Tăierea taxelor pentru Diasporă e o idee foarte proastă

image_pdfimage_print

Zău de nu am impresia că trăim într-o distopie libertariană. Că PSD taie taxele pe unde poate nu e nici un secret, am tot scris despre asta. Că USR are în plan să facă același lucru iar nu e nici un secret, dacă e să ne luăm după programul lor economic.
Dar parcă tot nu îmi revin din faptul că pentru USR cam orice problemă socială se rezolvă prin tăierea de taxe! Gen cum vrea aici:

Logica măsurii

Iată ce zice domnul Barna:

Românii din diaspora vor să se întoarcă, dar nu au încredere că statul român va sprijini reintegrarea lor acasă. Proiectul nostru oferă facilități fiscale românilor care se întorc să lucreze în țară și anume scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii și reducerea cu 50% a cotei de contribuție la asigurări sociale.

Haideți să vedem care e logica aici:

 1. Românul pleacă la muncă în străinătate pentru bani și / sau o viață mai bună
 2. Statul român îi spune românului plecat: ”Îți tai niște taxe la jumătate dacă te întorci”.
 3. Românul se întoarce în România

Simplu, nu? Acum haideți să ne gândim: un român care decide să plece între străini, o face oare pentru câteva sute de lei? Nu, o face pentru sume considerabile.
Românii care au plecat pentru a avea o viață mai bună, se vor întoarce înapoi doar pentru bani? Nu, ei au plecat pentru că în România condițiile de viață erau proaste.
Ce spune dl. Barna: nu vă dăm condiții de viață mai bune, nu vă dăm locuri de muncă mai bune, dar vă dăm taxe mai mici!
Un Român care câștiga minimul pe economie și căruia i se promite că va plăti 50% din impozit pe venit și contribuții sociale se va întoarce oare? Va renunța la salariul mai mare din Vest pentru câteva sute de lei în plus în România? Realizați cât de absurdă e logica asta?
Spitale în care să nu muriți de infecții? Nope!
Poliție care să nu vă trimită la plimbare când aveți nevoie de ei (vezi cazul Caracal)? Nope!
Parcuri și aer curat? Nope!
Taxe mai mici? Da!

O măsură prost gândită

Știți ce e poate cel mai deranjat în povestea asta cu taxele? Că oamenii de la USR nu au nici cea mai vagă idee ce vorbesc, chestie care e evidentă dacă vă uitați pe programul lor economic.
Dar dacă era nevoie de o dovadă suplimentară, atunci iată că o avem azi: tăierea taxelor propusă de USR va lovi în pensiile oamenilor care vor beneficia de ea.
Atunci când tai contribuțiile sociale la jumătate, tai următoarele chestii:

 • asigurare de sănătate – oamenii aceia vor fi asigurați, dar vor plăti doar 50% din ce plătesc Românii din România, deși vor beneficia de aceleași servicii medicale
 • asigurare de șomaj – din nou, vor beneficia de același șomaj ca un Român obișnuit, dar plătind jumătate
 • contribuție de pensie – aici tăierea contribuției la jumătate lovește în cotizația la pensia de stat. Oamenii care vor beneficia de această măsură vor cotiza doar 50%, ceea ce înseamnă că atât pensia lor de stat va fi mai mică din cauza asta, cât și suma care merge la Pilonul II. 

Practic, Românii întorși în țară ar primi o scutire de taxe care le-ar reduce pensia în viitor!
Credeți că domnul Barna știe asta? Credeți că ai săi consilieri i-au spus asta? Vă zic eu: nu, nici nu s-au gândit la treaba asta.
Nu vă sperie ideea că omul care conduce un partid mare de opoziție și care care se vrea Președinte are consilieri incapabili să înțeleagă chestii de bază din fiscalitate?

Spune și altora

2 Comments

 1. Asta e tot programul USR?
  Una peste alta orice măsură care se adresează exclusiv unei categorii de poate încadra la capitolul „privilegii”.
  Reducerea taxelor este o idee buna doar daca este însoțită și de reducerea cheltuielilor statului altfel duce direct la creșterea deficitului. Iar reducerea cheltuielilor nu se poate face prin „eficientizare”/”digitalizare” ci doar prin metode drastice gen Boc/Băsescu.
  Sau inflație. O mid de lei noi o pâine. Se poate ajunge și acolo.

  1. De acord, astfel de taieri de taxe sunt privilegii. Si din pacate avem o experienta lunga in a acorda privilegii anumitor categorii: ITisti, avocati, constructii, HORECA etc.
   Legat de reducerea de taxe in general, da, pune presiune pe buget iar eficienta lor in a genera crestere economica e scazuta de la un anumit nivel incolo. Sunt o gramada de studii care spun ca taierea taxelor in ultimii 30 de ani a generat rezultate neglijabile in materie de crestere economica.
   Dar in Romania e totusi loc de mai multa eficienta. In Vest nu prea e loc pentru ca deja s-a facut cam ce era de facut. Dar in Romania se poate eficientiza mult activitatea si economisi bani din asta. Din pacate insa e genul ala de chestie care trebuie facuta cu cap altfel pica tot sistemul in genunchi si cel mai rau vor suferi oamenii simpli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *