image_pdfimage_print

Am scris despre măsura guvernului (tehnocrat) de a impune anumite restricții în ceea ce privește funcționarea pieței de retail acum ceva timp și eram sigur atunci că lucrurile nu vor rămâne așa cum sunt. Și răsfoind profit.ro azi dau peste o știre ciudată:

Prețul de achiziție al unui produs alimentar și cel de vânzare către consumator vor fi redefinite, pentru a împiedica marile magazine să mai perceapă ”taxe de raft”, care ridică artificial și nejustificat prețul final al produsului, este argumentul cu care modificarea a fost pregătită acum în Parlament.

Culmea e că nu am găsit pe nicăieri vreun proiect de modificare a legislației, iar bineînțeles că site-ul nu oferă nici un link sau vreo declarație a vreunui oficial sau reprezentant al retailerilor. E o știre ”pe surse” probabil, motiv pentru care îmi mențin un nivel ridicat de scepticism în privința ei.

În orice caz, o astfel de abordare ar fi cu adevărat stupidă în momentul de față, din mai multe motive:

  • eliminarea taxelor de raft s-a făcut de la 18 iulie 2016 iar retailerii (hypermarketurile) și clienții negociază de atunci noile contracte. O astfel de modificare ar face rău tuturor pentru că ambele părți s-ar trezi, din nou, în situația de a relua lucrurile de la zero.
  • Este clar că intenția declarată de a elimina taxele de raft a dat greș. Hypermarketurile sunt în continuare cele care dictează condițiile, lucru normal de altfel, dacă avem în vedere că ele controlează interfața cu clientul, în timp ce producătorii sunt slab organizați.
  • Noul guvern s-ar putea să vadă lucrurile altfel și oricum e posibil să ne trezim cu noi modificări ale legislației privind taxele la raft.
  • A controla prețul nu va face altceva decât să mute negocierile pe alt plan. Într-o economie de piață nu se poate impune un preț controlat pe o categorie atât de largă de bunuri. Este imposibil logistic și ar încălca principiile piețelor libere.

Aștept însă un draft de ordin concret, altfel, e imposibil de ghicit la ce anume s-au gândit sursele când au vorbit de controlul prețurilor.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *