Una scurtă: Candidatul independent

image_pdfimage_print

MOSCOW — Voters in Moscow go to the polls in a local election on Sunday, but when they examine their ballot papers, they won’t find a single candidate running on the ticket of President Vladimir Putin’s United Russia party.
Instead, more observant voters will discover United Russia members posing as “independent candidates” in an apparent bid to distance themselves from Putin’s increasingly unpopular party.
Sursă: Politico

Acum vă rog să vă aduceți aminte de Sorin Oprescu, independent la Capitală, Mugur Isărescu independent la Președenție în 2000, Diaconu la Președenție azi și așa mai departe.

Spune și altora

9 Comments

  1. Diaconu nu-i independent… are în spate fundația OM 🙂 Sau cel puțin așa apare pe corturile pentru strângerea semnăturilor.

    1. Neavand oficial partid politic in spate e considerat independent. Fundatiile / ONG-uri pot sustine candidati fara probleme, desi nu sunt partide politice. E dubios, dar na AEP se face ca ploua.
      Partea interesanta e ca, in calitate de independent, printre altele nu trebuie sa stranga 200.000 semnaturi ca Barna, Dancila sau Iohannis ci doar 100.000.
      Iar asta e un pic ridicol avand in vedere ca Pro Romania a mentionat explicit ca il sustine. Dar iarasi…AEP se face ca ploua.

  2. “alegeri”in Rusia…
    Cine crede că Putin va fi dat jos prin alegeri să citească (sau recitească) câteva romane clasice rusești: război și pace, frații karamazov macar. Democrația și alegerile nu fac parte din codul genetic rusesc.
    Întrebarea e daca puțin de va retrage de buna voie sau va fi îndepărtat printr-o lovitură de palat.

    1. @daniel
      Leemite-mi sa nu fiu de acord.
      Eltsin a venit la putere prin puci și a fost ulterior confirmat prin alegeri
      Putin a fost numit de Eltsin drept succesoral și ulterior validat prin alegeri.
      Nu cunosc nicio tranziție putere/opoziție prin alegeri în istoria Rusiei
      PS referitor la articolul de ieri cică ar fi fosr retrasa candidatura rovanei plumb

    2. Ca orice alt om politic, la un moment dat va pierde suportul grupului care il sustine. Asta se poate intampla pe fondul scaderii popularitatii sale sau ca urmare a uzurii politice (e nevoie de fete noi in politica). Intrebarea nu e daca va pleca ci cand, in ce fel si pe ce usa?

    3. @daniel
      Nu cunosc vreun exemplu în istoria Rusiei de conducător venit la putere prin alegeri democratice ci numai prin lovituri sau intrigi, eventual confirmat prin “alegeri” ulterior.

    4. Eltin teoretic a venit la putere prin alegeri democratice. La fel si Putin (teoretic). Despre Putin se spune ca a avut largul suport al oligharhiei rusesti. Care oligarhie il poate da jos teoretic, desi una din primele chestii pe care Putin le-a facut a fost sa bage o parte din oligarhi la puscarie.
      Nu e exclus ca o parte din acesti oligarhi sa vrea o alta fata la conducerea Rusiei, asa cum Putin a fost acea “fata proaspata” la inceput.

    5. Când afirm asta, nu o fac 100% încrezător, din moment ce nu sunt Nostradamus și nici Mafalda.
      Cred că Putin își va cimenta rolul în istoria lor prin devenirea primului power-broker care nu va mai permite urgențe sau puciuri și vor trece direct la tranziție.
      Adevărat, mulți vor întreba legitim „Care tranziție?” dacă el va face parte din meta-puterea care va filtra & asigura power-brokingul?
      Răspunsul meu (repet, nu sunt 100% sigur că se va întâmpla asta): A avut la dispoziție 24 (sau 25) de ani de consolidare a mecanismelor puterii & aparatului etatist. Tovarășii lui din serviciile de securitate (siloviki), împreună cu nomenclatura veche/nouă la nivelurile mijlocii (ceea ce noi numim „baroni locali” dar nu știu echivalentul lor) și formarea ‘Gărzilor naționale’ dă impresia că, gata, nu se mai permit puciuri, nu se vor permite alți Elțâni cocoțați pe tancuri, nu se vor mai permite partide avangardiste. Candidații care vor veni după 2024, vor trebui să obțină „binecuvântarea” scrântiților cu epoleți.
      Ceea ce va semăna ca România, că nici noi n-am scăpat de servicii din politică…

      1. E o ipoteza destul de realista. Dar Putin nu poate face asta singur. Poate juca un rol central, dar nu o poate face de unul singur. In plus, nu mai poate fi “fata” guvernarii, va trebui sa se retraga undeva mai in spate. Ori cine are puterea formal poate la fel de bine sa incerce sa o exercite si real adica sa traga fraiele din mainile lui Putin.
        Dar la cat de opaca e politica rusa e destul de greu sa ne dam seama daca si cand se va intampla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: