Vă spuneam acum ceva vreme că românilor și celorlalți europeni li se cere să fie solidari cu germanii, care săracii de ei suferă din cauza gazului de la ruși care nu mai vine.
Ei bine, germanii nu au stat cu mâinile în sân între timp și s-au gândit că nu ar fi rău să își îmbunătățească un pic șansele de a cumpăra gaz la iarnă. Așa că au decis ca statul german să scoată 200 de miliarde de euro (da, ați citit bine) din buzunar și să îl dea firmelor germane și cetățenilor pentru a le subvenționa prețul la gaz. În jur de 90 de miliarde vor merge la a achita facturile pe luna decembrie ale tuturor cetățenilor conform celor mai recente planuri.
Ați citit bine, Germania care se plângea de alții că sunt mână spartă și cheltuie bani cu pomeni date populației (adică Grecia, Italia sau Spania) va sparge 200 de miliarde. Iar chestia asta nu a scăpat celorlalte țări europene, cu Mario Draghi fiind vizibil nemulțumit de treaba asta. Contează? Nope!
Încalcă Germania reguli europene referitoare la subvenții acordate firmelor? Foarte posibil din câte se pare. Le pasă? Nope!
Cine credeți că va avea bani la iarnă pentru a cumpăra gaz extras din România? Românii sau germanii?
Cui credeți că vor vinde firmele de gaz la iarnă: firmelor românești care pot da faliment sau firmelor germane cărora le plătește factura statul german?
Cine credeți că va mai economisi gaz în Germania dacă factura e și așa plătită de stat? E ok, vor economisi românii și ceilalți est europeni săraci.
Și în tot timpul ăsta România nu poate obține nici măcar o victorie simbolică de genul intrării în Schengen. Care va să zică e bun gazul românesc, dar nu e bună și mobilitatea românească.
Cei care citesc acest blog știu că sunt pro-UE, dar felul în care Germania s-a purtat în privința crizei gazului e absolut halucinant. În loc să admită că au făcut o prostie ei insistă și o dau înainte cu gazul și fac tot posibilul să își salveze singuri pielea inclusiv acuzând pe americani că nu le vând gazul mai ieftin de parcă ar vorbi cu rușii.
Iar actualul guvern al României pare mort în păpușoi deși statisticile nu sunt teribil de favorabile României. Spre exemplu 34% din populația României e supusă riscului de sărăcie și excluziune socială, cel mai ridicat procent din UE.
Creșterea prețului la energie nu va ameliora această situație, doar o va face și mai dificilă. Cei săraci vor face frigul la iarnă și se vor alege cu probleme de sănătate pe termen lung, iar cei din clasa de mijloc vor fi ușurați de niște bani buni la iarnă.
Și apropo de solidaritate, conceptul pare prost înțeles. Germania vrea ca țări precum România să fie solidari cu ei, dar cum să vorbești de solidaritate când consumul de energie pe cap de locuitor arată în felul următor (sursă):
- Germania: 41,854 kWh în 2021
- România: 20,379 kWh în 2021
Germanul are un consum mediu dublu față de România. Solidaritate în cazul ăsta înseamnă ca românul să își reducă consumul pentru că germanul să nu o facă, deși germanul consumă dublu. Ce poate scoate din priză românul când el oricum abia dacă are un frigider și câteva becuri?
Efectiv nu reușesc să înțeleg cum se poate discuta despre solidaritate în contextul ăsta având în vedere că România consumă considerabil mai puțină energie decât țările din Vest pe cap de locuitor.
Am mai zis chestia asta și mă simt obligat să o repet: aderarea la UE vine nu doar cu beneficii ci și cu obligații. România a beneficiat enorm de pe urma aderărarii la UE, dar asta înseamnă că suntem obligați să ne și punem resursele la comun, adică inclusiv gazele. Politicienii noștri probabil știau asta, dar românii de rând nu. Mai mult, când se pun lucruri la comun împărțirea lor ar trebui să se facă echitabil. Ce face Germania în momentul de față e orice, numai echitabil nu.