O discuție interesantă pe facebook săptămâna trecută pe tema acțiunilor la purtător între Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor și Sebastian Bodu, fost șef ANAF.
Subiectul e interesant și vă recomand să îl citiți. Dar nu despre asta vreau să vă vorbesc ci despre una dintre remarcile făcute de Sebastian Bodu, fost șef ANAF:
Să eviți plata impozitelor nu e evaziune, e treaba fiscului să descopere venitul zice domnul Bodu. Orice persoană care știe cât de cât taxe are pulsul la 150 acum. Sunt două probleme cu fraza de mai sus:
1) Nu există conceptul de a evita legal plata impozitelor. Există conceptul de ”optimizare fiscală”, care presupune să faci niște șmecherii pentru a diminua suma de plată. De exemplu dacă erai persoană fizică, acționară la o companie din România și nu vreai să plătești impozit pe dividende în România (acum câțiva ani), îți făceai o firmă în Cipru și o puneai pe ea acționar. Acesta e un exemplu de optimizare fiscală. Persoana din România nu evită plata impozitelor pentru că nu datorează nici un leu în România. Atunci când datorezi un impozit ai obligația de a îl plăti, nu există nici o modalitate legală de a evita plata unui impozit.
2) E treaba fiscului să descopere venitul. Asta e o altă greșeală flagrantă. Ascunderea unui venit impozabil se numește evaziune fiscală și nu de ieri sau de azi ci cam dintotdeauna. Nu există situații în care un contribuabil să ascundă un venit de fisc și si nu fie evaziune fiscală sau fraudă.
Aparent domnul Bodu nu servește însă astfel de finețuri deși a fost șef al ANAF. Și apropo de domnul Bodu, pentru cei care sunt prea tineri să știe, domnul Bodu a fost invitat acum mulți ani, pe vremea când era șef ANAF la o emisiune TV (a lui Robert Turcescu parcă), unde a fost pus să calculeze cât reprezintă TVA-ul dintr-un preț. Spre surpriza multora nu a reușit să facă treaba asta. După întâmplarea asta declara:
“Chiar credeti ca nu stiu sa calculez TVA-ul? Acolo nu era vorba doar de aflarea TVA-ului, era o ecuatie cu doua necunoscute, pe care, sincer, nu am stiut sa o rezolv. Eu nu am pregatire de matematician, iar faptul ca am fost seful ANAF nu necesita sa am o astfel de specializare. E ca si cum l-ai intreba pe unul care lucreaza la CFR cand se intalnesc doua trenuri in locul «y» daca ele pleaca, in acelasi timp, din punctul «x», unul dintre ele avand o viteza de 40km/ora si altul o viteza de 60 km/ora”
Acum hai să ne fim sinceri, dacă astfel de greșeli erau făcute de un inginer agronom, un medic sau șofer de taxi era de înțeles, erau oameni care nu aveau treabă cu taxele. Dar o persoană care a condus ANAF nu are voie să facă astfel de erori pentru că ele indică de fapt o profundă neînțelegere a ce înseamnă evaziunea fiscală…în cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană.