Florin Cîțu, ministru al finanțelor are un istoric lung de declarații care sunt jumătăți de adevăr, manipulări sau pur și simplu bizare. Am mai scris despre ele în trecut, dar recunosc că nu reușesc să țin pasul cu ele și am ajuns să ignor multe dintre ele. Oricum se pare că lumea încă le mai ia de bune deci sunt șanse mari să îmi răcesc gura de pomană. Dar un cititor al blogului a vrut să știe care e treaba cu una din declarațiile sale recente așa că mai adaug un articol la colecție (sursă):
Am reușit imposibilul. În aprilie i2020 am finanțat deficitul bugetar la o dobândă medie de 3.5% pe an în timp ce guvernul socialist în aprilie 2019 finanța deficitul bugetar la o dobândă medie de 4.5%.
O economie de un punct procentual care înseamnă economii SEMNIFICATIVE la buget. Am economisit bani pe care i-am alocat către sănătate, șomaj tehnic, investiții.
Dl. Cîțu se laudă că a reușit să finanțeze deficitul bugetar la o dobândă medie de 3,5% / an, în timp ce guvernul PSD finanța deficitul în aprilie 2019 la 4,5%.
E o declarație aparent tehnică, dar care lasă mult de dorit ca și logică economică.
În primul rând de ce compară aprilie 2020 cu aprilie 2019 și nu martie 2020 cu martie 2019? Ei bine, pentru că aprilie 2020 are ceva special, ce martie 2020 nu are. Ce? Covid 19, cum ce?!
Vedeți voi, în aprilie 2020, pe fondul carantinei consumul a scăzut drastic și odată cu el, bănuiesc eu, și inflația ar fi trebuit să o ia în jos. Alimentele s-au scumpit, cursul a luat-o în sus, dar una peste alta inflația probabil a scăzut în aprilie 2020 față de aprilie 2019.
Ar mai fi ceva deosebit la aprilie 2020. Pe 23 martie 2020 BNR a scăzut rata dobânzii de politică monetară de la 2,5% la 2%. Doar de acolo iese 0.5% din acel 1% cu care se laudă dl. Cîțu.
În afară de asta, de teama unui blocaj financiar cauzat de Covid 19, BNR a anunțat că va cumpăra masiv datorie guvernamentală de pe piața secundară. Decizia a fost numită ”fără precedent” și pe bună dreptate: asta nu e o criză ca oricare alta.
Chestia asta însă a ieftinit considerabil prețul datoriei guvernamentale și implicit a dus dobânzile în jos.
A zis chestia asta domnul Cîțu? Nu! El a prezentat lucrurile ca și când scăderea dobânzii s-a produs pe fondul realizărilor guvernului său. Ori asta e fals, scăderea se datorează exclusiv factorilor de mai sus.
Așa că dl. Cîțu și Guvernul său nu a economisit pentru că, și dacă am fi avut PSD la putere, BNR ar fi procedat la fel, efectele economice ale pandemiei ar fi fost aceleași și, una peste alta, Guvernul s-ar fi împrumutat la aceeași dobândă cel mai probabil.
Dar dl. Cîțu e politician așa că nu putea rata o ocazie atât de bună de a trece ceva în dreptul realizărilor sale.
Sursă foto din cover: Ministerul Finanțelor
Salut Daniel,
Multumim pentru review…sunt tot mai dezamagit sa constat ca remarcile cu tenta politica nu fac decat sa acopere realitati care ascund fie situatii fara vreun beneficiu evident pentru populatie, fie ascund chia lipsa de competență a celor din conducere…