Rusia vs. România sau când o lege e bună sau rea?

image_pdfimage_print

Vin alegerile în Rusia lui Putin, ocazie cu care avem articole prin presa internațională și cea românească despre ce se întâmplă pe acolo.

Mi-a atras atenția o știre (via The Guardian) în mod deosebit: Alex Navalny, unul dintre principalii oponenți ai lui Vladimir Putin nu poate candida la alegeri din cauza faptului că legea în Rusia spune că nu poți face asta dacă ai o condamnare penală în cazier.

Navalny spune că respectiva condamnare (pentru fraudă) e nedreaptă iar Curtea Europeană pentru Drepturile Omului îi dă dreptate (link).

Dacă ceea ce spune Navalny e adevărat înseamnă că actuala putere a Rusiei se folosește în mod abuziv de o lege pentru a limita accesul candidaților la alegeri.

Acum haideți să mergem la câteva mii de km mai spre Vest și să vedem situația din România.

La fel ca în Rusia și în România există o lege care limitează accesul celor cu condamnări penale la poziții din stat. Cel mai de seamă om care are probleme din cauza asta pare a fi Liviu Dragnea, despre care mai toată lumea spune că ar vrea să fie Prim Ministru, dar nu poate din cauza condamnării penale.

Dacă ar fi să facem un sondaj între români și am întreba dacă acea lege e nedreaptă răspunsurile ar fi:

  • în cazul lui Navalny, probabil că majoritatea ar spune că legea e nedreaptă
  • în cazul lui Dragnea, probabil ar spune că legea e ok.

Diferența asta de atitudine e stranie dacă stai și te gândești că situațiile par a fi identice. Ceea ce e diferit e percepția oamenilor vis-a-vis de persoana căreia i se interzice să ocupe funcții în stat din cauza condamnării.

  • În Rusia Putin e perceput drept bad guy iar Navalny the good guy. Prin urmare legea e nedreaptă.
  • În România Dragnea e the bad guy așa că legea trebuie să fie bună.

Ce încerc să spun?

Că sunt situații în care o lege e bună sau rea în măsura în care oamenii înțeleg să o folosească într-un anumit fel. Din punctul ăsta de vedere legile sunt ca niște unelte: poți folosi o lopată pentru a săpa un șanț astfel încât casa ta să nu fie inundată sau poți folosi aceași lopată pentru a omorî capra vecinului.

O lege poate fi proastă sau nedreaptă de la bun început, e adevărat, dar sunt multe legi care sunt scrise plecând de la bune intenții, dar pot ajunge să fie folosite total diferit de intenția lor inițială.

Un caz ipotetic

În România Președintele are prerogative destul de importante pe partea de justiție. Știm cu toții că Laura Codruța Kovesi a fost propusă de Traian Băsescu și apoi acceptată de parlamentari și partide.

Ce se va întâmpla însă dacă următorul președinte al României va fi de la PSD însă? Dacă acel președinte va decide să nu o mai lase pe LCK în funcția de șef al DNA și să numească pe altcineva, cu simpatii spre PSD. Și hai să ne imaginăm că acea persoană va începe să îl ancheteze pe Dacian Cioloș pentru acte de corupție sau fraudă realizate în mandatul de premier, urmând apoi și o condamnare. Cioloș va fi din acel punct scos din toate jocurile politice pentru o perioadă lungă de timp.

Vom mai spune atunci că e corectă acea lege care azi îi interzice lui Dragnea să fie Prim Ministru, dar mâine îi poate interzice lui Cioloș același lucru?

Discuția în prezent se concentrează pe cât de rele sunt modificările aduse de PSD. De acord, modificările lor par a fi nasoale în multe privințe (deși nu în toate). Dar oare în loc să lăsăm acele legi ale justiției neatinse, nu ar trebui să milităm pentru schimbarea lor astfel încât să iasă și mai mult din sfera politicului?


Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *