Teodorovici are mână liberă acum

image_pdfimage_print

Scriam zilele trecute despre plecarea lui Cristian Socol din echipa PSD. Ei bine nu a durat mult până să aflăm care sunt consecințele plecării sale (via Adevărul):

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, recent, că în buget există o „gaură“ de 7 miliarde de lei, bani pe care Guvernul trebuie să îi găsească pentru a acoperi deficitul. Drept urmare, atât ministrul, cât şi premierul Viorica Dăncilă au anunţat recent o serie de măsuri prin care plănuiesc să taie din cheltuieli. Ele vor fi prezentate, cel mai probabil, la rectificarea bugetară. Interesant este faptul că PSD „împrumută“ acum câteva din ideile pe care le-a avut şi Guvernul Boc, măsuri de criză, deşi guvernanţii insistă că România nu este în prezent în criză. 

România nu e în criză, dar PSD vrea să taie de pe unde poate. Și sunt mai multe chestii aici de discutat:

Lui Eugen Teodorovici îi plac tăierile de cheltuieli, datul afară de bugetari și știm că nu îi plac taxele sau oamenii care le colectează. Haideți să vedem ce măsuri vrea dl. Teodorovici să ia (via Adevărul):

Interzicerea cumului pensiei cu salariul de la stat

Declarația lui Teodorovici:

„Dacă te-ai pensionat din sistemul de stat, mai lucrezi la stat? Eu spun că nu. Mergi în privat!“,

Ok, ce facem cu domeniile unde chiar e lipsă de personal, gen medici? Medicii români pleacă, pe cei trecuți de vârsta de pensionare îi trimitem la privat. Iar în spitale va sta cine?
Da, știu medicii iau șpagă, cei bătrâni nu îi lasă pe cei tineri să ceva și așa mai departe. Le-am auzit pe toate, e ok. Principiile și strâmbatul din nas sunt ok când ești la oraș, când ești la sat și singurul doctor din comună iese la pensie s-ar putea să nu mai vezi doctor prea curând. O măsură de genul ăsta nu va ajuta situația din păcate. Valabil și pentru profesori, cu cei de la sat fiind problema cea mai mare.

Impozitarea pensiilor speciale

Din câte văd a fost adusă în discuție impozitarea pensiilor speciale. Dar din ce se scrie prin presă ar fi vorba doar de un număr redus de pensii speciale. Pare să fie o chestie de fațadă, dar ma voi pronunța atunci când vor apărea mai multe detalii concrete.

Concedieri de bugetari

Declarația lui Teodorovici în sensul ăsta:

„Nu pentru că nu sunt bani, ci sunt măsuri de bun-simţ“

Cum spuneam mai sus, propunerea nu e venită de nicăieri ci e o intenție mai veche.

Angajări la stat îngheţate

Guvernul suspendase oricum angajările în sectorul public pe perioada întregului an 2019. Ba mai mult trebuie să plece 2 oameni pentru a angaja 1 om dintr-o instituție.
Revin la discuția de mai sus: în condițiile în care România se confruntă cu lipsă de personal calificat, incluzând medici, profesori și alte tipuri de personal din sectorul public, o astfel de măsură va duce la o deteriorare a serviciilor publice.
Din nou, o măsură în linie cu intențiile mai vechi ale lui Teodorovici.

Impozit forfetar

Eugen Teodorovici vrea reînvierea impozitului forfetar, adică o sumă fixă plătită anual de companii către stat indiferent de profitabilitate. E o măsură care și-a dovedit limitele în perioada Guvernului Boc și care nu va ajuta mediul economic decât dacă e pus la o valoare ridicol de mică. Dar atunci va da gaură în bugetul statului.
Dar cum vă spuneam mai sus e în linie cu viziunea de dreapta a lui Eugen Teodorovici, care nu e fan al statului sau al taxelor pentru companii. Iar impozitul pe profit probabil că nu îi place dl. Teodorovici, deși e mult mai echitabil decât un impozit forfetar. Dar hei, cine a tăiat 3.000 de posturi de la ANAF și nu mai are pe cine să trimită în inspecție?

Ambițiile lui Eugen Teodorovici

Scriam acum ceva timp despre ambițiile lui Eugen Teodorovici:

Miza e una simplă: în cazul în care, la un moment dat, are loc o remaniere, PSD va avea nevoie de o față credibilă în postura de Prim-ministru sau, de ce nu, candidat PSD la prezidențiale. Cele două posturi nu sunt momentan ”pe masă”, dar peisajul politic românesc se poate schimba  foarte rapid și nu strică să fi în cărți pentru astfel de poziții.
Dacă, ipotetic vorbind, Dragnea e debarcat de la șefia PSD și susținătorii săi pierd majoritatea în PSD atunci Eugen Teodorovici va avea o imagine suficient de bună pentru a fi o alternativă credibilă la postul de Prim Ministru. Dar pentru asta trebuie să fie cunoscut, trebuie să arate că are o voce și idei proprii, diferite de ale grupului Dragnea.

Prea târziu pentru remaniere așa că am rămas cu Viorica ”He He” Dăncilă. Și așa cum intuiam, Teodorovici încearcă să se distanțeze de grupul Dragnea. Ambițiile sunt în continuare acolo, iar Teodorovici încearcă să scoată ceva din puținul timp pe care îl mai are pe postul său.

Ce încerc să spun

Măsurile de mai sus nu sunt un rezultat al finanțelor proaste. Finanțele statului român arată mai bine azi decât arătau în 2008 de exemplu. Probleme sunt în materie de sustenabilitate pe termen mediu și lung, în special pe partea de pensii.
Așa că nu luați chestiile astea ca pe un semn al dezastrului guvernării. Mai de grabă sunt chestii aflate pe agenda personală a lui Eugen Teodorovici de mai mult timp. Iar declarațiile sale din trecut dovedesc chestia asta.
Ba îndrăznesc să spun că genul ăsta de măsuri vor face mai mult rău decât bine și vor trage economia în jos. Altfel spus nu economia o ia în jos ci dl. Teodorovici s-ar putea să o bage în șanț cu astfel de măsuri.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *