Rusia are oameni interesanti in ambasade

image_pdfimage_print

Mi-a placut interviul publicat de digi24.ro cu Mihail Şvîdkoi, consilier cultural al Ambasadei Rusiei (atentie, nu politician). Am extras cateva declaratii interesante din interviu (boldul imi apartine):

Politica și cultura reflectă imaginea unei țări. Succesul politicienilor depinde de calcule practice, alianțe utile, precedente istorice, putere de convingere și așa mai departe. Reușita celor care fac acte de cultură este determinată mai ales de gradul de talent cu ajutorul căruia provoacă sentimentele publicului. Cultura este deseori o metodă de protest folosită de artiști împotriva politicilor pe care le consideră greșite. La rândul lor, oamenii politici pot alege arta ca să-și îmbunătățească sau chiar să schimbe imaginea mai puțin bună creată de acțiunile și deciziile lor.

Poate parea evident si stim cu totii ca au fost oameni de cultura care, de-a lungul timpului, au sustinut oameni politici, dar putini dintre ei au admis faptul ca acele relatii le aduceau si lor beneficii. Iar sustinerea unui om de cultura poate fi o arma puternica in mass media. Iar Rusia si expertii ei in comunicare stiu treaba asta.

Nu renunțăm la Crimeea indiferent de câte zile ale culturii române se vor desfășura la Moscova. În același timp, eu consider că dacă copiii ruși nu știu cine este Eminescu este foarte rău, la fel și dacă copiii români nu știu cine este Lermontov sau Pușkin.

Ha ha ha! Mi-a placut asta! E adevarat si intrebarile reporterului Digi au fost de multe ori “pe langa subiect”, avand in vedere ca omul lucreaza pe partea de cultura, nu de politica externa. Raspunsul insa este unul transant si in linie cu gandirea rusilor: scurt si la obiect.

Cristina Cileacu: Cultura şi propaganda sunt două lucruri diferite, dar ambele servesc acelaşi scop şi anume creării unei imagini bune. Putem spune că pentru Rusia cultura este o metodă de propagandă?
Mihail Şvîdkoi: Mi se pare că există puncte diferite de vedere pe acest subiect. Consider că orice artă, o artă bună este propaganda țării în care aceasta a fost creată. Enescu nu a făcut propagandă, dar este cea mai bună propagandă a României, una dintre cele mai bune imagini ale României. Popescu Gopo nu a făcut filme propagandiste, dar noi toți îl înțelegem și ni-l amintim pentru că el a reprezentat România ca un mare maestru. Atunci când citiți Dostoievski sunteți șocați, așa cum a scris Maxim Gorki „de ticăloșia de plumb a vieții”, dar aceasta este o propagandă remarcabilă pentru Rusia și cultura rusă. De aceea, este foarte dificil și oameni foarte naivi cred că pot crea artă de propagandă. În general ea nu generează rezultate pozitive.

Tipul tocmai a explicat, in 2 fraze conceptul de soft-power, lucru pe care manualele de geopolitica nu prea sunt in stare sa il explice in sute de pagini. Si intr-adevar, cultura reprezinta una din cele mai puternice arme aflate la dispozitia unei natiuni care doreste sa conduca lumea. Ma gandesc numai la influenta covarsitoare pe care Hollywood-ul a avut-o asupra lumii in ultimii 70 de ani si cum a proiectat imaginea celei mai puternice natiuni de pe Pamant, locul unde poti realiza orice si poti trai visul american.

Din punctul meu de vedere, oameni ca Mihail Şvîdkoi sunt exact motivul pentru care Rusia este inca relevanta pe scena internationala. Nu e vorba despre rachetele sau tancurile pe care le au ci pe capacitatea clasei conducatoare de a intelege ca arta, cultura, propaganda, politica sunt doar fete ale aceleasi probleme: cum sa proiectezi imaginea pe care tara ta o vrea. Rusia da impresia unei tari mai puternice decat este in realitate tocmai datorita oamenilor care inteleg cum aceste concepte sunt legate intre ele si care stiu sa le manipuleze in favoarea lor.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *