Sunt bune sau nu amnistiile fiscale?

image_pdfimage_print

Darius Vâlcov vrea amnistie fiscală pentru că așa scrie în programul de guvernare. Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor cu datorii la stat vrea și el amnistie fiscală, evident fără nici un fel de legătură cu datoriile sale. Ai zice că toată țara asta vrea amnistie fiscală și că o să rezolve toate problemele noastre fiscale. Evident că se discută pe tema: e ok sau nu să se dea amnistie fiscală, dar discuțiile se concentrează pe latura etică a problemei.
Pe mine personal nu mă interesează latura etică într-o discuție despre amnistie fiscală ci de latura financiară iar aici argumentele celor care propun amnistii fiscale sună de regulă cam așa:

  • Sunt mulți oameni de afaceri și firme care nu plătesc sumele datorate pentru că nu pot. Dar daca am șterge cu buretele datoriile atunci firmele acelea și-ar continua activitatea economică și ar fi corecte (nu e clar de ce). Bugetul ar câștiga bani pe termen lung în cazul acesta
  • O amnistie fiscală va aduce bani la buget imediat care altfel ar fi fost colectați foarte greu sau deloc de ANAF.

Sunt aceste argumente însă valide?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare am putea să ne uităm la efectele amnistiilor fiscal din trecut. De exemplu, am mai avut una in iulie 2015 când mulți jurnaliști, consultanți au fost iertați că foloseau PFA-uri pentru a nu plăti impozite pe salarii. Am mai avut o amnistie parțială la final de 2015 când au fost iertate o parte din penalități și dobânzi de întârziere cu condiția plății obligațiilor restante.
Așteptam atunci și încă aștept o analiză de la ANAF care să ne spună câți bani au fost încasați în plus la buget datorită amnistiei și eventual ce sume au fost iertate. Pentru că astfel de analize lipsesc din România a trebuit să citesc câteva studii făcute de străini despre amnistii fiscale din alte țări pentru a înțelege dacă amnistiile sunt bune sau nu:

Spania

Spania a avut o amnistie fiscală în 1991 așa că niște economiști serioși [Julio López‐Laborda, Fernando Rodrigo] s-au apucat să analizeze impactul produs asupra finanțelor statului spaniol. Concluzia lor sună așa:

On the basis of the analysis of the monthly IRPF tax collection series from 1979 to 1998, we find that the amnesty had no effect on tax collection in either the short or the long term.

Deci impactul atât pe termen scurt cât și pe termen lung a fost zero.

Statele Unite

În SUA fiecare stat american are posibilitatea să introducă amnistii fiscale așa că există informații statistice detaliate pe tema asta. Iată ce zic o serie de economiști care au analizat amnistiile fiscale din SUA din perioada 1981 – 2011:

From a policy perspective, we would like to highlight our findings regarding anticipation effects of amnesties. The corresponding theoretical and empirical results indicate that amnesties are self fulfilling in the sense that initial compliance even get worse if taxpayers believe that amnesties are coming along soon. This reduces initial tax revenues, and in turn reinforces the government’s desire to enact future amnesties. Therefore, the long run revenue success of such programs might be modest, which should be a warning for fiscal authorities experiencing with amnesties to obtain quick windfall revenue gains.

Pe românește concluziile lor ar suna cam așa:

  • contribuabilii anticipează de regulă amnistiile și mulți dintre ei nu își mai plătesc datoriile în așteptarea lor.
  • scăderea datorată anticipării face guvernul să vrea să introducă amnistii mai des
  • succesul amnistiilor pe termen lung e probabil unul modest

Rusia

Hai să zicem că la americani e altfel și să ne uităm mai spre est, spre Moscova de exemplu, acolo unde avem de asemenea o analiză a amnistiilor fiscale date de Federația Rusă în anii 90. Iată concluziile economiștilor:

We find that these amnesties had little short- or long-term impact on revenues. We conclude that the Russian amnesties, like most other amnesties, seem unlikely to have had significant and demonstrable positive – or negative – impacts on the revenues of the Russian Federation, a conclusion that calls into question their usefulness as a policy instrument.

Așadar atât pe termen scurt cât și pe termen lung impactul fiscal al amnistiilor asupra veniturilor a fost unul mic. Pare de asemenea puțin probabil să fii avut vreun efect semnificativ asupra veniturilor bugetare ale Federației Ruse ceea ce îi face pe cercetători să pună în discuție eficiența lor ca instrument de politică fiscală.

Concluzii

Din punctul meu de vedere lucrurile sunt destul de clare, amnistiile fiscale nu sunt o idee bună. Experiențele altor țări cu amnistii (că despre România nu avem date) spun așa:

  1. Amnistiile fiscale nu au o influență semnificativă asupra veniturilor pe termen scurt sau lung
  2. Amnistiile fiscale îi fac pe unii contribuabili să nu plătească datoriile la stat atunci când știu că urmează să fie dată o amnistie.

Dacă e să credem cele 3 studii de mai sus o amnistie fiscală în România nu ar face altceva decât să șteargă cu buretele niște datorii fără să aducă după sine și o creștere a nivelului de conformare fiscală sau o îmbunătățire a colectării de taxe. Cele două argumente principale ale susținătorilor amnistiilor fiscale refuză cu încăpățânare să se transforme în realitate conform studiile de mai sus.
Are așadar sens o amnistie fiscală în România în momentul acesta? Din punctul meu de vedere nu există nici un fel de motiv pentru care am avea nevoie de o amnistie fiscală. Beneficiile pur și simplu nu există pentru bugetul de stat.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *