E o avalanșă de știri pozitive venind de la Guvernul PNL care anunță într-o veselie ajutoare pentru firme la cote istorice (sursă):
În același timp o altă știre a trecut pe sub radarul multora (sursă):
Firmele mici și mijlocii din România, care vor dori granturi pentru investiții, de câte 50.000-200.000 de euro, din cadrul ajutoarelor de stat în valoare totală de aproape 1 miliard de euro pentru redresarea din criza COVID-19, ar urma să semneze contractele de finanțare chiar și cu 6 luni mai târziu decât era preconizat inițial. Autoritățile române vor cere Comisiei Europene prelungirea schemei de ajutor de stat de la 31 decembrie 2020 până pe 30 iunie 2021.
Știrea e frazată ca și când ar fi o veste bună. Doar că…nu prea e așa.
Vedeți voi cele două chestii de mai sus provin din program diferite:
- Primul, IMM Invest e un program al Guvernului Român prin care firme mici și mijlocii merg la bancă și primesc credite garantate de stat. Acele credite au o dobândă însă și trebuie rambursate. Acolo e marele succes cu care se laudă ministrul Cîțu. Realitatea l-a tot contrazis, dar asta e altă poveste.
- Al doilea e un program al Uniunii Europene prin care această oferă granturi IMM-urilor. Atenție la nuanță: aceste granturi sunt bani fără dobândă care nu trebuie dați înapoi de către firme.
Întrebare: care din cele două programe e mai bun pentru o firmă în vremurile astea grele? Cel în care trebuie să dea banii înapoi + dobândă sau cel în care nu trebuie să dea nimic înapoi? Cred că răspunsul e clar. De ce insistă atunci dl. ministru al finanțelor cu programul cu dobânzi?
Acum urmează întrebarea din titlu: dacă un program care dă bani gratis se prelungește dincolo de data inițial stabilită, se spune că acel program a fost un succes? Eu aș zice că nu.
Dacă programul nr. 2 avea data limită 31 decembrie și a trebuit prelungit înseamnă că firmele nu au putut accesa acei bani în totalitate până la finalul anului, nu?
Haideți să recapitulăm:
- Ministrul Finanțelor laudă un program de ajutor pentru firme care presupune niște costuri pentru ele, dar e foarte tăcut când vine vorba de programul cu bani moca.
- O grămadă de bani moca, fonduri nerambursabile, stau nefolosiți și se ajunge la extinderea datei până la care se poate aplica pentru ei.
Credeți că firmele nu vor să aplice pentru programul 2 sau nu pot din diverse motive să ajungă la acei bani? Și totuși reclama se face la celălalt program, cel care trece prin bănci.
În altă ordine de idei, iată niște știri care nu au absolut nicio legătură cu restul articolului:
Sistemul bancar are un profit net de 2,8 mld. lei pe S1/2020, mai mare decât în S1/2019. Profiturile cumulate ale celor trei bănci de pe podium – Banca Transilvania, BCR şi BRD -, de 1,5 mld. lei, reprezintă 54% din câştigul întregului sistem bancar (sursă)
BCR, profit de jumătate de miliard de lei în primul semestru. Creștere de un sfert pe creditarea ipotecară, dar scădere pe consum (sursă)
600 mil. lei intră vineri în conturile investitorilor Băncii Transilvania. (sursă)
“program guvernamental” =șpagă oficiala.
Cu mare durere în suflet constat ca fl Citu a reușit sa mi-l facă simpatic le Orlando “dorobanți” teodorovici care la rându-i mi-o făcuse simpatica pe Ioana “garlic” Petrescu. Ce sa mai spunem de Pogea, ialomițeanu.
Tot în materie de programe poate e bine sa menționăm de pe acum cât de toxica va fi în realitate subvenționarea achiziției unei dacia “made în china” spring. O subvenție care ii va folosi în realitate numai lui xi. La fel cum ii folosește decizia tatălui lui xii de a vinde în Europa mașini făcute în China ca uzina aia “eco” din Germania mai așteaptă
Cumva cei din PNL se straduie parca sa ii faca pe cei din PSD de dinaintew lor sa para super competenti.
În România sunt doar vreo 15.000 de firme bancabile și cam o 100.000 funcționale. Restul până la 350.000 cât sunt active și cifră de afaceri >0 sunt fie de subzistență fie vehicule pentru diverse ghidușii.
Nu este foarte clar câte din firmele de la IMM Invest au și accesat efectiv, pentru că sunt 2 pași – aprobarea de Fondul de Garantare și aprobarea efectivă de la bancă.
E posibil să mă înșel, dar dacă ai apelat la unul nu merge și la al doilea, că sunt scheme de ajutor de stat. Oricum, se adresează aceluiași număr restrâns.
La Startup Nation (programul PSD) ajunsesera firmele acceptate in program sa se vanda pe Olx.
Din cate stiu eu programele nu sunt exclusive, pentru ca IMM Invest e un credit garantat de stat, in timp ce la celalalt e vorba de granturi. Cert e ca s-a amanat enorm de mult programul de granturi, dar s-au turat la maxim motoarele guvernamentale pentru IMM Invest.