Și totuși pe ce s-au dus banii?

image_pdfimage_print

Comisia Europeană a făcut niște calcule și a zis o chestie interesantă:

The significant budgetary deterioration in 2020 was partly driven by COVID-19 related fiscal measures and the economic downturn. However, the deterioration was also driven by preexisting expansionary measures. The total cost of COVID-19 related support measures was around 1.6% of GDP in 2020 (see Table 2 below), of which 0.1 pps was financed by European Union (EU) funds.

Așadar pachetul de sprijin al economiei oferit de Guvernul României a fost de 1.6% din PIB. Florin Cîțu zicea așa în octombrie 2020:

Pachetul de susţinere a economiei o să depăşească 7% din produsul intern brut (PIB) până la finalul anului, a anunţat duminică ministrul Finanţelor Florin Cîţu, pe Facebook. (sursă)

Atât s-a putut vorba aia, 7% a fost de fapt 1.6% din care aproape jumătate au fost măsurile de șomaj tehnic. Tabelul de mai sus e o măsură a sărăciei de idei, dar și a incapacității de a administra o criză economică. Pur și simplu atât s-a putut, astea au fost ideile, asta a fost capacitatea de a ajuta mediul economic.

Și totuși deficitul bugetar a ajuns la 9,2%, unul din cele mai mari din UE. De ce? Pentru că statul român a uitat să mai încaseze bani, inclusiv de la cei cărora le-a mers bine în pandemie.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *