Stăpâne, stăpâne, mai cheamă ș-un cîne

image_pdfimage_print

Războiul e ceva cumplit, dar cumva media reușește să elimine părțile traumatizante ca să nu deranjeze sensibilitățile celor care îl susțin.

Războiul din Ucraina a avut parte de multe clipuri shareuite pe Twitter sau Facebook cu tancuri explodând, avioane și elicoptere doborâte de rachete, bombardamente și soldați alergând dintr-o parte în alta. Dar platformele astea de social media au boți și AI care raportează și dau jos rapid clipuri cu violență evidentă. De asta tot ce vedem sunt chestii de genul:

 • uite un tanc explodând – dar nema sânge, nimic despre cei din interior
 • orașul X sau Y bombardat, dar fără sânge, doar chestii blurate
 • avioane doborâte, dar vezi doar niște chestii mișcându-se pe cer.

E ciudat cum dominanța platformelor de social media a făcut ca războiul din Ucraina să fie puternic cenzurat și curățat la extrem de sânge și moarte.

E un război sângeros cu foarte multe victime, dar cu toate astea nu o să vedeți aproape pe nicăieri sânge prin clipuri. Pe de o parte e vina algoritmilor, nu poți posta sânge pe social media. Pe de altă parte cred că e și o alegere conștientă a celor care dau drumul acestor clipuri în social media, de a nu arăta fața teribil de sângeroasă e războiului către publicul vestic. Altfel riscă să apară o mișcare anti-război și susținerea livrărilor de arme să scadă.

Uneori însă mai scapă niște chestii de filtru, nu sânge, e mult prea multă atenție acolo ci gesturi. Gen ca ăsta:

Soldatul e rus, Wagner zice clipul deci mercenar sau soldat profesionist (cum vreți să îi ziceți). Filmarea asta probabil e făcută momente înainte să moară. Iar tipul cred că știe asta și înțelege ce urmează să i se întâmple așa că își face cruce.

Gestul ăsta l-a umanizat în ochii mei, din dușman și invadator s-a transformat într-un simplu om care se află față în față cu moartea. Probabil ultimul lui gest e să își facă cruce și să încerce să obțină izbăvire.

Nu ar trebui să uităm că în războiul din Ucraina mor oameni vinovați și nevinovați la grămadă. În fața morții toți sunt egali însă, moartea vine și te ia, nu se uită dacă ești vinovat sau nu.

De aia francezii aveau Dans Macabre, de aia românii au Miorița. Și sunt mulți care se plâng că neamul românesc e pasiv și dau exemplu Miorița ca exemplu negativ, gen ce să nu faci când îți e greu. Cred că majoritatea nu înțeleg că Miorița e scrisă pentru acele momente din viață când ești față în față cu moartea, gen ca tipul din clipul de mai sus. Cred că doar atunci ajungi să înțelegi ce încearca să spună ciobanul din Miorița.

Spune și altora

3 Comments

 1. Pe Telegram mai vezi si partea urata a razboiului. Nu folosesc dar am vazut circuland macar pt o scurta perioada de timp filmulete mai putin PC de pe Telegram, da’ le dau astia jos repede. De aici probabil si prostia cu “Telegram retea ruseasca”, orice ne deranjeaza e rusesc. Daca la un moment dat va fi o miscare destul de mare anti-razboi, vom vedea si imagini de genul cu atrocitati de-ale rusilor ca sa mai inteteasca focul razboiului. Totul tine de timing.

  1. Imi vine greu sa cred ca va veni o miscare anti-razboi necontrolata. Tot continutul care vine din Ucraina e foarte filtrat iar propaganda pro-rusa in online e slaba spre inexistenta in mare parte. Nici macar boti pro-rusi pe twitter nu mai vad.
   O miscare anti-razboi va aparea doar daca baietii de la butoane decid ca e nevoie de asta, nici o secunda inainte.

   1. Ma gandesc ca daca se intampla, Doamne fereste, sa se puna problema de angrenare a Romaniei in razboi, o miscare anti-razboi va exista, nu stiu cat de mare. Ca ma indoiesc ca marea majoritate a romanilor ard de nerabdare sa moara de dragul Ucrainei. Chiar si in conditiile in care propaganda a acoperit tot spatiul public. Altfel sunt de acord, dar continua sa ma distreze cum cei care sunt foarte viteji pe internet chiar cred ca ideile astea razlete sunt ale lor, nu le sunt turnate in cap cu furtunul mediatic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d