Statistica aia cu numărul de ani lucrați de români e aiurea

image_pdfimage_print

Nu știu dacă ați văzut, dar circulă zilele astea un articol și niște statistici pe net despre cum România ar fi singura țară din UE în care numărul anilor lucrați a scăzut raportat la anul 2000 (via Cursdeguvernare.ro):

Durata de muncă în România s-a redus cu aproape trei ani în perioada 2000  – 2017, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru statele membre.
Practic, raportul dintre situaţia de la noi şi media UE s-a inversat de la începutul secolului. Atunci, noi aveam o durată de muncă aşteptată a fi de 36 de ani faţă de doar 32,9 ani media europeană. Anul trecut, noi am coborât la 33,4 ani, pe contrasens cu media UE, majorată la 35,9 ani.

Și evident că știri și statistici de genul ăsta sunt postate pe rețele de socializare și între prieteni cu comentarii de genul: ”românii sunt leneși”, ”avem prea mulți asistați sociali” și așa mai departe. Și nici nu se deranjează oamenii să explice evoluția asta ciudată. De ce ai face asta dacă generezi trafic cu un titlu de cancan?

Ce influențează media anilor lucrați în România?

România e o țară atipică nu pentru că suntem noi speciali ci în principal din cauza a ce s-a întâmplat în tranziția dintre comunism și capitalism:

Emigrația

Haideți să ne imaginăm că analizăm 100 de oameni care merg la muncă în România. La un moment dat, 20 dintre ei pleacă din țară, ce credeți că se întâmplă cu media anilor lucrați în România? Altfel spus avem 20 de oameni care au muncit 10 – 15 ani în România apoi pleacă și lucrează în Italia.
Crește sau scade media anilor lucrați în România? Evident că în România media scade.
Crește sau scade media anilor lucrați în Italia? Evident că în Italia va crește.
Ce spun datele alea statistice? Că în Vest media a crescut, în România a scăzut.

Munca la negru

Ne uităm acum la cei 80 de oameni rămași în România (au fost 100). Vedem că 10 dintre ei merg în fiecare zi la muncă, dar nu apar ca salariați. De ce? Pentru că patronul îi plătește la negru.
Crește sau scade media anilor lucrați în România? Scade.

Pensionări anticipate

Regimurile politice ale anilor 90 s-au trezit în situația în care trebuiau să facă ceva cu companiile de stat neprofitabile. Aveau opțiunea de reforma economia și a crea noi locuri de muncă, dar asta era prea greu, erau prea preocupați să devalizeze Bancorex.
Așa că au preferat varianta mai ușoară: cam toată lumea care avea în jur de 50 de ani a primit posibilitatea de a se pensiona anticipat. Ăsta e unul din motivele pentru care avem un număr disproporționat de mare de pensionari raportat la oameni activi.
Practica asta a continuat și în 2000, doar că nu prin pensionări din companii de stat ci prin pensionări pe caz de boală. Mulți dintre cei pensionați anticipat sau pe caz de boală s-au întors în câmpul muncii, dar la negru.
Crește sau scade media anilor lucrați în România în cazul ăsta? Scade, clar.

Cherry picking

Cherry picking e un termen anglo-saxon folosit pentru a descrie situații în care oamenii își aleg informațiile convenabile și le ignoră pe celelalte. Ceva de genul ăsta se întâmplă și cu știrea asta.
Cursdeguvernare.ro nu dă link spre Eurostat, locul de unde sunt luate știrile deși cam au obligația asta. Dacă o făceau puteați vedea că și-au ales datele care le-au convenit pentru știre. Iată cum arată evoluția indicatorului de când suntem membri UE(via Eurostat):

Deci dacă luăm ca referință anul 2008 și comparăm cu 2017 se poate observa că de fapt numărul de ani lucrați e în creștere. Nu întâmplător cam tot ce v-am zis eu mai sus ca motive s-au petrecut în perioada tranziției, adică până la aderarea la UE.

Concluzii

Românii nu sunt mai leneși, nu lucrează mai puțin decât alți europeni, pur și simplu jurnaliștilor noștri le plac știrile senzaționale, scoase din context, nu alea cu cifre și explicații.

Spune și altora

2 Comments

  1. creste media anilor lucrati DE UN ROMAN in Italia… la nivel intregului sistem, anii munciti de imigranti pot sa scada media anilor munciti, pentru ca un imigrant isi petrece de obicei mai putin de 100% din durata vietii de munca intr-un anumit loc

    1. Trei sferturi din presa romaneasca, inclusiv aia romaneasca nu ar intelege nimic din comentariul tau, iar celalalt sfert l-ar ignora intentionat ca sa nu strice bunatate de articol clickbait.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *