Toți bărbații duri ai politicii au dat chix în pandemie

image_pdfimage_print

Ultimii ani au readus pe scena mondială tipul politicianului populist, dar lipsit de substanță. Îl avem pe Trump în SUA, pe Johnson în Marea Britanie, Bolsonaro în Brazilia, Salvini în Italia și, evident, șeful șefilor însuși Vladimir Putin.
Niște țări conduse de politicieni bad ass ca ei ar trebui să o ducă mai bine decât celelalte țări conduse de politicieni care nu au cojones ca băieții ăștia, nu?
Ia să vedem clasamentul cu țările cu cel mai mare număr de persoane infectate (sursa informațiilor):

Sau asa (sursa):

SUA lui Trump e pe primul loc, pe locul 3 e Marea Britanie a lui Johnson, pe 4 e Rusia lui Putin, pe 5 Italia condusă până nu de mult de Salvini (nu a prins pandemia e drept, dar moștenirea lui e încă acolo). L-aș aminti și pe Macron, bad boy-ul mai fashionable și pro-european al politicii franceze și el un politician umflat mult peste ce a arătat până acum. Și iată că în top10 avem și Brazilia lui Bolsonaro și Turcia lui Erdogan.
Așadar, toții oamenii duri ai politicii ultimilor ani se află în topul infectărilor. Cum o fi cu morții?

În mare parte la fel: Trump a dus SUA pe primul loc deși probabil nu în clasamentul care trebuie. Pe doi UK-ul lui Johnson, pe trei Italia condusă de populiști ani buni, Franța lui Macron și Brazilia lui Bolsonaro în top.
Apropo de Bolsonaro, a participat la un meeting anti-carantină și…a început să tușească minute în șir.
Cum pot oamenii ăștia să spună că ei știu mai bine și pot conduce o țară mai bine decât alții din moment ce domină clasamentul infectărilor și al morților?
Cam așa stau lucrurile cu politicienii de genul ăsta: vorbe multe, discursuri aprinse și acțiuni puține. Cu cât un politician promite mai mult cu atât va face mai puțin. Asta e o lecție pe care noi românii o știm teribil de bine, dar restul lumii pare că abia o (re)descoperă.
Ce au în comun însă toți cei de mai sus? Vă spun eu: dezmembrarea unor bucăți importante din instituțiile statelor pe care le conduc, urmat de impunerea unor oameni complet incapabili la conducerea acelor instituții cheie deja private de personal calificat.
E ca și cum nu ai hrăni intenționat un cal pe care apoi circumstanțele te obligă să îl călărești.

Spune și altora

20 Comments

  1. In comparatie cu cine? Poti sa imi spui cine a fost politicianul care a gestionat criza asta ca la carte? Practic ai scris articolul asta ca sa dai in Trump si Johnson ca nu iti plac tie (Salvini n-are absolut nicio treaba cu subiectul, nu mai e prim ministru de mult timp), inclusiv statisticile sunt scoase din context, ar fi fost mult mai onest sa pui media de infectati/morti la nr de locuitori. Ca evident ca o sa iti iasa SUA pe primul loc detasat cand o compari cu tari europene, cat timp toata Europa luata la un loc e cat America. Imi place si cum ai folosit „populist” in text pt aia pe care ai boala, in unele cazuri fair enough, dar l-ai iertat de termen pe Macron, ca na, e de partea buna a fortei, astia nu sunt populisti niciodata, doar l-ai urecheat putin dar mult mai finut. Prea e aruncat termenul asta doar ca arma politica. Macron sau Trudeau sunt la fel de populisti ca Trump sau Johnson, chiar daca au viziuni diferite despre politica sau lume.

    Apoi trebuie sa mai iei in calcul si alte elemente, cum ar fi cum se calculeaza mortii. Ca normal ca nemtii ies ca modelul Europei cat timp calcueaza doar mortii din spitale si nici nu au strans date despre morti inca din primele zile pt ca ziceau ei ca nu e necesar, iar acum cica e prea tarziu (chestie citita in deutsche welle, nu pe fox news). Corecteaza-ma daca gresesc dar la britanici saptamana trecuta au fost trecuti si mortii din caminele pt batrani, stiu ca a crescut subit numarul lor la un moment dat. Apreciez totusi mai degraba britanicii, italienii sau francezii care mi se pare ca incearca sa fie cat mai onesti in ceea ce priveste numarul mortilor fata de nemti si spanioli care incearca sa umble la cifre ca sa dea cat mai bine. Sunt oameni si aia din azile, merita si ei notati acolo, nu sunt doar cifre intr-un excel.

    Si ca ultima idee, avem totusi Uniune Europeana, ne mandrim cu ea, solidaritate, egalitate, unitate, niciun cuvant despre esecul absolut demonstrat in perioada asta? Sau atacam doar aia care nu corespund simpatiilor noastre politice? Nu stiu, m-as fi asteptat la o analiza mai profunda din partea ta decat „vedeti ce slabi sunt aia care nu imi plac mie”, ignorand profund faptul ca intreaga lume a reactionat teribil la pandemia asta.

    1. *Am retinut un pic gresit treaba legata de nemti (am vrut sa editez dar nu s-a putut), asa ca citez direct din dw: „Many countries’ health authorities are not publishing these all-cause data at all, or publishing with a certain delay, among them Germany. There are different reasons for each country. DW asked the statistics and IT services institute of the German state of North Rhine-Westphalia, which was an early hotspot of coronavirus infection and still is one of the most affected states. The officials said there was never a need to collect the data daily; now they are trying hard but having difficulties catching up. This is partly because of Germany’s federal system of 16 states, and partly because the pandemic disrupted standard procedures.” Nu stiu, doar mie mi se pare sa scuzele astea suna a „mi-a mancat pisica tema”?

    2. Man, Boris Johnson a zis ca el e mai zmeu decat ceilalti. A facut misto de ceilalti europeni si a zis ca el stie mai bine. La fel si Trump.
      Cu toate astea fix oamenii cu gura mare sunt in top la numarul de morti.
      Nu eu am zis ca Merkel face o treaba mai buna, ei au zis ca pot face o treaba mai buna decat Merkel.
      Ori daca te uiti la cifre e clar ca nu e asa.
      Cat despre cifrele Germaniei privind mortalitatea si daca le triplezi, tot sunt sub UK, in ciuda unei populatii cu vreo 30% mai mare in cazul Germaniei.
      Poti sa te uiti la mortalitate/milionul de locuitori si SUA, UK, Franta tot sus se afla iar Germania jos.
      Eu nu am atras atentia asupra cui a facut mai bine, ci a faptului ca nu poti sa iei la per pulis pe altii si sa te bati cu pumnul in piept ca aia sunt prosti, dar apoi sa faci o treaba cel putin la fel de proasta ca ei, daca nu chiar mai proasta.
      Altfel ce ne arata Trump si Johnson? Ca sunt cel putin la fel de incompetenti ca ceilalti politicieni europeni. Diferenta e ca ceilalti politicieni europeni nu si-au construit intreaga campanie pe “aia sunt din establishment, votati la baiatu ca e mai bun”.

      1. Da’ n-am zis ca s-au comportat ireprosabil, doar ca se vede de la o posta ca ai pus tunurile special pe astia ca nu iti pica tie bine, nu ca a fost o diferenta vizibila ca raspuns fata de restul. Trump a gresit grav ca a luat peste picior situatia la inceput, dar nu poti sa nu vezi ipocrizia presei care il glorifica pe Fauci desi in perioada in care americanii trebuiau sa stea in garda si Fauci lua de sus virusul, mai putin bombastic decat Trump, dar nu era ingrijorat cum se da acum. La fel, cand Trump a decis inchiderea zborurilor dinspre China si UE a fost facut rasist si xenofob(inclusiv de sluga umila Ciolos), desi e evident ca a fost o masura buna si ca a salvat vieti, ulterior cam toata lumea sigiland granitele. Ca tot vorbesti mai jos despre ei, daca aceeasi actiune o luau Obama sau Hillary li se ridica monument mediatic. Johnson a gresit si el, dar, culmea, la polul opus de Trump, prostia lui a fost ca a ascultat de Valance ala cu herd immunity-ul lui si treaba asta a costat vieti destule.

        Merkel n-are nevoie sa se laude, e de 15 ani lider, are un tight grip asupra Germaniei, nu are de ce sa se bata cu pumnul in piept mai ales ca oricum presa ii e in buzunar si oricine caraie contra ei zboara din front, vezi cazul ambasadorului MALTEI(!) in FINLANDA(!). Mi se pare ciudat cum aproape nimeni nu vorbeste despre media suspect de mica a nemtilor la morti, desi e evident ca ceva e putred acolo, cu toata pregatirea si distantarea lor. Care, intre noi fie vorba, nu a fost deloc atat de extraordinara cum o lauda lumea, mai stiu si eu oameni pe acolo si nimeni nu mi-a povestit ce povestesc astia pe la stiri, ca nemtii stau la 3-4 metri unul de altul, ba din contra, au fost destul de „latini” pana sa intre in vigoare masurile.

        P.S.: Sa nu fiu inteles gresit, declaratia aluia a fost absolut cretina, dar chiar si asa, nu vad de ce sa fie nevoit sa isi dea demisia cat timp el nu avea nicio treaba direct cu nemtii.

        1. Ok, deci tu spui ca Trump, un miliardar pupat in fund masiv de tot grupul media Fox News, Breitbart si o gramada de alte publicatii conservatoare nu are parte de laude. In schimb Obama si Clinton au in spate pe cine? In afara de New York Times, ziar asumat progresist ce alt trust media de dimensiune Fox News a facut campanie pt ei?
          Stii ca 3/4 din presa britanica scria pe prima pagina a ziarelor despre amanta unui consilier guvernamental fix in ziua in care UK a depasit Italia la nr. de morti? Nici o vorba critica la adresa lui Johnson, nici un cuvant macar. Aceeiasi presa care titra la unison cum Johnson s-a luptat pt propria viata gandindu-se la copilul lui. Ce nu spunea presa aia e ca Johnson isi recunoscuse copilul ala doar dupa ce fusese obligat de instanta. Keir Starmer a maturat pe jos cu Johnson in Parlament de 2 ori. Nu gasesti nimic in 3/4 din media despre asta desi inregistrarile sunt disponibile la liber la BBC si circula pe Twitter de zile bune.
          Asa ca nu de PR duc lipsa oamenii astia ci de competenta si rezultate.
          Uite intrebare, crezi ca nr de morti din SUA are legatura cu faptul ca Trump si-a pus copiii si rudele in functii cheie in efortul de combatere a pandemiei?
          Ca in Romania ne dam de fund in sus cand se intampla asta, dar in familie Trump e ok?
          Sau nr de infectari si de morti o avea legatura cu ordinele executive ale lui Trump care scutesc multe firme de obligatii minime de protectie?
          Sau de faptul ca a taiat finantarea statelor care nu vor sa redeschida economia?
          Pot sa iti gasesc defecte si la Merkel daca vrei, dar cand tragi linie a facut o treaba infinit mai buna decat Trump, Johnson, Bolsonaro, Macron sau altii. Si nu e pentru ca e femeie sau pt ca nemtii sunt exceptionali ci pt ca a fost suficient de desteapta incat sa nu isi distruga singura institutiile cheie ale statului, asa cum a facut Trump sau Johnson.

          1. Au in spate pe absolut tot restul presei, vrei sa iti insir eu toate trusturile media din SUA? Care “gramada de publicatii conservatoare”? In afara de Fox, nicio alta publicatie cu public larg(!) nu joaca de partea lui Trump, Breibart sau OANN sunt de nisa si au public restrans. De partea cealalta ai CNN, MSNBC, BBC, CBS, ABC, NBC, NY Times, Time, Washington Post si sigur mai scap cateva. Daca asta ti se pare lupta egala, nu stiu ce sa zic, iti da prost la calcul sau efectiv te faci ca nu vezi dezechilibrul absolut evident din media americana.
            Am vazut la un moment dat un grafic despre cata incredere au europenii in mass-media. De departe cel mai jos nivel de incredere era in UK. Din ce am vazut si din ce am citit si din comentariile oamenilor, presa acolo e rupta complet in doua si rupta de regular man, sunt The Sun sau Daily Mail care joaca clar de partea conservatorilor, in timp ce The Guardian e pe fata pro-labour. E mult mai echilibrata situatia aici fata de presa americana dar in sensul prost al cuvantului, la modul ca desi per total nu e dezechilbrul de acolo, publicatiile sunt tot complet devotate unui anumit partid. Acum tu fiind clar contra lui Johnson si cu o oarecare afinitate pt Labour daca te-am simtit eu bine, nu ma mir ca vezi lucrurile de maniera “3/4 sunt cu Boris”. Dar ca sa fiu cinstit pana la capat, da, am vorbit si eu cu un tovaras pe acolo, omul pro-conservatives si acelasi lucru il spunea si el, ca prea l-a menajat si spalat presa pe Boris.
            Posibil sa fie opinie controversata, dar eu nu prea pun botul la mitul Germaniei din zilele astea. Realitatea de la locul faptei nu se pupa cu propaganda din ultimul timp. Si a fost propaganda la greu ca pana una-alta Goebbels nu venise din Indonezia. Incepand cu minciuna pe fata ca Trump l-a platit pe ala sa obtina vaccinul doar pt SUA, chestie demontata chiar de respectivul, continuand cu treaba asta cu nr redus de morti si incheind cu mizeria legata de tratamentul romanilor adusi la sparanghel. Cand au plecat de aici ni s-a spus sa ii intelegem ca pleaca in raiul pe pamant din jegul din Romania si cand colo, ce sa vezi? Aceleasi tratamente mizerabile de care aveau parte si aici, ba poate mai urate chiar, in timp ce ministra agriculturii de la nemti si presedintele Romaniei stim de ce origine se spala pe maini si spun ca “e treaba lor, au semnat contracte”. Pana la faza asta toata lumea imi explica cum munca in Germania e sublima, se respecta drepturile lucratorilor, se plateste bine, ce sa mai, parca ti-e si drag sa te duci la munca. Acum ca a iesit jegul la suprafata, incep sa se auda de tot mai multe chestii de genul asta, au aparut si alte cazuri, gen cladiri cazute pe muncitori in constructii si persoana respectiva data ca necunoscuta in spital ca sa nu aiba probleme firma, in timp ce nevasta omului cu copil mic acasa se da peste cap sa afle unde e barbatul ei. Chestii care daca s-ar petrece in Romania ar iesi astia in piata sa dea foc Casei Poporului, dar nu ne legam de nemti ca riscam sa demontam propaganda. Si am prieteni pe acolo, am mai auzit una si alta despre viata de la ei, nu e deloc ca in povestile din presa. Nu mai zic ca in zilele astea par chititi sa puna ultimele cuie in sicriul UE calcand peste italieni, spanioli, romani, Curtea de Justitie a UE (sa fi facut vreo instanta de la noi ce a facut Curtea Constitutionala a Germaniei ne dadeau afara din UE a doua zi) si absolut oricine numai sa nu piarda ei vreun euro.

          2. Din lista aia enumerata de tine singurele publicatii anti-Trump pe fata sunt New York Times si Washington Post. Dar NYT nu are televiziune si ei sunt asumati pro-democrati (spun asta in fiecare campanie electorala – Fox nu o face). Washington Post e anti-Trump pe filiera patronului (Bezos) nu din motive ideologice. BBC nu e in SUA, e in UK. CNN are ceva tendinte anti-trump, dar are si colaboratori conservatori in stafful de editori. Celelalte canale sunt neutre. Daca vrei o comparatie sunt pe sistem ProTV, care nu zice nici de rau, dar nici nu lauda.
            Legat de UK, eu nu ziceam de 3/4 din impresii ci ala e procentul pe baza de tiraje. Uite si exemplul de care ziceam cu copertile: https://twitter.com/AlexTaylorNews/status/1257910580326862848 A se observa ca 1 singura coperta de ziar da stirea cu numarul de morti.
            Legat de preferintele mele politice, trebuie sa te dezamagesc, sunt mult prea cinic pentru a fi suporter al laburistilor si mult prea sarac pentru a lua partea conservatorilor. Problema e ca prea multi oameni tind sa priveasca anumite teme prin filtru politic: Gigel nu uraste comunitatea LGBT, sigur e democrat sau laburist. Sau poate Gigel e doar sanatos la cap si atat, dar lumea iti pune stampila politica acum din orice chestie.
            De acum 3 ani si jumatate de cand am inceput blogul asta eu am scris foarte clar ce ideologie imi asum: societatea deschisa a lui Karl Popper https://en.wikipedia.org/wiki/Open_society Tot ce vezi pe blogul meu e in linie cu ideile lui Popper.
            Legat de Germania, nu ma bag in discutii legate de filozofia lor de viata sau cultura sau ce mai fac ei pe acolo. Am facut insa o observatie: indiferent ce i se reproseaza lui Merkel, a fost suficient de inteligenta incat sa nu isi distruga institutiile de care avea nevoie intr-o perioada de criza. Ironia in cazul Germaniei e ca si-a protejat institutiile in timp ce a distrus institutiile statelor sud-europene prin austeriate fortata si exportul de inflatie.
            Tratamentul pe care il aplica Germania muncitorilor romani e identic cu cel aplicat de Romania muncitorilor din Sri Lanka. Nu am vazut pe nimeni sa iasa in strada pentru drepturile vietnamezilor si a srilankezilor lasati de izbeliste fara nici o sursa de venit sau pasapoarte de patroni.
            Viata e complicata si oamenii sunt jigodii peste tot, nu doar in Germania.

          3. Ei na, ca e nevoie sa spuna Fox ca e pro-republicani. Hai sa fim seriosi, daca CNN are vreo treaba cu conservatorii, atunci si fox are treaba cu democratii, este un prezentator care il ataca si pe Trump pe acolo si mai e un tip care ia partea democratilor la emisiunea aia in care il apara aia pe Trump indiferent ce prostie spune. Daca o luam asa, atunci si fox e echidistanta, ceea nu e cazul, deci hai sa avem aceeasi unitate de masura pt toti, te rog, nu ma lua ca fox sunt partizani, dar CNN sunt moderati. Sunt departe de a fi Pro Tv-ul Americii (n-am o parere f buna nici despre trustul Pro, intre noi fie vorba). Bine, poate devin mai echidistanti acum, ca au invitat-o si pe Greta care mai nou e experta si in coronavirus pt ca de ce nu?
            N-are treaba cu sustinerea LGBT, pur si simplu ti-am observat tiradele constante contra lui Johnson si a conservatorilor, am vazut ca pe margine acolo majoritatea jurnalistilor pe care ii citesti sunt pro-laburisti si asta a fost impresia mea. Poate nu ai fi laburist convins, dar mi se pare ca balanta trage in directia aia destul de des. Imi place totusi ca mai apar si chestii anti-Labour pe acolo gen treaba aia cu London Youth Labour laudandu-l pe Lenin. :)) Am citit treaba respectiva legata de Popper, nu subscriu, dar iti respect opinia/viziunea.
            Cred ca exagerezi totusi cu distrugerea institutiilor in special in directia lui Boris care nu are nici macar un an ca prim-ministru, iar jumate din mandat a avut de furca cu Brexitul, nici daca voia nu avea cand sa le distruga. Aici vad doza de subiectivism despre care vorbeam.
            Nu stiu daca e identic tratamentul romanilor din Germania cu cel al srilankezilor si vietnamezilor de la noi desi sunt convins ca nu sunt tratati bine nici cei din urma. Bine, la noi nu sunt bine tratati nici romanii la locul de munca deci din punctul asta de vedere patronul roman e progresist, nu discrimineaza, tapeste pe cine prinde, nu face ura de rasa. Totusi, e o diferenta mare intre cazuri macar pe parte legislativa, Romania e in cadrul UE, teoretic asta ar trebui sa reprezinte o protectie in plus pt forta de munca, lucru care nu e valabil in cazul asiaticilor veniti aici. Dar dupa cum bine se vede, protectia aia nu exista.

    3. nu stiu cum cineva il mai poate considera pe Trump om serios dupa faza cu bautul dezinfectantului… indiferent ca a spus aia pentru ca el credea pe bune in solutie sau era un fenomen de twitter a carui portavoce s-a facut… s-au scris pagini intregi de comentarii despre un neica nimeni figurant, lmao

      1. @pawemperor E presa anti-Trump rea, el e de fapt un om foarte destept si foarte priceput in orice. Plus ca e vina lui Obama ca a zis el asta. Ca sa nu spun ca a fost scoasa din context, de fapt el vorbea despre altceva. Si nu era clor, era altceva. Si de fapt inregistrarile cu el spunand asta sunt deep fakes, el nu a zis niciodata asta.

        1. Bravo, matur raspuns, n-am ce zice.

  2. Mie mi se pare mai degrabă că instituțiile din Asia sunt mult mai bine puse la punct decât în Occident. China, Coreea de Sud, Vietnam etc s-au descurcat onorabil față de varza occidentală. Poate și din cauză că în Occident n-am mai avut o epidemie de multă vreme, dar oricum, studiile alea care spuneau că USA sunt țară cea mai bine pregătită pentru o pandemie din lume sunt echivalentul producției la ha din anii 80. Și mare minune dacă ăsta e singurul domeniu unde avem doar vorbe frumoase pe hârtie.

    1. Toate tarile alea au trecut prin SARS in anii 2000 si au ramas de atunci cu niste mecanisme institutionale de raspuns si lectii invatate. Deci da, ai dreptate, au avut institutii mai bine puse la punct pentru asa ceva. In Europa lucrurile au variat foarte mult, dar in principiu cine nu a fost afectat de austeritate in perioada 2009 – 2014 s-a descurcat mai bine.

  3. cam tendentios articolul.
    ceva date despe belarus? ungaria, polonia? macar.
    prin statistica de acolo mai e si spania unde e vid de putere de nu stiu cand, nici vorba de populisti. iar la italieni salvini a fost tras pe linie moarta cand s-au pupat conte cu hahalera de renzi.
    ok, USA e nasol in statistica. unele cauze i se pot atribui lui trump. intrebarea e cum ar fi fost pandemia in USA cu un presedinte gen Obama/hillary clinton/biden. sincer nu cred ca la nivel de cifre ar fi fost vreo diferenta semnificativa statistic insa la nivel de imagine in presa (aia „progresista” bineinteles) si la nivel de hollywood ar fi fost declarati eroi si comparati cu lincoln,kennedy sau fdr.
    pe principiul numarului de cazuri ar trebui ca romania sa fie exemplu de management ceea ce nu prea e cazul.
    Macron? zero barat. boris johnson? paradoxal va iesi bine din criza in ciuda numarului mare de victime. erdogan, bolsonaro au alte probleme pe cap, nu o raceala usoara
    despre tatucul xi? sau despre piticul atomic Kim? aia sunt mai mult decat barbati duri sunt zei.

    1. Obama, Hillary si altii nu au spus ca toti ceilalti sunt corupti si incompetenti cum a facut Trump. El s-a declarat mai destept si mai capabil decat ceilalti si a castigat alegerile pe tema asta.
      Cifrele arata ca nu e mai competent. Pe chinezi sau bielorusi nu i-a intrebat nimeni daca isi vor sefii, deci acolo nu e cazul sa discutam pt ca ei nu au castigat alegeri.
      Iar tema articolului nu e ca tara X s-a descurcat mai bine sau mai rau ci ca oameni precum Johnson sau Trump nu sunt cu nimic mai buni decat Merkel. Merkel insa nu si-a construit cariera politica demonizand alti lideri cum au facut baietii astia doi. De asta atrag atentia asupra faptului ca “oamenii de fier” ai politicii mondiale din prezent nu sunt cu nimic mai buni decat ceilalti politicieni. Nu e nimic exceptional la ei desi intreaga lor imaginea e construita pe ideea asta. Multa forma, putina substanta.

      1. Cand presa „progresista” si holywood-ul iti fac propaganda desantata nu ai nevoie sa te te bati cu pumnul in piept cat de destept esti.
        Oricum in sua datele epidemiologice fac parte din campania electorala. Democratii in sinea lor se bucura de pandemie de nu isi mai incap in piele.

        1. Pe Trump il pupa in fund presa conservatoare la fel cum il pupa in fund presa progresista pe Obama sau Hillary.
          Nu sunt diferente la capitolul asta.
          Obama si-a construit campania pe ce va face ca presedinte. Trump si-a construit in schimb campania pe “crooked Hilary” si pe cum el e mai destept decat ceilalti.
          Arata-mi un clip cu Obama facand asta https://twitter.com/DHWise007/status/1260090742254567424?s=09

  4. Tu ai tratat subiectul doar pe dimensiunea sistemico-politica si nu ai luat un calcul si dimensiunea medicala.
    Statele care un numar mare de morti sunt de regula statele care au privatizat sistemul medical.
    Sistemul medical privat ofera conditii mult mai bune, dar o capacitate redusa(pentru a creste calitatea au scazut capacitatea), iar in situatie de epidemie ai nevoie de capacitate.
    Toate analizele in care se trateaza capacitatea sistemelor medicale arata asta (ma refer la nr de paturi ptr terapie intensiva), iar Germania are cel mai mare nr. de paturi per 100k persoane. La coada sunt statele mentionate de tine.

    1. UK-ul nu a privatizat sistemul, desi Johnson si partidul ar fi vrut asta. Problema UK-ului nu a fost nr. de paturi, dimpotriva, au capacitatea de a prelua mai multe cazuri ci faptul ca s-a raspandit virusul in casele de batrani. Iar asta nu a fost o eroare medicala ci rezultat al politicii guvernamentale proaste. Efectiv cuiva i s-a parut o idee buna sa lase cazurile cu simptome usoare sa se trateze acasa inclusiv in cazul batranilor. Ori pentru multi batrani “acasa” era la centru.
      In afara de asta tot Guvernul lui Boris nu a impus masuri pentru centrele de batrani. Astea sunt chestii care tin de politica guvernamentala nu de sistemul medical. A fost o decizie care a omorat mii de oameni luata de oameni politici care s-au crezut mai destepti decat era cazul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: