RO+ va fi de stânga sau de dreapta? Nu Contează!

image_pdfimage_print

UPDATE: Cioloș a venit cu un drept la replică la un articol al lui Guran în care abordează obsesia stânga-dreapta sau Cioloș se crede Macron. Și mă bucur să văd că a spus fix lucrurile pe care le-am afirmat și eu. Dreptul la replică e pe blogul lui Moise Guran.
Românii care nu sunt votanți tradiționali PSD au o mare (și obositoare) obsesie: partidul X e de stânga sau de dreapta? Când aud astfel de discuții urlu întotdeauna:

Cui dracu îi pasă ce zic ăia că sunt, uitați-vă la ce votează!

Obsesia asta nu e doar enervantă ci și periculoasă pentru că majoritatea românilor (inclusiv cei anti PSD) sunt incapabili să facă diferența între stânga și dreapta politică.
Ultima discuție e despre noul partid al lui Dacian Cioloș, România Împreună (RO+). Imediat ce s-a făcut anunțul toți jurnaliștii au sărit ca rața la muci să își dea cu părerea despre ce va fi și ce nu va fi partidul lui Cioloș.
Cristian Pantazi de exemplu spune că partidul lui Cioloș va avea orientare de stânga deși, citez din articol:

Va fi un partid de stânga sau de dreapta? Dacian Cioloş a refuzat o asemenea definire a ideologiei partidului. 

dar nu e suficient, mai avem:

Vlad Voiculescu, care tocmai a confirmat vineri dimineaţă la Rock FM că va candida pentru Primăria Bucureşti în 2020, a declarat pentru G4Media.ro că noul partid nu se defineşte de dreapta sau de stânga, dar “vom avea poziţii clare pe fiecare punct când vom considera oportun. Evaluarea o lăsăm la latitudinea celor care vor să judece.

Cu toate astea Pantazi face o analiză a Manifestului publicat de RO+ și din semantica textului ajunge la concluzia că va fi partid de stânga. Nu glumesc la faza cu semantica, are argumente de genul: s-a făcut o singură referire la piața liberă în manifest, dar nu știu câte despre sărăcie și egalitate socială.

Ai fi crezut că un om cu experiența lui în presă înțelege că un astfel de text, numit și ”Manifest”, e conceput pentru a fi atractiv pentru oameni, nu pentru companii! Oare chiar credea că un om din PR i-ar fi recomandat lui Cioloș să scrie un text de genul: ”Partidul România Împreună va proteja firmele și piața liberă!” în una din cele mai sărace țari ale UE?

Politica românească de stânga sau de dreapta

Oamenii vor să știe clar însă: E partidul lui Cioloș de dreapta sau nu?
Poziția asumată până acum e însă una corectă, partidul acesta nu trebuie să fie de stânga sau de dreapta pentru că astfel de linii ideologice sunt inutile în secolul XXI!
Haideți să vă dau câteva exemple din politica românească:

  • 99% dintre români cred că PSD e un partid de stânga!
  • 99% dintre români cred că PNL și PDL este / era partid de dreapta!

Ei bine, amândouă afirmațiile de mai sus sunt false!
Haideți să o luăm pe rând:

PSD 

Mi se pare jenant să spui în 2018 că PSD e partid de stânga. De ce? Vă enumăr doar câteva motive:
Știți cine a scăzut TVA-ul de la 24% la 20% și apoi la 19%? PSD
Cine a scăzut TVA-ul la alimente? PSD
Cine a eliminat mai bine de 100 de taxe parafiscale? PSD
Cine a diminuat sau eliminat contribuțiile sociale pentru o categorie largă de persoane (inclusiv jurnaliști)? PSD
Cine a diminuat impozitul pe dividende? PSD
Propunere de distribuire a divindelor la trimestru în loc de anual? Tot PSD.
Observați câte măsuri de dreapta a luat PSD-ul până acum? DA, trebuie să dea pomeni electorale pentru a fi aleși, dar odată trecute alegerile uită complet de cei care i-au votat și se pun bine cu mediul privat.
Au crescut salariul minim?
Ha ha, știți cine a beneficiat de pe urma măsurii? Bugetul statului, majoritatea angajaților erau deja plătiți la negru mai mult decât un minim pe economie cu care nu se putea trăi.
PSD dă ajutoare sociale leneșilor?
Uitați-vă cât primesc în medie ajutor social oamenii în fiecare județ și apoi haideți să discutăm dacă se poate trăi doar din acel ajutor social.
PSD e un partid care a înțeles că doctrina de stânga sau de dreapta e desuetă și mult prea încorsetată în trecut așa că dă și ia și de la firme și de săraci. PSD în momentul de față nu are o doctrină clar stabilită din punct de vedere ideologic și o duc bine mersi!

Defunctul PDL?

Cine a crescut TVA-ul de la 19% la 24%? PDL
Cine a introdus numeroase restricții la deducerea cheltuielilor pentru firme? PDL
Cine a venit cu creața idee de a băga impozit forfetar? PDL
Asta ca să nu intru în detaliile mai fine ale politicii lor fiscale și sociale dezastruoase care a golit România de specialiști.
Dar Daniel, era criză, au făcut asta pentru că altfel intra țara în faliment!
Bullshit! Evaziunea fiscală era în floare, cheltuielile de funcționare ale statului erau supradimensionate, erau câteva sute de mii de bugetari care tăiau frunza la câini și care puteau fi dați afară, existau suficiente locuri din care să se taie cheltuielile, dar asta ar fi însemnat să lovească în interesele partidului și nimeni nu face asta.
Băgați bine la cap, PDL nu a făcut nimic notabil pe scena politică sau economică din România care să poată fi caracterizat ca fiind de dreapta. 

PNL?

Vreți să spuneți partidul acela care făcut alianță cu PSD? Partidul acela care nu a mai făcut nimic de dreapta de la introducerea cotei unice?
Serios! Vă provoc să îmi spuneți 3 măsuri de impact pentru economia româniei sau bunăstarea clasei de mijloc introduse de PNL! Aveți măcar 1?
PSD spune: ”Vrem să îi ajutăm pe cei săraci” și nu face mai nimic. Vorbele îi fac un partid de stânga sau faptele?
PNL spune: ”Noi suntem pro-piață și vom ajuta economia” fără să fi făcut nimic concret în acest sens de ani de zile, dar nimeni nu le bate obrazul să le spună că ei nu sunt de dreapta! Vorbele îi fac un partid de stânga sau faptele?
USR
Aceeași discuție și cu USR-ul la înființare: de stânga sau de dreapta? Au ezitat să spună una sau alta o perioadă și apoi, după ce a plecat Nicușor Dan au zis printre dinți ”de dreapta”. Fain! ce măsuri de dreapta a propus USR de când e în Parlament?
Pe cine încălzește faptul că USR e (autodeclarat) de dreapta? Exact, pe nimeni, pentru că nu au făcut nimic în sensul ăsta până acum!

Care e mai bună, stânga sau dreapta?

Nu știu cum alții sunt, dar mie îmi vine să urlu la oricine îmi spune că stânga e mai bună decât dreapta sau dreapta e mai bună decât stânga!
E irelevant oameni buni!
Infrastructura României a fost la pământ sub toate guvernele, fie de stânga, fie de dreapta! Corupție a fost și la stânga și la dreapta! Sărăcia se perpetuează sub PSD, partid de stânga nu pentru că socialismul nu funcționează ci pentru că în țara asta se fură în draci! Piața nu a funcționat sub PDL pentru că nu au luat măsuri pro-economie!
Vreți să vedeți cum arată o țară ”de dreapta” pe bune? Mergeți în SUA unde costurile cu spitalizarea pentru boli non-letale pot ajunge să fie de câteva ori mai mari decât salariul pe un 1 an al unui american! Dar așa e într-o țară de dreapta unde ”piața” e sfântă și bogătașii și marile companii nu prea plătesc taxe, doar săracii și IMM-urile o fac. Comparați apoi SUA ”de dreapta” cu Canada ”de stânga”. La fel de bine putem discuta despre ”socialismul” est-european care a făcut 99% egal de săraci, ba a mai reușit să performanța de a sărăci partea asta a Europei atât de tare încât majoritatea regiunilor din țările est europene ale UE au PIB-ul pe cap de locuitor sub media UE.
Lecția e una simplă, atât capitalismul sălbatic cât și socialismul extrem au același efect: concentrează bogăția în mâinile unei elite restrânse în timp ce masele rămân sărace.
Citiți ”Great Expectations” al lui Charles Dickens pentru o descriere a Marii Britanie dominată de capitalism sălbatic și sărăcia crâncenă în care trăiau cetățenii ei. Exista chiar un obicei de a arunca bănuți de mică valoare (coppers) în noroiul de la marginea porturilor și de a vedea cum copiii săracilor (mudlarkers) se aruncă după ei și uneori se și bat.
Europa a învățat din experiența asta și a trecut în mare parte peste discuțiile de genul: partidul X e de stânga sau de dreapta? Și uite așa s-a ajuns la situațiile astea paradoxale pentru majoritatea românilor:

  • Franța, Suedia sau Danemarca, țări considerate ”socialiste” au economie de piață și legi mai de dreapta decât România!
  • Marea Britanie, considerată ”de dreapta” sau în orice caz mai capitalistă decât Franța ori Germania are măsuri de echitate socială și de ajutorare a săracilor mai multe și mai extinse decât România!

Dilema mea

Așa că mă întreb, de ce sunt atât de mulți oameni în țara asta care nu vor să înțeleagă că e absolut normal și sănătos să spui:

Vrem să îi ajutăm și pe săraci și să propunem măsuri care vor ajuta economia?”

De ce mintea românului e atât de fixată pe ideea că echitatea socială și economia de piață nu pot funcționa în același timp din moment ce întreaga Europă de Vest e un melanj între cele două?
În fond asta zice și Cioloș / partidul lui Cioloș:

Piața liberă este o soluție în asigurarea competiției, dar nu garantează nici onestitatea acesteia, nici intrarea sau menținerea în competiție a celor defavorizați. În același timp, deși prețuim competiția și aderăm la individualism ca formă de exprimare a creativității, considerăm că acțiunea colectivă, cooperarea, bazate pe individualismul etic, nu pe cel egoist, sunt pietre de hotar în construirea unei lumi libere și drepte pentru cât mai mulți oameni cu putință.

Chestia asta de mai sus e printre cele mai bune descrieri ale unei doctrine de secol XXI din câte am văzut! De ce e greu oameni buni să fim moderați, nu extremiști?

Contează dacă România Împreună e de stânga sau de dreapta?

NU, un categoric NU! 
Dacian Cioloș, dacă e băiat deștept va merge cu o ofertă electorală serioasă la publicul sătul de PSD, dar care a fost ignorat de USR: oamenii din mediul rural și micile orașe! Tot el va trebui să se dovedească o alternativă la USR (da, la USR), un partid monoton și lipsit de personaje carismatice care nu știe politică.
Va face asta? Nu știu, e greu de spus dacă România Împreună e doar un vehicul prezidențial cum spun unii sau chiar un partid nou, asta doar timpul ne va dovedi!
Ce știu însă e că România nu mai are nevoie de partide stânga sau de dreapta ci de partide care să înțeleagă că România are probleme atât la capitolul sărăcie și echitate socială cât și la cel de funcționare a pieței iar cele două sunt strâns legate și depind una de alta!
Poza din cover: By European People’s Party (EPP presents CAP Document) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *