subvenția: se dorește producția de filme românești. Nici o vorbă de calitate sau tematică ori alte criterii prin text.
Mai e însă în definiția aia aruncat și un ”stimularea și susținerea producției de filme românești sau realizate cu participare românescă”. Dacă ne uităm așadar la intenție, atunci Pro TV are dreptul să acceseze banii aceștia.
Pe de altă parte ar trebui finanțat ceva ce e profitabil oricum? De exemplu vi s-ar părea normal ca Apple să ia ajutoare de stat pentru a fabrica telefoane?
Din păcate informațiile financiare nu sunt publice așa că nu știm cât de profitabil e Las Fierbinți pentru Pro TV. Având în vedere că rulează de niște ani buni, nu mi-aș face griji că ar merge prost.
Cred că merită amintit că:

  1. În 2012, la primul sezon, Las Fierbinți a fost lider absolut de audiență (sursă)
  2. În 2018, sezonul actual adică, Las Fierbinți continuă să fie lider de audiență (sursă)

Ca să vă faceți o idee de succesul filmului, Pagini de Media scria că ar fi avut o audiență medie de 2,2 milioane de telespectatori în Septembrie anul acesta.
Repet: ce sens are să dai bani de la stat pentru a produce un film care are deja succes? Nu va pune chestia asta și mai multă presiune pe o piață deja dominată de ProTV? Băieții ăia de pe la Consiliul Concurenței își vor da cu părerea pe treaba asta oare?

Ironia situației

Nu știu câți dintre voi ați observat, dar Pro TV și site-ul lor stirileprotv.ro au o retorică foarte agresivă la adresa oamenilor care primesc ajutoare de la stat. Ba sunt ”săracii bogați”, ba aflăm că asistații sociali au ”adevărate palate”, vedem ce scandal face un asistat social, cum săracii agricultori rămân cu recolta pe câmp pentru că asistații sociali nu vor să muncească sau ni se prezintă un asistat social cu mașină de lux și palat.
Ei bine, același ProTV merge acum la statul român să îi dea bani ca să producă un serial ce ironizează sărăcia din România. Serios ProTV?
Credeți că știrileprotv.ro se vor opri din a publica chestii de genul celor de sus acum că au întins și ei mâna spre stat? Nu, de ce ar face asta când click-urile se pot obține atât de ușor.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *