Solidaritate energetică cu Germania

image_pdfimage_print

Vă spuneam acum ceva vreme că românilor și celorlalți europeni li se cere să fie solidari cu germanii, care săracii de ei suferă din cauza gazului de la ruși care nu mai vine.

Ei bine, germanii nu au stat cu mâinile în sân între timp și s-au gândit că nu ar fi rău să își îmbunătățească un pic șansele de a cumpăra gaz la iarnă. Așa că au decis ca statul german să scoată 200 de miliarde de euro (da, ați citit bine) din buzunar și să îl dea firmelor germane și cetățenilor pentru a le subvenționa prețul la gaz. În jur de 90 de miliarde vor merge la a achita facturile pe luna decembrie ale tuturor cetățenilor conform celor mai recente planuri.

Ați citit bine, Germania care se plângea de alții că sunt mână spartă și cheltuie bani cu pomeni date populației (adică Grecia, Italia sau Spania) va sparge 200 de miliarde. Iar chestia asta nu a scăpat celorlalte țări europene, cu Mario Draghi fiind vizibil nemulțumit de treaba asta. Contează? Nope!

Încalcă Germania reguli europene referitoare la subvenții acordate firmelor? Foarte posibil din câte se pare. Le pasă? Nope!

Cine credeți că va avea bani la iarnă pentru a cumpăra gaz extras din România? Românii sau germanii?

Cui credeți că vor vinde firmele de gaz la iarnă: firmelor românești care pot da faliment sau firmelor germane cărora le plătește factura statul german?

Cine credeți că va mai economisi gaz în Germania dacă factura e și așa plătită de stat? E ok, vor economisi românii și ceilalți est europeni săraci.

Și în tot timpul ăsta România nu poate obține nici măcar o victorie simbolică de genul intrării în Schengen. Care va să zică e bun gazul românesc, dar nu e bună și mobilitatea românească.

Cei care citesc acest blog știu că sunt pro-UE, dar felul în care Germania s-a purtat în privința crizei gazului e absolut halucinant. În loc să admită că au făcut o prostie ei insistă și o dau înainte cu gazul și fac tot posibilul să își salveze singuri pielea inclusiv acuzând pe americani că nu le vând gazul mai ieftin de parcă ar vorbi cu rușii.

Iar actualul guvern al României pare mort în păpușoi deși statisticile nu sunt teribil de favorabile României. Spre exemplu 34% din populația României e supusă riscului de sărăcie și excluziune socială, cel mai ridicat procent din UE.

Creșterea prețului la energie nu va ameliora această situație, doar o va face și mai dificilă. Cei săraci vor face frigul la iarnă și se vor alege cu probleme de sănătate pe termen lung, iar cei din clasa de mijloc vor fi ușurați de niște bani buni la iarnă.

Și apropo de solidaritate, conceptul pare prost înțeles. Germania vrea ca țări precum România să fie solidari cu ei, dar cum să vorbești de solidaritate când consumul de energie pe cap de locuitor arată în felul următor (sursă):

 • Germania: 41,854 kWh în 2021
 • România: 20,379 kWh în 2021

Germanul are un consum mediu dublu față de România. Solidaritate în cazul ăsta înseamnă ca românul să își reducă consumul pentru că germanul să nu o facă, deși germanul consumă dublu. Ce poate scoate din priză românul când el oricum abia dacă are un frigider și câteva becuri?

Efectiv nu reușesc să înțeleg cum se poate discuta despre solidaritate în contextul ăsta având în vedere că România consumă considerabil mai puțină energie decât țările din Vest pe cap de locuitor.

Am mai zis chestia asta și mă simt obligat să o repet: aderarea la UE vine nu doar cu beneficii ci și cu obligații. România a beneficiat enorm de pe urma aderărarii la UE, dar asta înseamnă că suntem obligați să ne și punem resursele la comun, adică inclusiv gazele. Politicienii noștri probabil știau asta, dar românii de rând nu. Mai mult, când se pun lucruri la comun împărțirea lor ar trebui să se facă echitabil. Ce face Germania în momentul de față e orice, numai echitabil nu.

Spune și altora

3 Comments

 1. Au prins si un moment excelent nemtii sa ne joace pe degete ca pe ultimii fraieri. Daca dam din gura la orice cerere a UE, indiferent cat de absurda, o s-o arunce pe aia cu “faceti jocurile lui Putin” si o inghitim de nu ne vedem. Cum in pandemie daca indrazneai sa zici ca poate sunt un pic exagerate restrictiile la un moment dat sau poate nu ai chef sa iti faci a treia doza chiar de a doua zi de cand a scos-o Pfizer pe piata, erai etichetat direct “sosocar” si “conspirationist”, azi daca nu strangi cureaua de dragul vesticilor sau daca iti da prin cap sa spui ca poate nu e o idee asa buna sa o tinem cu razboiul asta la infinit esti direct “putinist”, “rusofil”, “orc” etc. Daca as felicita clasa politica europeana pt ceva e faptul ca au reusit excelent de bine sa vanda iluzia inteligentei unor mediocri prin excelenta si au reusit si sa-i faca foarte agresivi contra celor care deviaza de la cererilor lor. Agresivi momentan in online da’ nu e mult pana se muta si in viata reala agresivitatea aia. Altfel, nu mai zic, stii parerea mea despre Germania si marsaviile ei si nu e asa de ieri, de azi, e asa de vreo 8 ani, poate mai mult.

  Tot la capitolul umilinte putem adauga si ce incearca OMV Petrom zilele astea, si anume sa ofere unui consortiu norvegian controlul asupra companiei care ar urma ulterior sa furnizeze peste 80% din necesarul de gaz al… Austriei. Care va sa zica, norvegienii ar da grosului gazului pe care il au pe mana aici Austriei iar Romania ar ramane cu ea in mana. Daca mai adaug la asta si teapa pe care tocmai i-a tras-o Rutte lui Iohannis in direct, avem tabloul unei umilinte nationale de mare stil. Si asta in conditiile in care teoretic astia ar fi ce poate oferi clasa politica mai bun, ca de USR sper ca s-a convins toata lumea ce e cu ei, iar AUR e… AUR. Pe de o parte, si meritam umilintele astea, de fiecare data cand e un pic de liniste se trezesc niste ametiti, de cele mai multe ori manipulati chiar de astia de afara, care nu ies niciodata la vot sa o puna de niste proteste ca sa dea ei bine pe facebook si in presa occidentala, cum s-a intamplat in 2018 cu #rezist.

  P.S.: Mi-a atras atentia postarea de pe margine de la tipul cu steagurile US, UK, Ucraina si Taiwan. Now This e o mizerie progresista dar nu m-as fi asteptat sa shareuisti tampenia aia. Sunt situatii complet diferite, imigratia in US in anii ’80 era tolerabila, in ultimii 10-15 ani daca o numesti “invazie” nu stiu daca gresesti, uita-te pe statistici un pic. Si apropo de imigratie, s-a vazut ce iubitori sunt democratii de imigranti cand au venit peste ei, ei ii iubesc doar de la distanta, cat timp sunt problema altora, sa nu cumva sa le apara lor prin cartiere. Iar Reagan nu era nici el cel mai pro-imigratie, nu era ca Trump dar repet, sunt situatii complet diferite. Doar asa de pe wiki la prima mana: “Reagan signed the Immigration Reform and Control Act in 1986. The act made it illegal to knowingly hire or recruit illegal immigrants, required employers to attest to their employee’s immigration status, and granted amnesty to approximately three million illegal immigrants who entered the United States before January 1, 1982, and had lived in the country continuously. Upon signing the act at a ceremony held beside the newly refurbished Statue of Liberty, Reagan said, “The legalization provisions in this act will go far to improve the lives of a class of individuals who now must hide in the shadows, without access to many of the benefits of a free and open society. Very soon, many of these men and women will be able to step into the sunlight and, ultimately, if they choose, they may become Americans.”Reagan also said, “The employer sanctions program is the keystone and major element. It will remove the incentive for illegal immigration by eliminating the job opportunities which draw illegal aliens here.””

  1. Nu mi se pare ca au prins momentul bun sa faca nimic. Dimpotriva, toata Europa intelege foarte bine in ce rahat s-au bagat si in ce rahat vor baga restul Europei la iarna. Eu trag sperante ca daca fac magaria asta poate nu vor carai cand o sa se puna problema de politica de aparare comuna, buget federal al UE si alte cateva chestii la care s-au opus pana acum.
   Imi e teama insa ca felul in care au luat unilateral decizii acum poate duce la o slabire a coeziunii europene si va arata celorlalte state membre ca e fiecare pentru el. Asta e fix ultimul lucru de care are nevoie Europa acum.

   Legat de ce apare in bara din lateral a blogului, ce e acolo nu e shareuit de mine. E pur si simplu feedul meu de pocket care e integrat. Tot ce salvez pentru a citi mai tarziu sau pentru a folosi ca material pe blog ajunge in bara aia. Ce ai vazut tu acolo imi salvasem pentru a vedea mai tarziu si pentru documentare pentru un articol pe blog despre imigratie. Nu pot sa spun ca am vreo parere despre Reagan pe subiectul imigratiei, cel putin nu inca. Daca o sa imi formez o opinie o sa apara odata cu articolul, presupunand ca si ajung efectiv sa il scriu.

   1. Serios? Ia comenteaza tu la o stire de asta despre “solidaritate” sa vezi cum iti sar in cap toti nebunii ca “va place UE doar la primit” sau “faci jocurile lui Putin”. Cand a zis Tudose ca nu se pune problema de solidaritate a luat tone de dejectii. Romanii isi fac rau singuri, nici nu e nevoie sa ne faca altii, ne punem noi cenusa in cap automat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: