INS a dat publicității date referitoare la creșterea economică din Trimestrul 1 2018 și surpriza cea mare e că respectiva creștere e…[se aud tobe în fundal]…mică spre inexistentă. Iată cum arată cifrele:
INS zice așa:
”In trimestrul I 2018, comparativ cu trimestrul anterior, Produsului intern brut s‐a menţinut la acelaşi nivel”.
Pe bună dreptate lumea a început să vorbească despre stagnare sau poate chiar o criză, dar aparent cei care spun că nu avem creștere economică în trimestrul 1 fac propagandă pentru că:
Cristian Socol e un tip foarte inteligent, dar mi se pare că de data asta o dă în bară clamând că 0,1% creștere a PIB înseamnă creștere economică. E un pic ridicol să vorbești despre propagandă în condițiile în care 0,1% acela se poate transforma foarte rapid în 0%. De ce spun asta? Pentru că nu trebuie să uităm două lucruri:
- Datele INS sunt provizorii și abia peste niște luni bune vom avea date pe care să ne putem baza efectiv.
- INS nu are o reputație foarte bună când vine vorba de informații intermediare privind creșterea economică. Să nu uităm că acum câțiva ani au făcut niște revizii atât de mari ale unor date privind creșterea economică încât au dat peste cap programarea bugetară a Guvernului Ponta.
Ar trebui să ne facem griji? Da, ar trebui, 0,1% creștere față de trimestrul IV 2018 e dezamăgitor de puțin și ar trebui înțeles ce s-a întâmplat acolo.
Vom avea o criză economică în 2018?
Scriam la final de 2017 că nu cred că vom avea o criză economică în România în 2018 și îmi mențin opinia. Criză economică înseamnă o scădere puternică a PIB-ului, chestie care nu cred că se va întâmpla.
Vom avea o recesiune economică în 2018? Diferența între criză și recesiune e că o criză economică înseamnă o scădere semnificativă a PIB în timp ce o recesiune înseamnă 2 trimestre consecutive de scădere economică (poate fi și o scădere de 0,1%, tot recesiune se numește).
Însă, nu cred că vom vedea nici scădere economică, pentru că economia arată încă ok.
Problema însă e inflația! O creștere a PIB la nivel de cifre de la 100 la 104 înseamnă scădere economică dacă inflația a fost, de exemplu, 5%, pentru că, în termeni reali, valoarea PIB a scăzut de la 100 la 99 (104 – 5% x 100). Inflația în trimestrul 1 și probabil și trimestrul 2 din 2018 s-a încăpățânat să rămână în jur de 5%, ceea ce îneamnă că o mare parte din creșterea nominală a PIB va fi anulată.
Tehnic vorbind e posibil să vedem recesiune din cauza inflației mari. Rămân totuși la părerea că la final de an 2018 cifrele vor indica o creștere economică pentru că inflația, dacă e să credem proiecțiile BNR, ar trebui să se domolească în a doua parte a anului.
Concluzii
- Cei care vorbesc de o frânare a economiei în primul trimestru din 2018 nu bat câmpii,
- În același timp nici nu trebuie să mergem la extrema opusă și să credem că vine o criză economică
- Inflația e în momentul acesta cel mai mare pericol pentru România.
Ținem legătura pe mail?
Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]