Poate ați văzut știrea asta cu WeWork și nu ați înțeles mare lucru din ea (via AlphaVille):
WeWork Cos. co-founder Adam Neumann has cashed out more than $700 million from the company ahead of its initial public offering through a mix of stock sales and debt, people familiar with the matter said—an unusually large sum given that startup founders typically wait for the IPO to monetise their holdings.
Ceva context privind WeWork
WeWork e o companie care închiriază spații de birouri. Mare șmecherie o să spuneți, sunt o grămadă de companii care fac asta. Ce e diferit la WeWork e că oferă aceste spații de birouri majoritar către startupuri, freelanceri și companii mici de regulă. Aceste spații de birouri nu sunt cele tradiționale ci sunt ”shared”.
Altfel spus plătești niște bani ca să primești un birou într-un birou ”shared”. Ai nevoie de o sală de conferințe pentru o întâlnire cu un client, o închiriezi separat. Chestia asta ar trebui să țină prețurile jos (cel puțin teoretic).
Partea proastă cu WeWork e că modelul lor de business presupune investiții mari. Practic ei trebuie să cumpere chestiile pe care le închiriază mai apoi. În cât timp își recuperează investiția? (Tot via Alphaville):
The ratings agency said WeWork “has been able typically to recoup up-front building-level investments within 12 to 18 months of opening.” But as the company expands into markets where its name is less well-known, that process could take longer, Moody’s says.
12 – 18 luni nu e deloc rău. Dar problema e că și-au cam atins maximul de expansiune pe piețele unde sunt deja cunoscuți. Pentru a intra pe piețe noi vor trebui să investească masiv nu doar în clădiri ci și în marketing, ceea ce înseamnă că acele 12 – 18 luni nu se aplică în afara piețelor tradiționale.
Probleme cu modelul de business
Principala problemă a lor e faptul că folosesc un model de business prin care atrag clienții cu prețuri mici, care includ discounturi masive în primii ani de chirie, dar care cresc progresiv pe termen mediu și lung. O idee bună ați putea zice. Faza e însă următoarea: WeWork se bazează masiv pe aceste venituri mai mari din viitor pentru a susține că modelul său de business e sustenabil.
Ei zic: acum înregistrăm pierderi, dar asta e pentru că momentan cifrele noastre includ și discounturile inițiale. Pe termen mediu și lung prețurile vor crește și vom deveni profitabili.
Cei de la Alphaville au analizat situațiilor lor financiare și au ajuns la o concluzie nasoală: WeWork nu prea e profitabil nici dacă ajustezi cifrele pentru a ține cont de discount.
Iar asta nu e de fapt o surpriză: sharing economy are o problemă de profitabilitate. Uber și Lyft au, se pare, aceeași problemă (lucrez la un articol pe tema asta). Sunt voci care spun că multe businessuri devenit unicorni nu vor deveni niciodată profitabile!
Ce spune retragerea banilor din firmă?
În ultima vreme se întâmplă des următoarea chestie:
- Investitorii bagă o gălăgie de bani într-o companie. WeWork a primit sute de milioane de dolari în finanțare.
- În baza acestor investiții uriașe (majoritatea de la fonduri de investiții private) valoarea companiei e și ea evaluată la sume foarte mari (tot ce sare de miliard e considerat unicorn).
- Investitorii privați vor să își recupereze investiția așa că listează unicornul la bursă la valoarea pe care ei o consideră adecvată.
- Acțiunile unicornului scad puternic în lunile imediat următoare listării.
Spotify de exemplu, o companie mai solidă decât mulți alți unicorni încă are acțiunile sub valoarea listării inițiale:
Snapchat e încă sub prețul listat inițial:
Iar șeful WeWork probabil se așteaptă ca acțiunile companiei sale să scadă la rândul lor odată cu listarea la bursă (programată pentru anul acesta). Așa că a scos acum ce a putut din firmă.
Nu e un gest care să crească încrederea în firma sa. Dar probabil a considerat că mai bine stă cu bani lichizi și reputația afectată decât să piardă masiv după listare.
Posibil să facă precum Facebook: scade pe piața de acțiuni, contabilii firmei fac „stock buyback” (sau în cazul ăsta, șeful WeWork), iar firma se stabilizează singură după impact (devine independentă fără să depindă de acționarat), și iarăși (re)începe un ciclu de creștere…
Daca cineva reuseste sa demonstreze ca ai facut asta intentionat esti pasibil de puscarie in Vest. Daca nu iei puscarie iei ditamai amenda si interdictie pe viata de a mai fi director sau in functii de conducere la companii listate la bursa respectiva.
Am găsit asta: https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2019/08/the-stock-buyback-swindle/592774/
Da, stock buyback-ul asta a fost posibil multumita taierilor de taxe ale lui Trump. Ideea era daca intentionat scazi pretul actiunilor companiei tale ca apoi sa le recumperi mai ieftin atunci e ilegal.
Ce au facut companiile din articol e consecinta unei actiuni externe, adica o oportunitate deschisa de politica fiscala a statului. E imoral, dar nu ilegal.