Una scurta despre populism

image_pdfimage_print

Liderii populiști vor tot apărea peste tot și tare îmi e teamă că lumea nu prea vrea să se învețe minte cum lupți împotriva populismului ieftin (sursă):


Am văzut treaba asta la Trump în SUA și la Johnson în UK: opoziția se aruncă să arate cu degetul la tot felul de chestii pe care le-a zis persoana respectivă, la faptul că se contrazice singur, la lipsa de onoare și așa mai departe. Apoi se miră cum de acea persoană e în continuare la putere. Ei bine, votanților le pasă mai puțin de caracterul persoanei care e la putere cât le pasă dacă acea persoană le va rezolva sau nu problemele.

Trump nu a pierdut alegerile pentru că a fost populist ci pentru că nu a livrat ce a promis.

Cam așa e și în România: oamenilor nu le pasă dacă primarul X e afemeiat, dacă ia șpagă, și-ar vinde propria mamă pentru bani sau alte chestii. Oamenii vor să vadă rezultate.

Și mă enervează faza aia cu oameni care spun că ”a furat, dar a și făcut” e greșită. O fi greșită din punct de vedere etic, dar e perfect adevărat din punct de vedere politic: oamenii vor rezultate nu acuzații ieftine din opoziție.

Așa că dacă vreți să dați jos un politician populist atunci a arăta cu degetul spre lipsa lui de moralitate e inutil. Ce contează sunt acțiunile.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *