Canada e una dintre țările unde eutanasierea e permisă de relativ puțin timp. Inițial s-a pornit la drum cu acest program în ideea de a ajuta pacienții cu boli terminale să își scurteze suferința. Pe românește, dacă aveai cancer în stadiu terminal, aveai dureri mari și urma să mori în câteva luni ți se permitea să nu continui chinul.
Chestia asta e contra principiilor creștine, dar în linie cu liberalismul care pune persoana înaintea comunității. Înțeleg situația însă, cine a avut membri ai familiei bolnavi de cancer știe cât de urâte sunt ultimele lor luni de viață când tratamentul nu mai are ce face iar corpul e obișnuit cu morfina. Mai sunt și alte țări care practică eutanasia, Elveția fiind un exemplu care îmi vine în minte. În astfel de contexte eutanasia poate avea sens.
Însă de când practică treaba asta la scară mai largă au început să apară și cazurile dubioase. Unei persoane cu handicap care a reprezentat Canada la Jocurile Olimpice i s-a propus eutanasierea deși nu era nimic în neregulă cu ea în afară de acea dizabilitate fizică. În afară de faza cu paralimpica au mai fost și alte cazuri dubioase, inclusiv un om care a ajuns să locuiască pe străzi și a cerut eutanasierea de disperare. E nevoie de 2 semnături ale unor doctori iar persoana respectivă o obținuse pe prima înainte să ajungă cazul în presă.
Ce e bizar aici e că în loc să i se ofere omului suport și să fie luat de pe străzi i s-a aprobat cererea de eutanasie. Nu îmi e foarte clar cum i s-a aprobat cererea din moment de către acel doctor și pe ce criterii pentru că un om cu toate țiglele pe casă nu și-ar fi dat ok-ul. Puteți citi mai multe despre condiții pe site-ul guvernului Canadei unde avem și câteva statistici.

Se poate observa cum în 5 ani numărul de cazuri de eutanasie asistată a crescut de 10 ori ajungând la peste 10.000 de oameni în 2021.
Mai mult, în 2023 se pregătește introducerea pe lista celor care pot cere eutanasierea a persoanelor cu dizabilități mentale.
Canada și doctorii ei par foarte relaxați în privința acordării posibilității de eutanasiere deși probabil cazurile de mai sus nu sunt singulare. Mai rău, odată cu introducerea persoanelor cu dizabilități pe lista celor eligibili pentru eutanasie e posibil să vedem o creștere majoră a numărului de cazuri.
Problema e destul de spinoasă pentru că o persoană cu dizabilități mentale s-ar putea să nu fie chiar cea mai ok persoană să spună dacă vrea sau nu să trăiască.
Revenind la cazurile de mai sus, așa cum celor doi li s-a propus eutanasia în locul ajutorului pentru problemele lor, e posibil ca treaba asta să devină politică de stat. Altfel spus, în loc să ajuți persoanele cu dizabilități, oameni ai străzii, pacienți bolnavi, mai bine pui presiune pe ei să accepte eutanasia.
Aceștia sunt oameni aflați în dificultate de multe și probabil vulnerabili la momentul la care li se propune eutanasia. Mai rău, oamenii au tendința să accepte autoritatea fără să o conteste de multe ori dacă vine de la anumite categorii de persoane (poliție, doctori etc.). Dacă un doctor îți vorbește de eutanasie e posibil să crezi că asta e de fapt opțiunea mai bună. Dacă ți-ar vorbi un preot de sanctitatea vieții sau un psiholog de faptul că nu trebuie să renunți e posibil să te răzgândești.
Tocmai de aceea mi se pare teribil de bizar ce se întâmplă în Canada și cât de rapid crește numărul de cazuri acceptate plus dorința de a extinde programul.
Cu riscul de a suna alarmist aiurea mai e o chestie care mie personal îmi dă fiori: e un drum alunecos pe care Canada pare să o fi apucat care începe unde e Elveția acum (mult mai stricți decât canadienii) și care duce spre o extremă unde se află programul de eutanasie al Germaniei naziste. Nu știu câți dintre voi știți, dar Germania nazistă a avut un program de eutanasiere și/sau sterilizare a anumitor categorii de persoane socotite indezirabile (Aktion T4). Programul acesta se aplica pentru populația germană, nu era vorba de rromi, evrei sau alte categorii care au ajuns în lagărele de exterminare. Motivația oficială a naziștilor nu era doar puritatea rasială ci și ”compasiune” față de părinți și familie.
Nu spun că eutanasia din Canada e precum cea din Germania nazistă, e clar că în Canada puritatea rasială nu e un obiectiv. Dar poți ajunge la aceeași destinație pe mai multe drumuri și din motive diferite.
Așa cum Germania nazistă urmărea eutanasierea celor cu dizabilități mentale și fizice la fel și Canada pare să deschidă drumul spre eutanasierea acelorași categorii, doar că de data asta cumva cu acordul lor (deși din nou e cam aiurea partea asta cu consimțământul când omul e într-o situație vulnerabilă).
Ca un comentariu final: eutanasia e una din extremele ideii de liberalismul. Liberalismul urmărește eliberarea individului de sub opresiunea familiei, comunității, societății șamd. Individului i se acordă autonomie să ia decizii pentru el, indiferent de normele / cutumele societății.
Eutanasia e o formă extremă de eliberare prin acordarea individului a libertății de a își pune capăt propriei vieți, chiar dacă asta afectează alți membri ai comunității. Genul acesta de decizii pot submina ideea de coeziune a familiei și comunității. Practic atribuțiile familiei și a societatății vis-a-vis de bunăstarea spirituală și mentală a membrilor săi sunt eliminate și înlocuite cu răspunderea și decizia individuală.
Pentru unii poate e bine să fie așa, dar biologia zice că oamenii sunt ființe sociale iar scoaterea lor din familie și comunitate de multe ori are efecte negative. Nu cunosc atât de bine societatea canadiană încât să îmi dau seama care a fost impactul eutanasiei asupra lor, dar de regulă politicile extreme (de orice fel, nu doar liberale) practicate larg la nivelul societății au efecte negative pe termen lung.
Nu trebuia sa dai disclaimer, fix asta e acolo: politica nazista pe fata. Da, cuvantul poate e aruncat prea des pe piata de cand cu extremistii progresisti din SUA sau cu denazificarea lui Putin, dar in cazul asta fix asta e. Cum poti numi altfel eliminarea persoanelor cu dizabilitati si a oamenilor strazii? Eu nu inteleg doua chestiuni: de ce regimul Trudeau e protejat la nivel international si nu e denuntat ca atare si de ce te mira dupa cum s-a comportat in pandemie, totul culminand cu suprimarea brutala a protestelor. Absolut tot Vestul a luat-o pe aratura in perioada pandemiei, am vazut ce a fost prin Italia, Olanda, Austria, chiar Franta, Germania sau SUA (in zone controlate de democrati). Dar cazuri aparte mi se par in Noua Zeelanda, Australia si Canada. Febletea progresistilor, Ardern (care vrea sa schimbe si numele tarii printre altele), a inchis toata tara pentru UN caz. Nici macar chinezii nu au fost atat de intrusivi. In Australia au fost literalmente lagare. Sigur, lagare dragute, nu ca ororile din WWII, amenajate frumos, cu mancare asigurata. Dar tot lagare erau, daca luam definitia cuvantului. Si sa nu uitam circul cu Djokovic, ca si cum era sarbul de vina ca aia statusera 200 si ceva de zile inchisi la domiciliu ca sobolanii. Iar Trudeau a dus lucrurile la un alt nivel. Nu doar ca a ignorat sute de zile la rand cerintele si protestele camionagiilor, dupa care s-a dat bolnav de frica lor. A adus ulterior tot aparatul represiv al statului asupra lor, i-a batut de s-au cacat pe ei, le-a blocat toti banii din conturi. Si, mai grav, le-a blocat banii din conturi oamenilor care doar ii sustineau cu bani, fara sa participe activ la demonstratii. Daca mai vorbim de democratie aici, atunci inseamna ca am murdarit definitia cuvantului. Din fericire pt gunoaie precum Trudeau, a venit Putin cu traznaia lui si a impins toate mizeriile astea pe planul doi iar lumea inca se pacaleste ca mai vorbim de democratie prin tarile astea.
Mai e o problema vizavi de sinuciderea asistata: ia inchipuie-ti cat de multi oameni care nu prea ar mai avea chef sa se lege la cap cu ingrijirea batranilor, mai ales daca astia au niste averi puse deoparte care pot fi folosite in scopuri utile, vor alege sa scape mai repede de o cheltuiala. Daca zici ca exagerez, vezi stirea de la noi cu doctorii din Iasi care nu stiu cum sa dea de rudele batranilor sa ii ia inapoi din spital si aia nu vor sa auda de ei ca “sunt ocupati”. Si vorbim de Romania, cu oameni saraci, unde batranii in marea lor majoritate nu stau pe munti de bani. Ei, ia pune-ti problema asta intr-o tara precum Canada unde aia au niste bani pusi deoparte stransi de-a lungul vietii si pe care urmasii i-ar folosi. Bine, asta daca nu sfideaza regimul, ca altfel le opreste Trudeau banii direct din banca.
Ce nu prea inteleg eu e de ce in Canada nu se rup aia din Quebec de ei. La un moment dat aveau idei de separatism da’ in ultimii ani s-au domolit. E singura lovitura care ar putea sa dea un sut in fund regimului Trudeau, altfel ala ramane pe viata acolo.
Am pus disclaimerul pentru că naziștii păreau preocupați de puritatea rasială ca principal motiv pentru eutanasie. Canadienii nu par interesați de asta ci pur și simplu dau impresia că merg pe ideea că e mai ieftin să scape de oamenii ăștia decât să le rezolve problemele. E dacă vrei un fel de eugenie condusă de princii de piață nu de motive rasiale. Nici nu știu care din cele două motivații e mai sinistră sincer. Și da, ai dreptate, se întâmplă des în România chestii de genul cu bătrânii, în ciuda presiunii societății și a bisericii.
Cât despre Trudeau și guvernul canadian cred că am scris la un moment dat că e ipocrit din partea lor să condamne protestele din China în timp ce ei au făcut măgării mai grave cu protestul camionagiilor și protestele anti-covid în general.
La treaba cu persoanele cu handicap sau cu boli psihice nu era vorba neaparat de puritate rasiala, gandirea era cam aceeasi ca a canadienilor azi, hai sa scapam de astia ca mai mult incurca. O gandire de tip spartan, cine nu e potrivit psihic sau fizic e balast. Si la asta au reactionat si germanii destul de urat si a dat inapoi pe moment pana si Hitler.
Pai ai scris tu si in general mai vezi pe retelele sociale la astia de dreapta care nu il sufera pe Trudeau. In rest presa internationala continua sa il gireze ca luptator pt democratie. Fix la inceputul invaziei lui Putin a avut grija chiar el sa se erijeze in aparatorul democratiei si nimeni nu i-a dat peste mana. Cu toata scarba pe care o am fata de regimul si sistemul chinez, admit ca am simtit o satisfactie meschina cand l-a facut de cacao Winnie the Pooh in fata camerelor pe micutul dictator de la Ottawa.