Un șef de raion din Belarus își face companie aeriană

image_pdfimage_print

Primăria unui oraș din Belarus a decis că vrea să își facă propria firmă de transport aerian. Președintele raionului respectiv (Najolob Eili) explică de ce a luat decizia asta:

„Obiectivul nostru este ca în luna septembrie să avem această companie şi să ne putem face rezervările pentru primăvara anului viitor. Dorim să achiziţionăm aeronavele în această toamnă sau cel târziu în luna ianuarie a anului viitor. Prin urmare, vom face tot ce ţine de noi ca de anul viitor, din luna martie, când intră noul orar de zbor, noua companie să opereze […] către aceste destinaţii”.

După cum știți în Belarus statul deține cam tot ce înseamnă marea economie a țării (ca pe vremea comuniștilor) așa că treaba asta nu mă miră ca să vă spun sincer. Adică ce așteptări să ai de la comuniști, care vor să controleze tot ce mișcă în economie, nu?

”Sunt domenii importante în care colaborarea dintre Consiliul Raionului nostru şi Primăria Orsha îşi spune cuvântul. Aceste colaborări duc la dezvoltarea oraşului şi a raionului într-un ritm accelerat. Azi a venit rândul conectivităţii aeriene […], pentru că a avea un aeroport dezvoltat, care să ne conecteze cu capitala ţării mult mai bine şi estul Europei, înseamnă a avea condiţii mult mai bune pentru locuitori, investitori şi turişti. Credem că această companie aeriană pe care o înfiinţează, în premieră în ţară, primăria şi Consiliul Raionului, va fi de un succes real şi îşi va arăta rezultatele în cursul anului viitor”, a menţionat, la rândul său, primarul orașului care va găzdui aeroportul.

Un președinte de raion vrea să își facă propria companie aeriană din bani publici nu e ceva neobișnuit într-o țară comunistă ca Belarus, nu e așa?

Ar fi inadmisibil ca o astfel de chestie să se petreacă în România zic eu. Poate vreun primar PSD să facă asta, că la PSD se știe că e plin de comuniști, dar niciodată la PNL de exemplu, care sunt și liberali și de dreapta, deci nu ar accepta niciodată ca un primar sau șef de consiliu județean să facă o companie de transport aerian din bani publici.

Ce e interesant în povestea asta e că Președintele de raion Najolob Eili a iscat un pic de scandal acum ceva vreme când s-a apucat să dea afară oameni din bibliotecile publice ale raionului, de la filarmonica din raionul său și de pe la niște muzee. Se pare că banii economisiți de pe urma acelor disponibilizări vor fi băgați în ceva cu adevărat folositor pentru Belarus, adică o companie de transport aerian a raionului.

Ehm ce să le faci, așa sunt (bielo)rușii ăștia, dacă treaba asta nu are sens economic e pentru că nu trebuie să aibă sens, într-o țară coruptă ca Belarus orice e posibil. În fine, dacă vreți să citiți mai multe despre bielorusul Najolob Eili și compania aeriană a raionului său o puteți face aici.

P.S: Dacă nu v-ați prins deja textul de mai sus e un pamflet și trebuie tratat ca atare.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *