“The dinosaurs became extinct because they didn’t have a space program. And if we become extinct because we don’t have a space program, it’ll serve us right!”
Acesta e unul din cele două citate cu care începe cartea și cred că reușește să surprindă perfect esența cărții. Ca o paranteză, citatul aparține lui Larry Niven, nu autorului cărții.Viitorul umanității, e între stele, fie că ne place, fie că nu. Cartea ”Future of Humanity” e o plimbare interesantă printr-un viitor al umanității în care putem atinge nemurirea, putem coloniza Marte, sistemul solar și de acolo galaxia.

Ce am citit eu
Variantă pe care am citit-o e o versiune cartonată de la Editura Allen Lane (Parte din Penguin Books), scoasă în 2018, în limba engleză. Nu știu să existe o versiune în limba română a cărții.
Eu am cumpărat cartea dintr-o librărie din UK, dar o puteți găsi și în România online la Elefant, Cărturești și Bookdepository. Am văzut cartea și fizic la Cărturești Verona în cazul în care vreți să o răsfoiți.

Pentru cine e cartea?
Trebuie spus că ”The Future of Humanity” e o carte de popularizare a științei, scrisă de un tip care mai are la activ câteva cărți de genul ăstă plus mai multe documentare. Limbajul e ok și nu trebuie să aveți noțiuni extraordinare despre fizică pentru a o citi. Nu strică însă să fi auzit de dinainte de teoria relativității.
Despre ce e cartea?


Am să vă povestesc pe scurt cele mai importante teme abordate în carte:
Cum să faci bani în spațiu
E o trecere în revistă a tehnologiei pentru a mina asteroizi, unde suntem acum și cam la ce sperăm în următori ani. Ce e interesant e că avem deja tehnologia pentru a face chestia asta, dar trebuie băgați bani în infrastructura spațială pentru a pune planul în mișcare.
Marte
O parte considerabilă din carte e dedicată sau legată de Marte. Marte e planeta cu cele mai mari șanse de a fi colonizată, motiv pentru care merită o atenție deosebită.
Roboți
Ce mi s-a părut interesant aici e importanța acordată roboților de cei care plănuiesc colonizarea spațiului. Sunt șanse mari ca înaintea coloniștilor să fim nevoiți să trimitem pe Marte roboți care să construiască habitatele și infrastructura necesară pentru a locui. Problema e că nu avem încă tehnologia necesară pentru a crea roboți cu adevărat autonomi, chestie care ne ține în frâu (momentan) dorința de a coloniza spațiul.
Roboții nu vor fi doar primii pe Marte, dar probabil și primii exploratori trimiși de oameni în alte galaxii. Ba e posibil să ne și folosim de ei pentru a vedea cu ochii noștri locuri pe care altfel corpul nostru nu le-ar putea vedea.
Terraformare
O altă parte faină e legată de opțiunile pe care le avem pentru a transforma alte planete în viitoare planete locuibile (terraformare). E o trecere în revistă bună în carte a tehnologiilor necesare pentru a face chestia asta.Candidatul nr. 1 pentru terraformare e Marte, dar sunt explorate și alte corpuri cerești din sistemul nostru solar.
Călătorind prin spațiu
Motoarele de rachete pe care le avem acum nu sunt nici eficiente nici rapide dacă vrem să călătorim între stele. Opțiuni mai bune ar fi, unele chiar din anii 60 (propulsia nucleară), dar e nevoie de voință politică și mai mulți bani alocați.Cu ocazia asta o să aflați ce tehnologie ne poate duce aproape de viteza luminii, dar și ce tehnologie ne putea ajuta să o depășim.
Umanitatea
Una din cele mai faine părți ale cărții e legată de transformările prin care va trece umanitatea o dată cu începerea explorării spațiale. O parte din oameni vor locui în spațiu, unii chiar în alte sisteme solare sau poate galaxii. Corpul uman se poate adapta, dar care îi sunt limitele? Cum vom comunica cu ei? Se va dezvolta o altă ramură a umanității datorită izolării?Se discută despre șansele de a deveni nemuritori, de a ne transfera conștiința în roboți sau într-un internet al conștiințelor. Partea asta e cred cea mai bună a întregii cărți.
Extratereștri
E o discuție faină acolo despre cum pot arăta și cum se pot dezvolta alte forme de viață.De asemenea orice civilație lasă urme, doar că, în prezent noi căutăm urme similare cu cele lăsate de tehnologia noastră.Sfere Dyson, călătorie prin hyperspațiu, stații de alimentare în centura de asteroizi și multe alte chestii faine dacă vă pasionează explorarea cosmică.
Cine e autorul?
Dacă vă uitați la Discovery Channel la documentare despre spațiu atunci sigur ați văzut măcar un documentar al său.
Michio Kaku e un fizician american, absolvent de Harvard summa cum laude și profesor universitar. A scris multe cărți de popularizare a științei și a lucrat la mai multe documentare.
Ce mi-a plăcut?
”The Future of Humanity” e scrisă destul de bine și curge ușor. Nu trebuie să ai noțiuni avansate de fizică ori cosmologie și rămâne accesibilă în ciuda temelor dificile abordate.Partea mea preferată din carte e un capitol dedicat felului în care ar putea arăta alte forme de viață inteligente. De asemenea aflăm și care sunt trăsăturile biologice care împing o creatură spre a dezvolta inteligență avansată.Veți înțelege, de exemplu, de ce sunt șanse mai mari ca o caracatiță să dezvolte inteligență avansată, nu un delfin.
Ce nu mi-a plăcut
Cartea are un capitol dedicat preamăririi lui Elon Musk, Jef Bezos și Richard Branson, din care aflăm că ceea fac ei e extraordinar în materie de explorare spațială. Și mai ales e extraordinar cum ei vor să schimbe destinul omenirii!E fain când oamenii bogați bagă bani în explorare spațială! E important ce a făcut Elon Musk odată cu lansarea propriei mașini în spațiu, moment de referință pentru economia spațială despre care am scris și eu.
DAR…și e un mare DAR aici: mai toată lumea face explorarea asta cu banii statului, nu din finanțe proprii.Space X are un contract foarte bun cu armata americană, Amazonul lui Bezos, de unde vin banii pentru firma sa de explorare spațială, nu a plătit deloc taxe federale în SUA pe parcursul lui 2017, iar Virgin Galatic a lui Branson se folosește gratis de infrastructrură (port spațial) construit din banii statului american.Mi se pare jenant să îi lauzi ca vizionari când ei nu bagă prea mulți bani personali. Dacă trec cu vederea capitolul ăsta, cartea rămâne însă una bună.O altă chestie ușor enervantă la ”The Future of Humanity” e că întreaga carte e o trecere în revistă. Da, e fain că sunt atinse multe subiecte interesante. Dar fix aici e problema: vream să aflu mai multe chestii interesante despre unele dintre ele. Cam totul e tratat în câteva pagini și din cauza asta totul pare ”pe fugă”.
Ce spun alți critici?
Wallstreet Jurnal are o recenzie pozitivă a ”The Future of Humanity” deși văd că și ei se plâng de faptul că nu se intră mult în detalii. O altă recenzie pozitivă de la Sunday Times.New York Times are o recenzie un pic ciudată: după ce se trece prin principalele subiecte ale cărții autorul ne spune că oamenii care au imaginat viitorul au fost în principal bărbați albi și că e nevoie de mai multe femei și afro-americani care să facă asta. Nu îmi e clar de ce băgată chestia asta în cartea unui american de origine asiatică, dar în fine…Una peste alta recenziile sunt pozitive, cu critici pe ici pe colo, dar nimic care să vă descurajeze să citiți cartea.
Verdictul
Din partea mea ”The Future of Humanity” are un 8/10 și o recomand tuturor persoanelor pasionate de explorare spațială. O trage în jos faptul că abordează foarte multe subiecte fără să se aplece prea mult asupra unuia, dar altfel merită banii și timpul.